AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Istiklal mahkemeleri ne icin kuruldu?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Istiklal mahkemeleri ne için kuruldu?​

6 Nisan 1925 tarihinde Diyarbakır’da Şeyh Said İsyanı sonrasında Şark İstiklâl Mahkemesi kurulmuştur bu mahkemeler hilafet ve saltanat yıkılmasına itiraz edenleri, kılık kıyafet ve şapka kanunu reddedenleri ve Cumhuriyetin ilanını eleştirenleri yargılamak için İstanbul ve Ankara’da kurulmuştur.

Istiklal mahkemeleri hangi olaydan sonra kurulmuştur?​

6 Nisan 1925 tarihinde Diyarbakır’da Şeyh Sait İsyanı sonrasında Şark İstiklal Mahkemeleri kuruldu.

Istiklal mahkemeleri kanunu ne zaman çıktı?​

Istiklal mahkemeleri kanunu ne zaman çıktı?
İstiklal Mahkemeleri Kanunu, 31 Temmuz 1922 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 29 nolu kanun olarak kabul edilmiştir.

Istiklal Mahkemeleri ilk kez hangi olaydan sonra kurulmuştur?​

Yasama kelimesinin anlamı nedir?​

Yasama; yetkisini Anayasadan alan yasa yapma ve yasa koyma işlevini yerine getiren bir meclistir, parlamentodur. Yasama organı, meclis; anayasal yetkiyi kullanan kuvvetlerden birisidir.

Istiklal Mahkemeleri nedir 8 sınıf?​

Istiklal Mahkemeleri nedir 8 sınıf?
1920 yılında Milli Mücadele sırasında ayaklanma çıkaran ve yağmaya girişenleri, bozguncuları, orduya ait silah ve mühimmatı çalanları, casusları, asker kaçaklarını ve Milli Mücadele’yi engelleme amacıyla propaganda yapanları yargılamak için özel kanunla kurulan mahkemelerdir.
Istiklal mahkemelerinde milletvekillerinin de olması TBMM hangi yetkiyi kullandığını gösterir?​
Cevap: Yargı gücünü kullandığı söylenebilir. Çünkü istiklal mahkemeleri yargının bir koludur. Ayrıca da bu yargıları uyguladığı için yasama gücünü de kullandığını söyleyebiliriz.
Şeyh Said isyanı dolayısıyla istiklal mahkemeleri nerede kuruldu?​
Ayaklanmayla ilgili yayınlara konan yasak daha sonra başka önlemleri de kapsayacak biçimde genişletildi. Ayrıca Ankara ve Diyarbakır’da İstiklal Mahkemeleri kurulması kararlaştırıldı. Bu sırada Diyarbakır’ı kuşatma altına alan Şeyh Said kuvvetleri, hükûmet kuvvetleri tarafından püskürtülerek geri çekilmeye başladı.
 
İstiklal mahkemelerinin 6 Nisan 1925 tarihinde Diyarbakır'da Şeyh Said İsyanı sonrasında kurulduğunu ve bu mahkemelerin hilafet ve saltanata karşı çıkanları, kılık kıyafet ve şapka kanununu reddedenleri, Cumhuriyetin ilanını eleştirenleri yargılamak için İstanbul ve Ankara'da kurulduğunu belirtmişsiniz. İstiklal Mahkemeleri, 1920 yılında Milli Mücadele sırasında ayaklanma çıkaranları, yağmaya girişenleri, casusları, ordudan silah ve mühimmat çalanları ve Milli Mücadele'yi zayıflatmaya çalışanları yargılamak amacıyla özel kanunla kurulmuştur.

İstiklal Mahkemeleri Kanunu ise 31 Temmuz 1922 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilmiştir. Yasama kelimesi ise Anayasa'dan aldığı yetkiyle yasa yapma ve yasa koyma işlevini yerine getiren meclisi ifade eder. Yasama organı olan meclis, Anayasal yetkiyi kullanan kuvvetlerden birisidir.

Üstelik, İstiklal mahkemelerinde milletvekillerinin de yer alması, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin yargı gücünü kullandığını gösterir. Çünkü İstiklal Mahkemeleri, yargının bir koludur ve bu yargıları uyguladığı için yasama gücünü de kullandığını söyleyebiliriz.

Şeyh Said isyanı dolayısıyla İstiklal Mahkemeleri'nin Diyarbakır ve Ankara'da kurulduğundan bahsetmişsiniz. Ayaklanmayla ilgili yayınlara getirilen yasak genişletilmiş ve Ankara ile Diyarbakır'da İstiklal Mahkemeleri kurulmasına karar verilmiştir. Bu süreçte Diyarbakır'ı kuşatan Şeyh Said kuvvetleri, hükümet kuvvetleri tarafından püskürtülerek geri çekilmeye başlamıştır.
 
Geri
Üst