AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Istihdam belgesi nasil alinir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

İstihdam belgesi nasıl alınır?​

Kayıt belgesi için öncelikle iş arayanların İŞKUR’a kayıt yaptırması gerekmektedir. Bunun için size en yakın İŞKUR merkezine gidebilir ya da https://esube.iskur.gov.tr linkinden internet üzerinden de kayıt olabilirsiniz.

Özel istihdam belgesi nasıl alınır?​

Özel istihdam bürosu açmak isteyenler, İŞKUR il/hizmet müdürlüklerine başvurarak gerekli bilgi ve belgeleri ibraz edeceklerdir. İl/Hizmet müdürlüklerince belgeler üzerinde ve işyerinde yapılan incelemelerde başvuru koşullarına uyanlar, il müdürlüklerince değerlendirilerek, uygun bulunanlara izin verilecektir.
Özel istihdam bürosu ne işe yarar?
Özel İstihdam Büroları, özel hukukun koruması altında ve belirli bir sözleşme çerçevesinde işe yerleştirme faaliyeti karşılığı sadece işverenden ücret alarak, iş arayandan herhangi bir ücret ya da komisyon almaksızın, Türkiye İş Kurumundan yetki almak şartıyla, işgücü piyasasında iş arayanlarla eleman arayanlar …

Özel istihdam büroları nedir ne işe yarar?​


Özel istihdam bürosu açabilmek için alınan başvurular nasıl değerlendirilmektedir? Özel istihdam bürosu izni almak isteyenler, İŞKUR il/hizmet müdürlüklerine başvurarak Özel İstihdam Büroları Genelgesi’nin 2.4 üncü maddesinde ayrıntılı bir şekilde ifade edilen gerekli bilgi ve belgeleri ibraz edeceklerdir.

İstihdam yetki belgesi nedir?​

İl müdürlüğü tarafından iş ve işçi bulmaya aracılık faaliyeti yapması uygun görülen bürolara yazılı olarak bilgi verilir aynı zamanda da Kurum internet sayfasında ilan edilir. Başvuruları uygun bulunan gerçek veya tüzel kişilere 3 yıl süreyle geçerli olan “Özel İstihdam Bürosu İzin Belgesi” verilir.
Özel istihdam ne demek?

İŞKUR istihdam belgesi nasıl alınır?​

Bunun için size en yakın İŞKUR merkezine gidebilir ya da https://esube.iskur.gov.tr linkinden internet üzerinden de kayıt olabilirsiniz. Kayıt işlemlerinizi tamamladıktan sonra yine merkezden iş arayan kayıt belgesini almak istediğinizi beyan ederek kısa bir süre içinde belgenizi alabileceksiniz.

Geçici istihdam ne demek?​

Geçici İş İlişkisi bir çalışanın özel istihdam büroları aracılığıyla bir firma içerisinde belirli bir süre için görevlendirmesi ile kurulan ilişkidir. Bu durumda Gi Group olarak biz, bir çalışanın seçilmesinden, işe alınmasından ve idaresinden sorumlu oluruz.
İŞKUR kayıt belgesi nereden alınır?

İŞKUR çalışma belgesi nereden alınır?​

İŞKUR kayıt belgenizi e devlet üzerinden alabilirsiniz. Bunun için e devlet hesabınıza giriş yaptıktan sonra arama kısmına gelin. Buraya İŞKUR kayıt belgesi diye yazarak aratın. Çıkan ilk sayfada İŞKUR kayıt belgenizi kolay bir şekilde temin edebilirsiniz.

Özel istihdam bürosu izin belgesi nasıl alınır?​

Özel istihdam acentesi izin belgesi nedir?

Özel istihdam bürosu ne iş yapar?​

Özel İstihdam Bürosu Nedir? İş arayanların elverişli oldukları işlere yerleştirilmesine ve çeşitli işler için uygun işçiler bulunmasına aracılık yapmak ve/veya geçici iş ilişkisi kurma faaliyeti yürütmek üzere Kurum tarafından izin verilen gerçek veya tüzel kişiler tarafından kurulan büroları ifade etmektedir.

Özel istihdam bürosu ile işveren arasında gerçekleşen sözleşme nedir?​

Özel istihdam bürosu ile geçici işveren arasında yapılan sözleşmenin, İş Kanunu’nun 7/11 maddesi uyarınca; geçerliliği yazılılık şartına bağlanan geçici işçi sağlama sözleşmesi olduğu belirtilmiştir.
İş istihdamı ne demek?
İstihdam, ülkedeki mevcut iş gücünün ekonomik faaliyetler içerisinde sürekli biçimde çalıştırılmasıdır. İstihdam kavramı bir ekonomide belli bir dönemde mevcut üretim ögelerinin var olan teknolojik düzeye göre hangi oranda kullanıldığını ifade eder.

Aşağıdakilerden hangisi özel istihdam büroları aracılığıyla ödünç geçici iş ilişkisinin kurulmasının yasaklandığı hallerden biridir?​

Geçici İş İlişkisinin Kurulmasına Dair Diğer Sınırlamalar: İş Kanunu’nun 29. maddesi uyarınca toplu işçi çıkarılan işyerlerinde sekiz ay süresince, kamu kurum ve kuruluşlarında ve yer altında maden çıkarılan işyerlerinde geçici iş ilişkisi kurulamaz.
 
Geri
Üst