Istifa eden isciye izin ucreti odenir mi?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
241.634
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Istifa eden işçiye izin ücreti ödenir mi?​

İşçinin çalışırken yıllık izin kullanmak yerine ücret isteme hakkı bulunmuyor. İşveren haklı sebeple işten çıkarsa da işçi hiçbir gerekçe göstermeden istifa ederek işten ayrılsa da kullanılmayan ücretsiz izinlerin parasının ödenmesi gerekir. Yıllık izinlerin kullanıldığını ispatlama yükümlülüğü işverene aittir.

Kullanılmayan yıllık izin parası alınır mi?​

Kullanılmayan yıllık izin parası alınır mi?
Kararda şöyle denildi: “4857 sayılı İş Kanunu’nda ‘İş sözleşmesinin herhangi bir nedenle sona ermesi halinde işçinin hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücreti, sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden kendisine veya hak sahiplerine ödenir.

Istifa izin parası nasıl hesaplanır?​

Istifa izin parası nasıl hesaplanır?
İzin tazminatı hesaplama oldukça basittir. Çalışanın iş akdinin sonlandığı tarihteki brüt maaş ücreti ile kullanmadığı izin gün sayısı çarpılır. Elde dilen tutardan gerekli kesintiler yapıldıktan sonra kalan tutar ödenir. İzin ücretleri çalışanlara net olarak ödenir.

İşten istifa edince yıllık izin parası alınır mı?​

İş sözleşmesinin, herhangi bir nedenle sona ermesi halinde işçinin hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücreti, sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden kendisine veya hak sahiplerine ödenir.

Istifa edince yıllık izin ücreti alınır mı?​

Istifa edince yıllık izin ücreti alınır mı?
İşçi çalıştığı sürece yıllık izin ücretini talep edemez. Ancak işçi hak ettiği iznini kullanamadan iş akdi sona ermiş ise izin süresine ait ücreti kendisine veya hak sahiplerine ödenir. Akdin ne şekilde sona ereceği önem taşımamakta olup, her halde(örn. ölüm, istifa vs.)

Kullanılmayan yıllık izinlerin ücreti nasıl hesaplanır?​

Kullanılmayan yıllık izinlerin ücreti nasıl hesaplanır?
Kullanılmayan yıllık izin ücreti işçinin işten çıktığı ayın maaş ödemesine dahil edilerek işçiye verilmektedir. Örneğin aylık brüt ücreti 3000 ve kullanılmayan yıllık izin günü 10 gün olan bir çalışanın alacağı yıllık izin ücretini hesaplamak için; 3000/30*10= 1000 TL (Brüt) kullanılmayan yıllık izin ücreti alacaktır.
 
İşçinin istifa etmesi durumunda kullanılmayan yıllık izinlerinin parasının ödenmesi gerektiği konusunda net bir açıklama yapılmıştır. İş Kanunu'na göre, iş sözleşmesinin sona ermesi durumunda işçinin hak kazandığı ancak kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücret, sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden kendisine veya hak sahiplerine ödenmelidir. Bu durumda işçi, istifa etmesine rağmen yıllık izin ücretini alabilir.

İzin tazminatı hesaplama ise işçinin iş akdinin sonlandığı tarihteki brüt maaş ücreti ile kullanmadığı izin gün sayısını çarpıp gerekli kesintiler yapıldıktan sonra kalan net tutarın ödenmesi esasına dayanır. Yani işçi, istifa ettiğinde kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücretin hesaplanması ve ödenmesi hakkına sahiptir.

Sonuç olarak, işçinin istifa etmesi durumunda kullanılmayan yıllık izinlerinin parasının ödenmesi gerekmektedir ve bu ücret işçiye net olarak ödenmelidir. İş Kanunu'nun ilgili hükümlerine göre işveren bu ödemeyi yapmakla yükümlüdür.
 

Benzer Konular

Geri
Üst