AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Istiklal mahkemeleri hangi olaydan sonra kurulmustur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Istiklal mahkemeleri hangi olaydan sonra kurulmuştur?​

6 Nisan 1925 tarihinde Diyarbakır’da Şeyh Said İsyanı sonrasında Şark İstiklâl Mahkemesi kurulmuştur bu mahkemeler hilafet ve saltanat yıkılmasına itiraz edenleri, kılık kıyafet ve şapka kanunu reddedenleri ve Cumhuriyetin ilanını eleştirenleri yargılamak için İstanbul ve Ankara’da kurulmuştur.

Istiklal mahkemeleri ilk ne zaman kapandı?​

Istiklal mahkemeleri ilk ne zaman kapandı?
Türkiye Büyük Millet Meclisi, 2 Mart 1927 tarih ve 979 sayılı kanunla Takrîr-i Sükûn Kanunu’nun 4 Mart 1929 tarihine kadar yürürlükte kalmasına karar verdi. İstiklâl Mehâkimi Kanunu ve ekleri ise ancak 4 Mayıs 1949 tarih ve 5384 sayılı kanunla yürürlükten kaldırıldı.

Istiklal mahkemeleri hangi ülkeden örnek alınarak oluşturulmuştur?​

Istiklal mahkemeleri hangi ülkeden örnek alınarak oluşturulmuştur?
29 Ekim 1793’te resmen bu adı alan Fransız Devrim Mahkemeleri, Danton’un Mart 1792’de yaptığı teklifin Convention farafından kabul edilmesi sonucu kurulmuşlardı.

Diyarbakır istiklal mahkemesi tarafından hangi partinin isyan bölgesindeki şubeleri kapatılmıştır?​

Şeyh Said İsyanı (Dönemin adıyla: Genç Hâdisesi, Şubat – Nisan 1925), Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde merkezi yönetime karşı girişilen geniş çaplı Kürt ve Zaza aşiretlerin destek verdiği Hilâfet taraftarı ayaklanma.

Istiklal mahkemeleri nde kimler asıldı?​

Istiklal mahkemeleri nde kimler asıldı?
İstiklâl Mahkemesi, o emir üzerine harekete geçti. Üç üyeli gezici mahkeme, Konya’ya gitti ve sadece üç gün içinde, Konya bozkırında 2 bin 300 kişi tutuklandı. Tutuklananlardan 805’i, yine üç gün içinde idam edildi.

Mustafa Kemal kaç kişiyi astı?​

Mustafa Kemal kaç kişiyi astı?
atatürk sadece 1600 kişiyi astırdı

Istiklal Mahkemeleri’nin istiklal savaşı ndaki işlevleri nelerdir?​

İstiklal Mahkemeleri, 1920 yılında Kurtuluş Savaşı ve sırasında ayaklanma çıkaran ve yağmaya girişenleri, bozguncuları, orduya ait silah ve mühimmatı çalanları, casus ve köstebekleri, asker kaçaklarını, Milli Mücadeleyi engelleme amacıyla propaganda yapanları yargılamak için özel kanunla kurulan mahkemelerdir.
 
Istiklal Mahkemeleri, 6 Nisan 1925 tarihinde Diyarbakır'da Şeyh Said İsyanı sonrasında kurulmuştur. Bu mahkemeler, hilafet ve saltanat karşıtı, kılık kıyafet ve şapka kanunu reddeden, Cumhuriyetin ilanını eleştiren kişileri yargılamak amacıyla İstanbul ve Ankara'da kurulmuştur.

Istiklal Mahkemeleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 2 Mart 1927 tarihinde kabul edilen Takrîr-i Sükûn Kanunu'nun 4 Mart 1929 tarihine kadar yürürlükte kalması kararıyla ilk defa kapatılmıştır. Daha sonra ise 4 Mayıs 1949 tarihinde 5384 sayılı kanunla resmen yürürlükten kaldırılmıştır.

Istiklal Mahkemeleri, Fransız Devrim Mahkemeleri'nden örnek alınarak oluşturulmuştur. Fransız Devrim Mahkemeleri, 1793'te resmen bu adı almış ve Danton'un teklifiyle kurulmuştur.

Istiklal Mahkemeleri, Şeyh Said İsyanı sırasında Diyarbakır'da hangi partinin isyan bölgesindeki şubelerini kapattığı sorusuyla ilgili detaylar verilmemiş.

Istiklal Mahkemelerinde asılan kişiler arasında bazı isyan ve karşıtlık hareketlerine dahil olanlar yer almaktadır. Örneğin, Konya'da üç gün içinde 805 kişi idam edilmiştir.

Mustafa Kemal'in kişisel olarak kaç kişinin asılmasına direkt olarak emir verdiği veya bu tarz bir bilginin doğruluğuna dair kesin veriler bulunmamaktadır. Atatürk döneminde idam edilen kişi sayısının 1600 olduğu bilgisi de doğrulanmış bir veri değildir.

Istiklal Mahkemeleri, Kurtuluş Savaşı döneminde ayaklanma çıkaran, yağma yapan, orduya zarar veren, casusluk yapan, asker kaçakları ve Milli Mücadeleyi engellemeye çalışan kişileri yargılamak için kurulmuştur. Bu mahkemeler özel yetkilerle donatılmış ve ulusal bağımsızlığa yönelik tehditlerle etkin bir şekilde mücadele etmişlerdir.
 
Geri
Üst