- Konu Yazar
- #1
İstifa etmek mantıklı mı?
Bir çalışan için istifanın maddi sonuçları gayet önemlidir. İstifa ederek, bir anlamda kıdem tazminatı, ihbar, fazla mesai, izin ücreti gibi alacaklarınızdan feragat etmiş oluyorsunuz. Sadece bunlarla sınırlı değil, istifa eden kişi işsizlik ödeneğinden yararlanma hakkını da kaybediyor.İşveren hangi durumlarda tazminat ödemez?
İşçinin işveren veya onun aile bireylerinden biri hakkında şeref ve onurunu rencide edecek kötü sözler söyler veya davranışlarda bulunursa veya işveren hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ihbar ve isnatlarda bulunursa işveren iş akdini fesheder ve işçi kıdem tazminatı alamaz.İstifa ettikten sonra ne kadar çalışılır?
İstifa ettikten sonra ne kadar çalışılır?Hizmet süresi 6 aydan az süren işçiler için ihbar süresi, 2 hafta (14 gün) olarak belirlenmiştir. Hizmet süresi 6 aydan 1,5 yıla kadar olan bir işçi ihbar süresi, 4 Hafta (28 gün) olarak belirlenmiştir. Hizmet süresi 1,5 yıldan 3 yıla kadar olan işçiler için ihbar süresi ise, 6 Hafta (42 gün) olarak belirlenmiştir.
Bir işten nasıl istifa edilir?
Bir işten nasıl istifa edilir?İşçinin istifa etmek istemesi durumunda, bunu işverene ne kadar süre önce söylemesi gerektiğine dikkat etmesi gerekir….İhbar süresi,
- En az 6 ay kıdem süresi olan işçi için 2 hafta,
- 6 ay-1,5 yıl kıdem süresi olanlarda 4 hafta,
- 1,5-3 yıl arası kıdem süresi olanlarda 6 hafta,
- 3 yıldan fazla çalışanlarda 8 haftadır.
İşten çıkarken ne imzalanır?
ÖZETLE; 6098 SAYILI TÜRK BORÇLAR KANUNUNA GÖRE:- İbraname yazılı olmalıdır.
- İbraname, sözleşme sona erdikten en erken 1 ay sonra imzalanmış olmalıdır.
- İbra konusu alacağın türü ve miktarı açıkça belirtilmiş olmalıdır.
- Ödeme noksansız yapılmış olmalıdır.
- Ödeme banka kanalıyla yapılmış olmalıdır.
25 maddeden işten çıkarılan tazminat alabilir mi?
İşveren işçiyi İş Yasası’nın 25/II maddesine dayanarak işten çıkardığında işçi sadece kıdem ihbar tazminatı haklarından yoksun kalmamakta, aynı zamanda işsizlik sigortasından da yararlanamamaktadır.Hangi durumlarda tazminat verilmez?
Hangi durumlarda tazminat verilmez?İşçi işverenden izin almadan veya haklı bir nedene dayanmadan ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki işgünü veya bir ay içinde toplam üç işgünü işine devam etmemesi halinde işveren iş akdini feshedebilir ve işçi kıdem tazminatı alamaz.