- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 241.667
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Istifaya zorlanan işçi ne yapmalı?
Kendisine zor ile istifa dilekçesi imzalatılan işçi sanki işten işverence çıkarılmış gibi haklara sahip olmaktadır. Bu nedenle işçi kendisine ödenmeyen işçilik alacaklarına ve kıdem tazminatına yönelik işçilik alacağı davası açma imkânına sahip olmaktadır.Istifaya zorlamak ne demek?
İşverenin işçiye zorla istifa dilekçesi imzalatması, ona baskı uygulayarak veya mobbing yaparak istifa etmesini sağlaması vs. durumlar işçinin istifaya zorlanmasıdır. İşçinin istifaya zorlanması uygulamada çeşitli şekillerde yer alabilir ancak her halükarda bu işveren için kusurlu bir harekettir.
İşçi istediği zaman işten ayrılabilir mi?
Buna göre, haklı bir sebebi bulunmaksızın işten ayrılmak isteyen işçi, işyerinde 6 aydan az süre çalışmış ise iki hafta önce, 6 aydan 1.5 yıla kadar çalışmışsa 4 hafta önce, 1.5 yıldan ile 3 yıla kadar süren çalışmada 6 hafta önce, 3 yıl ve üzeri çalışmada 8 hafta önce işten ayrılacağını işverene bildirmek zorundadır.Kendi isteği ile işten ayrılan işçinin hakları nelerdir?
Haklı Sebeplerle İstifa Eden İşçinin Alabileceği Haklar Şu Şekilde;
Istifaya zorlanan işçi işe iade davası açabilir mi?
İşverenin işçiyi istifaya zorladığı her durumda işçinin işe iade davası açması mümkündür. İstifa, işçinin haklı bir nedene dayanmadan iş sözleşmesini sona erdirmesidir. İstifa eden işçi ihbar sürelerine uymalıdır.İşçi istifa etmezse ne olur?
İş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesi ile bu süreler artırılabiliyor. Bu nedenle, iş akdini kendisi feshedecek işçinin sözleşmeyi kontrol ederek hareket etmesi gerekir. Bildirim süresine uymayan işçi, bu süreye ait ücret kadar işverene ihbar tazminatı ödemek zorunda kalır.
Ihbar süresi ne demektir?
İşte ihbar süresi (İhbar öneli) bu yükümlülüklerin başında gelen bir uygulamadır. Haklı feshe imkan veren gerekçeler söz konusu değilse, iş sözleşmesi işçi ya da işveren tarafından, belli bir süreden önce sonlandırılamaz. Bu süreye ihbar süresi denir.İş yerinden ayrılmak için kaç gün önceden haber verilmeli?
Hizmet süresi 6 aydan az süren işçiler için ihbar süresi, 2 hafta (14 gün) olarak belirlenmiştir. Hizmet süresi 6 aydan 1,5 yıla kadar olan bir işçi ihbar süresi, 4 Hafta (28 gün) olarak belirlenmiştir. Hizmet süresi 1,5 yıldan 3 yıla kadar olan işçiler için ihbar süresi ise, 6 Hafta (42 gün) olarak belirlenmiştir.
İşten çıkarken ne yapmak gerekir?
HAKSIZ İŞ SÖZLEŞMESİNİN SON BULMASI DURUMUNDA İŞÇİ HANGİ DAVALARI AÇAR- İşe iade davası
- Kıdem Tazminat davası
- İhbar tazminat davası
- Yıllık İzin Alacağı Davası
- Fazla Mesai Ücret Alacağı davası
- Hizmet Tespit davası
- Primlerin gerçek ücretinde yatırılması tespit davası
- Dini ve Resmi Bayram Çalışma ücret alacağı
Hangi şartlarda kendi isteğimle işten ayrıldığımda tazminat alabilirim?
Yürürlükte bulunan yasal düzenlemeler gereği, işten kendi isteğiyle ayrılan (istifa eden) işçinin kıdem tazminat talep hakkı bulunmamaktadır. Fakat işçi, “İş mevzuatında gösterilen haklı bir sebep” ileri sürerek iş yerinden ayrılırsa, işi kendi bırakmış olsa dahi kıdem tazminatına hak kazanacaktır.
Yeni yasada tazminatlar ne olacak?
Kıdem tazminatı konusunda tüm merak edilen soruları yanıtlıyoruz. KIDEM tazminatının tavanı 10 bin 596 lira olarak açıklandı. Buna göre 2022 yılının ocak-haziran döneminde uygulanacak tazminat tutarı 10.596 lira olacak. 2021’in son yarısında ise tazminat tavanı 8 bin 284 lira olarak uygulanıyordu.Haklı nedenle fesih halinde işe iade davası açılabilir mi?
Haklı Nedenle Fesihte İşe İade Davası Açılabilir Mi? İşe iade davası açacak olan işçi, sözleşmenin haksız nedenle veya sebep gösterilmeden feshedilmesi halinde açabilir. İşveren haklı nedenle feshetmiş ise işçi dava açamayacaktır.
İstifa eden işçiye işveren dava açabilir mi?
İstifa eden işçinin kıdem ve diğer alacakları için açacağı davada yetkili mahkeme, davalının yani işverenin yerleşim yeri mahkemesi veya işin yapıldığı yer mahkemesidir. Birden fazla işveren varsa bunlardan herhangi birinin yerleşim yeri mahkemesinde dava açılabilir.İstifa eden kişi kaç gün çalışmak zorunda?