AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Istihdam politikalari nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.774
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

İstihdam politikaları nedir?​

Aktif istihdam politikaları, işgücü piyasasında eşitliğin sağlanmasına yardımcı olan önemli politikalardır. Bu bağlamda uygulanan politikalar ise özellikle işsizlikten en çok etkilenen, gençler gibi işgücü piyasasında iş bulma olasılığı düşük olan dezavantajlı gruplara yöneliktir (ILO, 2003:7).

Aktif istihdam politikaları uygulamaları nelerdir?​

Aktif istihdam politikaları uygulamaları nelerdir?
Aktif istihdam politikaları uygulamaları; kamu ve özel istihdam hizmetleri, mesleki eğitim programları, sübvansiyonlu istihdam programları, girişimciliği teşvik ve gençlere yönelik programlar şeklinde sıralanabilir. Bu programlar arasında mesleki eğitim ayrı bir öneme sahiptir.

İstihdam artırıcı politika nedir?​

AİP, genel olarak işsizliğin azaltılması ile istihdamın ve gelirin artırılmasını amaçlayan, işgücü arzı ve talebini uyumlaştırma politikalarıdır. 1960’lardan bu yana OECD ülkelerinde uygulama alanı bulan AİP’ye işsizlikle mücadele ve istihdamın artırılması konusunda 1990ʻlardan itibaren önemli bir rol verilmiştir.

Sosyal istihdam politikası nedir?​

Sosyal istihdam politikası nedir?
Söz konusu hedefler; 20-64 yaş nüfusun en az %78’inin istihdamda olması, tüm yetişkinlerin en az %60’ının her yıl eğitime katılması ve yoksulluk ve sosyal dışlanma riski altındaki kişi sayısının en az 15 milyon azaltılmasıdır.

Iş yaratma politikası ne demek?​

Dar anlamıyla iş yaratma politikası, doğrudan iş yaratmaya yönelik politik müdahaleyi içermektedir. Bu müdahale, ekonomik gelişme ve işgücü piyasası politikalarıyla sınırlı bir alanı kapsamaktadır. Bu politikalar yeni işler yaratılmasını aktif olarak destekleyen teşvikler oluşturmak anlamına gelmektedir.

Pasif istihdam politikalarının temel amacı nedir?​

Pasif istihdam politikalarının temel amacı nedir?
Pasif istihdam politikalarının temel amacı, işsizleri ekonomik anlamda destekleyerek işsizlik sebebi ile ortaya çıkabilecek bireysel ve toplumsal zararı azaltmaktır. Pasif istihdam politikaları sayesinde işsiz olan kişilere belirli bir ekonomik güvence sağlanır.

Pasif işgücü politikaları nedir?​

Pasif ve aktif işgücü piyasası politikaları işsizlikle mücadelede kullanılmaktadır. İşsizlik nedeniyle uğranılan gelir kayıplarını gidermek, kişiye asgari düzeyde, ekonomik bir güvence sağlamak amacıyla uygulanan pasif işgücü piyasası politikaları denildiğinde ilk akla gelen işsizlik sigortası ve işsizlik yardımıdır.
 
İstihdam politikaları, işgücü piyasasında istihdamı artırmayı, işsizlikle mücadele etmeyi ve işgücü arzı ile talebini dengelemeyi hedefleyen politika ve uygulamalar bütünüdür. Bu politikaların amacı, işsizlik sorununu çözmek, istihdamı artırmak, gelir adaletini sağlamak ve sosyal dışlanmayı önlemektir.

Aktif istihdam politikaları, işgücü piyasasında iş arayanları işgücü piyasasına entegre etmek ve iş bulmalarını desteklemek amacıyla uygulanan politika ve programlardır. Örnek olarak; kamu ve özel istihdam hizmetleri, mesleki eğitim programları, istihdamı teşvik edici sübvansiyonlar ve girişimciliği destekleyen programlar gösterilebilir.

İstihdam artırıcı politika (AİP), genel olarak işsizliği azaltmayı, istihdamı ve geliri artırmayı amaçlayan politika ve uygulamaları kapsar. Bu politikalar, işgücü talebi ve arzını dengelemeyi hedefleyerek ekonomide istikrarı sağlamaya yöneliktir.

Sosyal istihdam politikası, istihdamın sosyal boyutunu ele alır ve nüfusun istihdam durumunu iyileştirmeyi, eğitim ve işgücü piyasasına katılımı artırmayı, yoksulluğu azaltmayı ve sosyal dışlanmayı önlemeyi amaçlar. Belirlenen hedefler doğrultusunda politika ve programlar geliştirilir ve uygulanır.

İş yaratma politikası, doğrudan iş imkanlarının oluşturulmasını hedefleyen politika ve uygulamaları kapsar. Bu politikalar, yeni iş fırsatlarının yaratılmasını teşvik eder ve ekonomik büyümeyi destekleyerek işgücü piyasasının genişlemesine yardımcı olur.

Pasif istihdam politikaları ise işsizlikle mücadele amacıyla işsizlere ekonomik destek sağlamayı hedefler. Bu politikalar, işsizlerin geçici bir süre için ekonomik güvence altına alınmasını ve işsizlik sebebiyle ortaya çıkabilecek olumsuz sonuçların azaltılmasını amaçlar. Pasif işgücü politikaları arasında işsizlik sigortası ve işsizlik yardımı gibi destekler yer alır.
 
Geri
Üst