- Konu Yazar
İstihdam türleri nelerdir?
İSTİHDAM TÜRLERİ Bunlar; daimi veya tam süreli çalışanlar; günlük çalışanlar; çıraklar veya stajyerler; istihdam şirketleri ve taşeron firmaların sağladığı personeller, müteahhitler ve taşeronlar tarafından işe alınanlar olarak sıralanabilir.Tam istihdamda ne olur?
Tam istihdam, bir ekonomide mevcut olan tüm üretim faktörlerinin tam olarak kullanılmasıdır. Ancak ekonomik kuramda ve uygulamada tam istihdam üretim faktörlerinden emek üzerinden tanımlanmaktadır. Bununla beraber, tam istihdamı toplam işgücünün hepsinin istihdam edilmesi gibi bir durum olarak düşünmek hatalıdır.Verimsiz istihdam ne demek?
Verimsiz istihdam ne demek?Bir ekonomide işgücünün yetenek, eğitim, deneyim ve işe müsaitlik anlamında verimliliğinin ölçüsüdür. Eksik istihdam durumunda işgücünde bir verimsizlik olduğu kabul edilmektedir. Kişiler yetenek ve eğitimlerinin altında ya da çalışma saati olarak az çalışıyor olabilirler.
Kamu istihdamı ne demek?
Kamu istihdamı ne demek?Şüphesiz, kamu hizmetlerini ifa etmek amacıyla devlet tarafından istihdam edilen personelin tümü kamu sektörü istihdamı olarak adlandırılmaktadır.
İstihdam ne demek iktisat?
İstihdam, ülkedeki mevcut iş gücünün ekonomik faaliyetler içerisinde sürekli biçimde çalıştırılmasıdır. İstihdam kavramı bir ekonomide belli bir dönemde mevcut üretim ögelerinin var olan teknolojik düzeye göre hangi oranda kullanıldığını ifade eder.İşsizlik türleri nelerdir?
İşsizlik Türleri Nelerdir? Literatürde işsizliğin birçok türü bulunmaktadır. Bunlar, Friksiyonel/geçici işsizlik, yapısal işsizlik, dönemsel/devrevi/konjonktürel işsizlik, mevsimler işsizlik, doğal işsizlik, bölgesel işsizlik ve gizli işsizlik şeklinde sıralanabilir.Konjonktürel işsizlik ihtimali nedir?
Konjonktürel işsizlik ihtimali nedir?İstihdam oranının en yüksek olduğu ekonomilerde bile ortaya çıkabilecek bir işsizlik türüdür. Konjonktürel işsizlik; ekonomide ortaya çıkan durgunluk ve küçülme hallerinde işletmelerin maliyetlerini düşürerek ortama uyum sağlamak için istihdam azaltmasına gitmeleriyle ortaya çıkan işsizlik halidir.
Tam istihdam noktasında milli gelir hangi düzeydedir?
Tam istihdam noktasında milli gelir hangi düzeydedir?TAM İSTİHDAM VE MİLLİ GELİR DÜZEYİ Şekilde milli gelir Y1 seviyesinde (E noktası) dengededir. E noktasında ekonomi eksik istihdam denge seviyesindedir. Bunun sebebi; sermayenin eksik kapasite ile kullanılması (örneğin makinaların tamamının üretimde kullanılmaması gibi) ve ekonomik işsizliğin bulunmasıdır.
Dar anlamda istihdam ne demek?
İstihdam kavramı dar ve geniş olmak üzere iki şekilde ele alınır. Dar istihdamda emeğin, yani sadece çalışanların üretim sürecinde kullanılması incelenir. Geniş manada ise emek, sermaye, toprak gibi üretim sürecinde rol alan tüm faktörler incelenir.Yetersiz istihdam ne demek?
Yetersiz istihdam, yetersiz gelir, mesleki beceri ve yeteneklerin eksik kullanımı ve aşırı çalışma saatleri nedeniyle, mevcut iş durumunu değiştirmek isteyen tüm çalışanları kapsamaktadır.Devletten maaş alan kaç kişi var?
Devletten maaş alan kaç kişi var?Türkiye’de 12 milyon 324 bin 186 kişi devletten emeklilik, malullük, ölüm aylığı ile dul ve yetim maaşı alırken, 22 milyon 407 bin 415 sigortalı çalışan bulunuyor.
İstihdam demek ne demek?
İstihdam demek ne demek?Türk Dil Kurumu’na bakıldığında istihdam kelimesi aynı şekilde bir kişinin bir işte, bir görevde kullanılması ve çalıştırması anlamı taşımaktadır.