AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Istifa etmek ne anlama gelir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

İstifa etmek ne anlama gelir?​

Türk Dil Kurumu’na göre istifa etmek “işinden çekilmek” anlamına gelmektedir.

İstifa konuşması nasıl olmalı?​

İstifa etme isteğinizi çalıştığınız firma yetkililerine açıklamak, işin belki de en zorlayıcı kısmı olarak ifade edilebilir. Patronunuz size neden istifa ettiğinizi sorduğu zaman vereceğiniz cevaplar da oldukça önemlidir. İşverenin sorusu üzerine vereceğiniz cevaplar, her iki tarafı da suçlayacak şekilde olmamalıdır.
İstifa ne demek Osmanlıca?
ıstıfa / ıstıfâ Bir şeyin iyisini seçip ayıklamak. Bir şeyi ıslâh edip sâfileştirmek. Seçmek. Ayıklamak.
İstifa kurumu nedir?
İstifa ile devlet memurunun kendi isteği ile görevinden ayrılmasıdır. İstifa beyanı yazılı olarak yapılır. Kamu görevine girme gibi kamu görevinden istifa da bir haktır. (657 sayılı Kanun m. 20) İstifa usulüne ilişkin hükümler 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu m. 94 ve devamında düzenlenmiştir.

İstifa kime verilir?​

İstifa dilekçesi, kaba bir tabir ile, bir çalışan tarafından işverene gönderilen ve artık o iş yerinde çalışmayacağını bildiren resmi bir mektuptur. Başka bir değişle, işten ayrılma kararının işy erine yazılı olarak bildirilmesidir.

İşten ayrılmak istiyorum ne yapmalıyım?​

İşten ayrıldığınızı, iş sözleşmenizi feshettiğinizi belirtmeniz yeterlidir. Bununla birlikte işvereninize bir süre tanımalısınız. Bu süre, ihbar süresidir. Yani işvereninize, “ben ayrılıyorum ama senin de zarara uğramaman için sana bir süre veriyorum”, demiş olursunuz.
Usulüne uygun istifa nasıl olur?
İstifa eğer usulüne uygun ise, yerinize biri gelene kadar veya çekilme isteğiniz kabul edilene kadar görevinize devam etmelisiniz. Yerinize biri gelene kadar veya dilekçeniz kabul edilene kadar olabilecek üst süre 1 aydır, 1 ayı aşan durumlarda üstünüze haber vererek görevinizi bırakabilirsiniz.
İşveren istifa dilekçesini kabul etmezse ne olur?
İstifa işçinin işvereninin kabulüne bağlı değildir. İşveren bunu ister kabul etsin ister kabul etmesin işçiler istifa ederek işten ayrılabilir. Ancak işverenin kabulüne bağlı olmasa da istifa edilirken ihbar sürelerine uyulması gerekmektedir. Aksi takdirde ihbar tazminatı ile karşı karşıya kalınacaktır.

Kendi isteğimle işten ayrılırsam nasıl tazminat alırım?​

Yürürlükte bulunan yasal düzenlemeler gereği, işten kendi isteğiyle ayrılan (istifa eden) işçinin kıdem tazminat talep hakkı bulunmamaktadır. Fakat işçi, “İş mevzuatında gösterilen haklı bir sebep” ileri sürerek işyerinden ayrılırsa, işi kendi bırakmış olsa dahi kıdem tazminatına hak kazanacaktır.
 
Geri
Üst