Istifa eden isciye kidem tazminati odenirse ne olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
241.786
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

İstifa eden işçiye kıdem tazminatı ödenirse ne olur?​

Genel kurala göre istifa eden (İş sözleşmesini İş Kanunu’na uygun biçimde süreli fesih yoluyla fesheden) işçinin kıdem tazminatına hak kazanabilmesi mümkün değildir. Bir başka deyişle hiçbir gerekçe belirtmeden istifa eden işçi kıdem tazminatı alamaz.

İstifa eden işçi ihbar tazminatı alabilir mi?​

İSTİFA HALİNDE İHBAR TAZMİNATI NASIL OLUR? İhbar tazminatı iş sözleşmesini fesheden tarafın karşı tarafa ödemesi gereken bir tazminat olup, iş sözleşmesini fesheden tarafın ihbar tazminatına hak kazanması mümkün olmaz. Dolayısıyla istifa halinde işçinin ihbar tazminatı alması söz konusu değildir.
İstifa halinde kıdem tazminatı gider yazılır mı?
İş akdinin fesih sözleşmesi ile sona erdirilmesi veya mahkeme kararı dolayısıyla işverenler tarafından çalışanlara ödenecek kıdem ve ihbar tazminatı giderlerinin, ödemenin yapıldığı dönemde ticari kazancın tespitinde indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.

İşçi hangi durumlarda kıdem tazminatı alabilir?​

TAZMİNAT ALMA ŞARTLARI İş sözleşmesinin işveren tarafından haksız yere ya da işçi tarafından haklı nedenlere dayanarak feshedilmesi. İşçinin ölmesi. Muvazzaf askerlik hizmeti için işçinin iş yerinden ayrılması Kadın işçilerin evlilik nedeniyle işten ayrılması

Yeni kıdem tazminatı fonu eski çalışanları kapsıyor mu?​

Eski hakları kesinlikle kaybolmayacak. Bu durumda eski 10 yıllık çalışma karşılığındaki 10 X 2 bin TL=20 bin TL kıdem tazminatı ödenecek. Görüldüğü gibi eski döneme ait kıdem tazminatında bir hak kaybı olmuyor. Ayrıca yeni sistemde geçen 5 yıllık çalışması karşılığında ise bireysel hesabında biriken tutarı çekebilecek.
Kıdem tazminatı ne zaman gider yazılır özelge?
Kıdem tazminatının gider yazılabilmesi için iş akdinin kıdem tazminatına neden olacak şekilde sona ermesi gerekir. İş akdinin sona erdiği tarih itibariyle hesaplanan ve kesinleşen kıdem tazminatı tutarı bu tarih itibariyle gider yazılabilir ve matrahtan indirilebilir.
 
Geri
Üst