Istifa eden memur emekli sandigindan nasil emekli olur?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
248.660
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

İstifa eden memur emekli sandığından nasıl emekli olur?​

5434 sayılı Kanuna tabi olup da, en az 10 yıllık memurluk hizmetini doldurduktan sonra istifa edenler, herhangi bir yerde çalışmamak ve primlerini kendileri ödemek kaydıyla, memurluk statünden emekli olabilmektedirler.

İstifa eden memur tekrar memur olabilir mi?​

657 sayılı Kanuna tabi olmayan personelden kendi istekleri ile görevinden çekilmiş olanlar, boş kadro bulunmak ve gireceği sınıfın niteliklerini taşımak kaydı ile bu Kanuna tabi kurumlardaki memuriyetlere atanabilirler.

Işten atılan memur kıdem tazminatı alabilir mi?​

Işten atılan memur kıdem tazminatı alabilir mi?
Memurun emekli ikramiyesi ile işçilere kıdem tazminatı verilmesinde en önemli fark; memurun emeklilik ikramiyesi emekli aylığı bağlandığında ödenmesine karşın, işçiye emekli olma dışında, çeşitli hal ve durumlarda da (işten atılma, haklı fesih gibi) kıdem tazminatı ödenebiliyor.

İhraç edilen memur tazminat alabilir mi?​

SGK Yönetim Kurulu, memuriyetten ihraç edilen ve birleştirilmiş hizmet süreleri üzerinden aylık bağlananlardan, Emekli Sandığı’na tabi hizmeti tek başına emekli aylığı bağlanması için yeterli olanlara emekli ikramiyesi ödenmesine karar verdi.

Memurluktan istifa eden ne zaman emekli olur?​

Çalışmadan emeklilik için en az 10 yıllık memuriyeti olanların istifa ettikten sonraki 6 ay içinde SGK’ya başvurması gerekiyor. Örneğin 18 yıl memurluk yapmış biri istifa ettikten sonra SGK’ya başvurarak kalan 2 yıllık süreyi isteğe bağlı ödeyip emekli sandığından emeklilik hakkı kazanabiliyor.

Emekli Sandığı memur ne zaman emekli olurum?​

Emekli Sandığı memur ne zaman emekli olurum?
8 Eylül 1999 tarihinden önce hiçbir statüde çalışması olmayıp, bu tarihten sonra göreve giren memurlardan kadınlar 58, erkekler ise 60 yaş grubuna dahil olurlar ve her ikisinin de emeklilik hizmet süresinin 25 yıl olması gereklidir.

İstifa eden memur ne zaman geri dönebilir?​

Görevinden istifa eden memurlar görevine geri dönebilirken eğer adaylık döneminde istifa etmişse sadece ayrıldığı kuruma geri dönebilmektedir. Bunlar dışında geri dönebilmek için ayrıldıkları sınıfta boş kadro bulunması gerekmektedir.

İşten atılan memur emekli ikramiyesi alabilir mi?​

5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu’nun 89. maddesine göre, hizmetlerinin tamamı 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu ve/veya 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 4/c maddesi kapsamında geçenlerden emekli aylığı bağlananlara, meslekten ihraç edilmiş olsalar da emekli ikramiyesi ödeniyor.

Fetö den ihraç edilenler emekli olabilir mi?​

Fetö den ihraç edilenler emekli olabilir mi?
Bu nedenle; “KHK ile görevden alma” işlemi “ İş Kanunu 14. Maddesi kapsamında “işveren tarafından haklı sebeple (tazminatsız ) işten çıkarma” olarak kabul edilmekte ve çalışma süresi içinde SSK ve BAĞ-KUR’lu sayılan süre varsa ancak emekli maaşı bağlanmakta, emekli ikramiyesi ödemesi yapılmamaktadır.

İhraç edilen memurlar sigortalı bir işte çalışabilir mi?​

Genel olarak bu konuda resmi olarak bir engel bulunmamaktadır. Meslekten ihraç edilenler özel sektörde sigortalı işte çalışabilir; aynı şekilde Bağ-Kur’a tabi bir iş yeri açabilir.

Memurun istifası ne zaman geçerli olur?​

Bu nedenle de istifa eden bir memur görevine istifa tarihinden itibaren en fazla bir ay daha devam etmekle yükümlü olup, bu süre dolduktan sonra görevini bırakabilecektir. Olağanüstü bir mazeretle çekilenler ise üstüne haber vermek şartıyla bir ay şartına tabi olmaksızın görevden ayrılabilirler.
 
İstifa eden memur emekli sandığından nasıl emekli olur sorusuna detaylı bir şekilde cevap vereyim:

5434 sayılı Kanuna tabi olan ve en az 10 yıllık memurluk hizmetini doldurup istifa eden kişiler, belirli şartları yerine getirdiklerinde memurluk statüsünden emekli olabilirler. Bu şartlar şunlardır:

1. Herhangi bir yerde çalışmamak: İstifa eden memurun emekli olabilmesi için istifa ettiği tarihten itibaren herhangi bir işte çalışmamış olması gerekmektedir.
2. Primleri kendisi ödemek: Emekli olmak isteyen istifa eden memurun primlerini kendi ödemesi gerekmektedir.

Bu şartlar doğrultusunda, istifa eden bir memur emekli sandığından emekli olabilir. Ancak bu süreç detaylı bir şekilde SGK'ya başvurarak ve gerekli işlemleri yerine getirerek tamamlanmalıdır. Bu sayede hak sahibi kişi emekli maaşı alma hakkını elde edebilir.

Videoyu izlemediyseniz, detaylı bilgileri içeren bir kaynak olabilir. Eğer ek sorularınız varsa çekinmeden belirtebilirsiniz.
 
Geri
Üst