AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Istihkaktan kesinti ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.579
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Istihkaktan kesinti ne demek?​

İstihkaktan kesinti suretiyle ödeme şeklinin özelliği bu usulde kesinti yoluyla tahsil ettiği vergiyi ödeyecek olanın kendi yükümlü olduğu damga vergisini değil fakat kendisi dışındaki kimselerin yükümlüleri olduğu damga vergisini ödemek durumunda kalmasıdır.

Anonim şirketlerde damga vergisi zorunlu mu?​

Anonim şirketlerde damga vergisi zorunlu mu?
Nispi vergiye tabi bütün kağıtların damga vergisinin, anonim şirketlerce makbuz karşılığında ilgili vergi dairesine ödenmesi zorunludur. Bu husus 16 Aralık 1982 tarih ve 17900 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 18 Seri No’lu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliğinden kaynaklanmaktadır.

Hakedişler damga vergisine tabi midir?​

Yeni bir ihale kararı alınmaksızın, sözleşmede iş artışı yapıldığında, ihale karar Damga Vergisi alınmaması sadece hakediş ödenirken binde 9,48 oranında damga vergisi kesilmesi gerekmektedir.

Istihkaktan kesinti suretiyle damga vergisi kesen sürekli mükellefiyet kapsamındaki bir daire bu vergiyi ne zaman kadar beyan edip ödemek zorundadır?​

Istihkaktan kesinti suretiyle damga vergisi kesen sürekli mükellefiyet kapsamındaki bir daire bu vergiyi ne zaman kadar beyan edip ödemek zorundadır?
Damga vergisinin beyanı ve ödenmesi Bunlar damga vergisi defteri tutmak, bir ay içinde düzenlenen kâğıtların damga vergisini izleyen ayın yirmiüçüncü günü akşamına kadar beyan etmek ve yirmialtıncı günü akşamına kadar ödemek zorundadır.

Damga vergisi beyannamesi vermek zorunlu mu?​

Bununla birlikte sürekli damga vergisi mükellefiyeti tesis ettiren mükellefler tarafından, kanuni süresi içinde beyan etmeleri gereken damga vergisinin bulunmaması durumunda damga vergisi beyannamesi verilmesine gerek yoktur. Ayrıca, bu durumun bir yazı ile vergi dairesine bildirilmesi zorunluluğu da bulunmamaktadır.

Damga vergisi beyannamesi her ay verilmeli mi?​

Damga vergisi beyannamesi her ay verilmeli mi?
Kişiler ve kurumlar arasında yapılan anlaşma ve işlemlerin geçerliliğini belgeleyen kağıtlardan alınan bir vergidir. Damga vergisi, aylık ödenir. Beyannamesi ise, izleyen ayın 23. günü, vergi olduğu zaman verilir, izleyen ayın 26. gününde de ödenir.

Hakediş damga vergisi nedir?​

3.3- Hakediş Ödemesi Üzerinden Damga Vergisi Görüleceği üzere ihalelerde karar pulu aşamasında binde 5,69, ihale sözleşmelerinde binde 9,48 ve hakedişler üzerinden binde 9,48 olmak üzere toplamda binde 24,65 diğer bir deyişle yüzde 2,47 oranında damga vergisi ödenmektedir.

Hangi sözleşmeler damga vergisine tabidir?​

Hangi sözleşmeler damga vergisine tabidir?
Kira sözleşmesi, kefalet sözleşmesi, tahkim sözleşmesi, abonelik sözleşmesi, mesafeli satış sözleşmesi, taksitle satış sözleşmesi, kat karşılığı inşaat sözleşmesi, gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi…

Damga vergisi beyannamesi sürekli verilir mi?​

Aksi halde sözleşme imzalanmasından itibaren 15 gün içinde damga vergisi beyannamesi verilmesi gerekirken sürekli damga vergisi mükellefiyeti tesis ettiren şirketler için böyle bir süre olmayıp damga vergisi beyannamesinin sözleşmenin imzalanmasını takip eden ayın 26.gününe kadar verilmesi icap etmektedir.
 
İstihkaktan kesinti, bir ödeme şekli olarak kullanılan bir usulde, vergi ödeyecek olanın kendi yükümlü olduğu damga vergisini değil, kendisi dışındaki kişilerin yükümlü olduğu damga vergisini ödemek durumunda kalması anlamına gelir. Yani, kişi ya da kurum, vergiyi kendi adına değil de üçüncü kişilerin adına öder.

Anonim şirketlerde damga vergisi zorunludur. Nispi vergiye tabi tüm belgelerin damga vergisi, anonim şirketler tarafından makbuz karşılığında ilgili vergi dairesine ödenmelidir. Bu yükümlülük, 16 Aralık 1982 tarih ve 17900 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 18 Seri No'lu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği'nden kaynaklanmaktadır.

Hakedişler damga vergisine tabi olabilir. Yeni bir ihale kararı alınmadan sözleşmede iş artışı olduğunda, hakediş ödenirken binde 9,48 oranında damga vergisi kesilmesi gerekebilir.

İstihkaktan kesinti suretiyle damga vergisi kesen bir dairenin bu vergiyi beyan etme ve ödeme yükümlülüğü vardır. Damga vergisini beyan etmek ve ödemek için, bir ay içinde düzenlenen belgelerin vergisini izleyen ayın 23. günü akşamına kadar beyan etmek ve 26. günü akşamına kadar ödemek gerekmektedir.

Damga vergisi beyannamesi vermek zorunlu değildir. Sürekli damga vergisi mükellefiyeti tesis ettiren mükellefler, kanuni süresi içinde beyan etmeleri gereken damga vergisini ödememeleri durumunda beyanname vermek zorunda değildir. Ancak, bu durumu vergi dairesine yazılı olarak bildirmeleri gerekmektedir.

Damga vergisi beyannamesi her ay verilmelidir. Damga vergisi aylık olarak ödenir ve beyannamesi izleyen ayın 23. gününde verilir ve 26. gününde ödenir.

Hangi sözleşmelerin damga vergisine tabi olduğu konusunda kira sözleşmesi, kefalet sözleşmesi, tahkim sözleşmesi, abonelik sözleşmesi, mesafeli satış sözleşmesi, taksitle satış sözleşmesi, kat karşılığı inşaat sözleşmesi ve gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi gibi sözleşmeler örnek olarak verilebilir.

Damga vergisi beyannamesi, sürekli damga vergisi mükellefiyeti tesis ettiren şirketler için, sözleşme imzalanmasını takip eden ayın 26. gününe kadar verilmesi gerekmektedir, yani her ay verilmesi gerekmez.
 
Geri
Üst