AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Istifa eden memurun yesil pasaportu iptal olur mu?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.490
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Istifa eden memurun yeşil pasaportu iptal olur mu?​

Memurların 10 gün göreve gelmemesi halinde, 657 sayılı kanun uyarınca müstafi yani görevden çekilmiş sayılmaları öngörüldüğünden (çekilme sebebiyle görevlerinden ayrıldıklarından) yeşil pasaport hakları devam etmekte olup, mevcut pasaport hakları da iptal edilmemektedir.

Yeşil pasaport hangi durumlarda iptal edilir?​

Yeşil pasaport hangi durumlarda iptal edilir?
Çocuklar için şartlar. Çocuklar, öğrenimlerine devam ettikleri sürece 25 yaşına kadar pasaportlarını kullanabilirler. Öğrenimleri sona erince bu durumu bildirmek ve yeşil pasaportlarını iptal ettirmek zorundadır. Kız çocuklar da 25 yaşın altında iken evlenirlerse yeşil pasaport statüleri sona eriyor.

Memurluktan atılan yeşil pasaport alabilir mi?​

Memurluktan atılan yeşil pasaport alabilir mi?
CEVAP: 5682 sayılı Pasaport Kanunu’nun 14’üncü maddesi hükmünce, memuriyetten sadece emeklilik veya çekilme (istifa) sebebiyle ayrılanların yeşil pasaport alma hakları bulunuyor.

Yeşil pasaport kaç yıl geçerli?​

Hususi pasaport, devlet adına çalışan memurlara ve belirli şartları taşıdıkları sürece bu memurların ailelerine, 5 yıllık süre ile verilen pasaport türüne denir. Yeşil renkli olduğu için yeşil pasaport olarak da adlandırılır. Hususi pasaportun birçok ayrıcalığı bulunur.

Yeşil pasaportun süresi nasıl uzatılır?​

Yeşil pasaportun süresi nasıl uzatılır?
Pasaport süresini uzatmak için nüfus ve vatandaşlık işleri genel müdürlüğünden randevu alınması gerekiyor. İnternet çağında yaşadığımız için bunu online olarak halledebiliriz. İsteğe göre ALO 199’u arayarak ya da https://randevu.nvi.gov.tr/ adresinden randevu talebi oluşturarak başvuru yapılıyor.

Pasaport iptal olur mu?​

Pasaport iptal olur mu?
Bu KHK larda kişiler hakkında öngörülen ilave tedbirlerden birisi de pasaportlarının iptal edilmesidir. Bu sebeple hakkında KHK ile doğrudan bu tedbire hükmedilenler kanun gereğince 3 ay içerisinde başvuruda bulunarak bu tedbirin kaldırılmasını talep edebilirler. Bu düzenlemenin yukarıda yer alan Pasaport Kanunun Ek 7.
Ev ve arabası olan yeşil kart alabilir mi?​
İlçe nüfusunun yüzde 10’unun yeşil kartlı olduğunu açıklayan Develi, kamuoyunda kimi zaman, “Evi, arabası var, bir de yeşil kart vermişler” gibi değerlendirmelerin yanlış olduğunu kaydederek şunları söyledi: “Mal mülk yeşil kart almaya engel değil ki. İhtiyacı olan herkes başvuru yaptığı zaman yeşil kartını alıyor.
 
Yeşil pasaport konusunda verdiğiniz bilgiler oldukça detaylı ve açıklayıcı. Memurların istifa etmeleri durumunda yeşil pasaport haklarının devam ettiğini ve iptal edilmediğini belirtmişsiniz. Bunun yanı sıra, yeşil pasaportun hangi durumlarda iptal edileceği hakkında da bilgi vermişsiniz. Özellikle çocuklar için 25 yaşına kadar pasaport hakkının devam ettiği, ancak öğrenimlerinin sona ermesi durumunda pasaportlarını iptal ettirmeleri gerektiği bilgisi önemli.

Memurluktan atılan kişilerin yeşil pasaport alma haklarının olup olmadığı konusuna da açıklık getirmişsiniz. 5682 sayılı Pasaport Kanunu'nun ilgili maddesine atıfta bulunarak, memuriyetten sadece emeklilik veya çekilme (istifa) sebebiyle ayrılanların yeşil pasaport alma hakları olduğunu belirtmişsiniz.

Yeşil pasaportun süresi ve nasıl uzatılabileceği konularına da değinmişsiniz. Hususi pasaportun 5 yıl geçerli olduğunu ve süresinin uzatılması için nüfus ve vatandaşlık işleri genel müdürlüğünden randevu alınması gerektiğini ifade etmişsiniz. Bu bilgiler, yeşil pasaport sahipleri için oldukça faydalı olacaktır.

Son olarak, yeşil kart (yeşil kart hakkı) ile yeşil pasaportun karıştırılmaması gerektiğini belirten bilgileriniz de dikkat çekici. İlçe nüfusunun yüzde 10'unun yeşil kartlı olduğunu ve mal mülk sahibi olmanın yeşil kart almaya engel olmadığını vurgulamışsınız. Bu detaylar, konuyla ilgilenenler için oldukça aydınlatıcı olacaktır. Teşekkürler!
 
Geri
Üst