AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

İstiklal Marşının 3. Kıtasında Anlatılmak İstenenler

haberci

Yeni Üye
İstiklal Marşının Kıtasında Anlatılmak İstenenler
Mehmet Akif bu kıtada hurriyet kavramını işliyor “Ben kelimesi ile Turk milletinin kastediyor ve;
“Ben yaratıldığı gunden beri hur yaşamış Beni esir edeceğini duşunenler ancak aklını kacırmış olanlardır Onların bu cılgınca duşuncelerine şaşarım Cunku ben şimdiye kadar hic esir olmadım Hurriyetimi elimden almak isteyen olursa kukremiş bir sel gibi coşar, onume cıkan engelleri ciğner gecerim Bu uğurda dağları parcalar, ucsuz bucaksız denizlere bile sığmam, yine taşarım( Mehmet Akif, son mısrada “Yırtarım dağları, enginlere sığmam, taşarım sozleri ile “Ergenekon Destanı ’ nı anlatıyor ve hatırlatıyor )

İstiklal Marşı'nın 3. kıtasında işlenen ana tema, özgürlük kavramıdır. Mehmet Akif, Türk milletinin "Ben" kelimesini kullanarak ifade ettiği kişisel özgürlüğünü vurgulamaktadır. Akif, yaratıldığı günden beri özgür bir şekilde yaşadığını ve kimseye esir olmayacağını belirtir. Esaret altına alınmaya çalışıldığında ise, engelleri aşarak özgürlüğüne sahip çıkmaya hazır bir şekilde tepki göstereceğini ifade eder.

Akif'in "Kükremiş bir sel gibi coşar, önüme çıkan engelleri çiğner geçerim" ifadesi, özgürlüğü için ne kadar kararlı ve güçlü olduğunu vurgular. Ayrıca "Dağları parçalar, uçsuz bucaksız denizlere bile sığmam, yine taşarım" dizeleriyle de özgürlük mücadelesinde sınır tanımadığını ve her türlü zorluğa karşı direneceğini belirtir.

Son mısrada geçen "Yırtarım dağları, enginlere sığmam, taşarım" ifadeleri ise, Ergenekon Destanı'na atıfta bulunmaktadır. Bu destanda Türk milletinin zor durumdan kurtuluşunu anlatırken, Mehmet Akif de kendi özgürlük mücadelesini bu destana benzeterek vurgulamaktadır. Özgürlük ve bağımsızlık için mücadele etmek, Türk milletinin tarihinde önemli bir yer tutar ve İstiklal Marşı'nda da bu değerler vurgulanmaktadır.

Geri