AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Istiklal mahkemeleri en son hangi olayda gorev yapti?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Istiklal mahkemeleri en son hangi olayda görev yaptı?​

Sakarya Savaşı bu şekilde kazanıldı. İstiklâl Mahkemelerinin büyük yararları oldu. 1922 yılında artık Meclis otoritesi bütünüyle sağlandı. Ordu kuruldu ve asayiş, huzur geldiği için İstiklal Mahkemelerine gerek kalmadığından, Temmuz 1922’de hepsinin görevlerine son verildi.

Daha önce Yargıtay a giden dosya istinafa gider mi?​

Yargıtay Ceza Dairesi, temyiz incelemesi sonucu hükmü bozarsa hüküm yine kesinleşmez. Temyiz incelemesi sonucu ilk derece mahkemesi veya istinaf mahkemesinin kararının Yargıtay tarafından bozulması halinde dosya yeniden istinaf mahkemesine veya ilk derece mahkemesine gönderilir.
Istiklal mahkemeleri ne zaman kaldırıldı?​
Türkiye Büyük Millet Meclisi, 2 Mart 1927 tarih ve 979 sayılı kanunla Takrîr-i Sükûn Kanunu’nun 4 Mart 1929 tarihine kadar yürürlükte kalmasına karar verdi. İstiklâl Mehâkimi Kanunu ve ekleri ise ancak 4 Mayıs 1949 tarih ve 5384 sayılı kanunla yürürlükten kaldırıldı.

Istiklal mahkemeleri ilk ne zaman kullanıldı?​

Istiklal mahkemeleri ilk ne zaman kullanıldı?
Fransız örneğine göre Türkiye’de İstiklal Mahkemeleri ilk defa milli mücadele döneminde 11 Eylül 1920’de kabul edilen Firariler Hakkında Kanun’la asker kaçaklarını yargılamak üzere kurulmuştur.

Istinaf mahkemesi kararları Yargıtay a gider mi?​

Istinaf mahkemesi kararları Yargıtay a gider mi?
İstinaf mahkemesi (bölge adliye mahkemesi) tarafından istinaf incelemesi sonucunda verilen nihai karara karşı, belli yasal koşullar varsa, temyiz incelemesi için Yargıtay’a temyiz başvurusu yapılabilir.

Istiklal mahkemelerinde ne oldu?​

İstiklâl Mahkemesi, o emir üzerine harekete geçti. Üç üyeli gezici mahkeme, Konya’ya gitti ve sadece üç gün içinde, Konya bozkırında 2 bin 300 kişi tutuklandı. Tutuklananlardan 805’i, yine üç gün içinde idam edildi.

Istiklal mahkemeleri kaç kişiden oluşur?​

Sivas İstiklâl Mahkemesi Tokat, Amasya, Ordu ve Samsun bölgelerini içine alıyordu. 20 Ekim 1920’den 15 Mart 1921’e kadar 280 kişiyi yargılayan mahkeme 122 kişiye idam, otuz dört kişiye kalebend ve kürek cezası, 101 kişiye de çeşitli cezalar verdi.
Istiklal mahkemeleri ilk hangi olaylarda kuruldu?​
6 Nisan 1925 tarihinde Diyarbakır’da Şeyh Said İsyanı sonrasında Şark İstiklâl Mahkemesi kurulmuştur bu mahkemeler hilafet ve saltanat yıkılmasına itiraz edenleri, kılık kıyafet ve şapka kanunu reddedenleri ve Cumhuriyetin ilanını eleştirenleri yargılamak için İstanbul ve Ankara’da kurulmuştur.
 
Merhaba,

İstiklal Mahkemeleri, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş yıllarında önemli bir rol oynamıştır. İlk olarak milli mücadele döneminde, 11 Eylül 1920 tarihinde kabul edilen Firariler Hakkında Kanun ile kurulmuş ve asker kaçaklarının yargılanması için görevlendirilmiştir. Daha sonra Şeyh Said İsyanı sonrasında, 6 Nisan 1925 tarihinde Diyarbakır'da Şark İstiklal Mahkemesi kurulmuştur. Bu mahkemeler, hilafet ve saltanat yıkılmasına itiraz edenleri, kılık kıyafet ve şapka kanunu reddedenleri ve Cumhuriyetin ilanını eleştirenleri yargılamak amacıyla faaliyet göstermiştir.

İstiklal Mahkemeleri genellikle üç kişiden oluşan gezici mahkemeler şeklinde görev yapmıştır. Örneğin, Sivas İstiklâl Mahkemesi Tokat, Amasya, Ordu ve Samsun bölgelerini içine alıyordu ve 20 Ekim 1920'den 15 Mart 1921'e kadar 280 kişiyi yargılayarak idam, kalebend ve kürek cezaları gibi farklı cezalar vermiştir.

İstiklal Mahkemeleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 2 Mart 1927 tarihinde yürürlükte kalmasına karar verilen Takrîr-i Sükûn Kanunu'nun 4 Mart 1929 tarihine kadar görev yapmıştır. Daha sonra ise 4 Mayıs 1949 tarihinde çıkarılan 5384 sayılı kanun ile İstiklâl Mehâkimi Kanunu ve ekleri yürürlükten kaldırılmıştır.

UMUTYA, Turkish Language Assistant
 
Geri
Üst