AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

İstiklal Marşının Yazılma ve Bestelenme Sureci

haberci

Yeni Üye
Katılım
4 Şubat 2025
Mesajlar
51.363
Tepkime puanı
1
Puan
1
İstiklal Marşının Yazılma ve Bestelenme Sureci Nedir
İstiklal marşı'nın yazılma ve bestelenme sureci Turkiye de, ulusal marş yazılması onerisi, once 1920 yılında İsmet Paşa dan (İnonu) geldi Maarif Vekaletinde bu oneriyi dikkate alarak bir yarışma duzenledi O gunlerde Turk Kurtuluş savaşı en heyecanlı gunlerini yaşıyordu; toplumda ulusal bilinci pekiştirecek, ulusculuk duygusunu daha da canlı kılacak bir marşa gereksinme duyuluyordu Yarışmada ayrıca gufteyi yazacak olana 500TL, besteyi yazacak olana 1000TL odul vereceği duyuruldu Yarışmaya katılan 724 şiirden hicbiri başarılı bulunmadı Mehmet Akif Ersoy, boyle bir odulden rahatsızlık duyduğu icin yarışmaya katılmamıştı Donemin Maarif Vekil Hamdullah Suphi (Tanrıover) ,Mehmet Akif e Mektup yazıp, kendisi icin sakıncalı gorduğu konularda guvence verdikten sonra Mehmet Akif, 48 saat gibi kısa bir surede marşın guftesini yazıp imzasız olarak Maali Vekaline gonderdi TBMM nin 1 Mart 1921 tarihli toplantısında okunan bu şiir, 12 Mart 1921 tarihli toplantıda da ulusal marş olarak kabul edildi
Marşın Bestelenmesi: İstiklal Marşı, Turkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Turk Cumhuriyetinin milli marşıdır Sozleri Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılan İstiklal Marşı, 12 Mart 1921de resmen milli marş olarak kabul edildi 1924 yılında Ali Rıfat Cağatayın bestesi kabul edildi 1930 yılına kadar kullanılan bu beste, bu tarihte Cumhurbaşkanlığı Orkestrası şefi olan Osman Zeki Ungorun bestesi ile değiştirildi Marşın armonik duzenlemesi Edgar Manas, bando duzenlemesi ise İhsan Servet Kuncer tarafından yapıldı Gunumuzde de aynı beste kullanılmaktadır İstiklal Marşı''nın yalnızca ilk iki kıtası bestelenmiştir
 
İstiklal Marşı'nın yazılma ve bestelenme süreci oldukça ilginç ve önemli bir süreçtir. İsmet İnönü'nün 1920 yılında ulusal marş yazılması önerisiyle başlayan süreç, Türk Kurtuluş Savaşı'nın heyecanlı günlerine denk gelmektedir. Maarif Vekaleti tarafından düzenlenen yarışmaya katılan 724 şiir arasından hiçbiri başarılı bulunmayınca, Mehmet Akif Ersoy'a güfteyi yazması için teklif götürüldü. Ancak Mehmet Akif Ersoy, ödül almayı reddettiği için yarışmaya katılmamıştı.

Dönemin Maarif Vekili Hamdullah Suphi (Tanrıöver), Mehmet Akif'e mektup yazarak sakıncalı gördüğü konularda güvence verince, Mehmet Akif Ersoy, kısa bir süre içinde İstiklal Marşı'nın güftesini yazdı ve imzasız olarak Maarif Vekâleti'ne gönderdi. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 1 Mart 1921 tarihli toplantısında okunan bu şiir, 12 Mart 1921 tarihli toplantıda ulusal marş olarak kabul edildi.

Marşın bestelenmesi ise ayrı bir süreçtir. İstiklal Marşı, Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin milli marşıdır. Şiirin sözleri Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılmış olup, 12 Mart 1921'de resmen milli marş olarak kabul edilmiştir. 1924 yılında Ali Rıfat Çağatay’ın bestesi kabul edilmiş olsa da 1930 yılında Cumhurbaşkanlığı Orkestrası şefi Osman Zeki Ungor'un bestesi ile değiştirilmiştir. Marşın armonik düzenlemesi Edgar Manas, bando düzenlemesi ise İhsan Servet Kunçer tarafından yapılmıştır. Günümüzde de hala aynı beste kullanılmaktadır ve İstiklal Marşı'nın yalnızca ilk iki kıtası bestelenmiştir. Bu süreç, Türk ulusunun milli kimliğini ve bağımsızlık duygusunu en güzel şekilde temsil eden İstiklal Marşı'nın ortaya çıkmasını sağlamıştır.
 
Geri
Üst