- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 242.357
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
İstifa dilekçesi kabul edilmezse ne olur?
İstifa işçinin işvereninin kabulüne bağlı değildir. İşveren bunu ister kabul etsin ister kabul etmesin işçiler istifa ederek işten ayrılabilir. Ancak işverenin kabulüne bağlı olmasa da istifa edilirken ihbar sürelerine uyulması gerekmektedir. Aksi takdirde ihbar tazminatı ile karşı karşıya kalınacaktır.Deneme süresinde istifa edilir mi?
Deneme süresi içinde sözleşme her 2 tarafa da bildirim sürelerine uymadan ve tazminatsız olarak fesih hakkı verir. Fakat işçinin çalıştığı günler için ücret ve diğer hakları saklıdır. Yani ihbar sürelerini beklemeden istifa edebilirsiniz aynı şekilde işveren sizi ihbar süresine uymadan çıkarabilir.Noter tasdikli istifa nedir?
Yani noter kanalı ile ihtar çekmeseniz dahi iş sözleşmesi karşı tarafa bildirimde bulunmanızla birlikte sona erecektir. Fakat noter kanalı ile ihtarda bulunmanız sizin lehinize bir sonuç doğmasına yardımcı olacaktır. Zira karşı tarafa noter kanalı ile ihtarda bulunduysanız karşı taraf aksini iddia edemez.
İstifa ederken ihbar süresi ne kadar?
Hizmet süresi 6 aydan az süren işçiler için ihbar süresi, 2 hafta (14 gün) olarak belirlenmiştir. Hizmet süresi 6 aydan 1,5 yıla kadar olan bir işçi ihbar süresi, 4 Hafta (28 gün) olarak belirlenmiştir.
İstifa yazılı olmak zorunda mı?
İşverenin tazminatların derhal ödeneceği sözünü vermek ve benzeri baskılarla işçiden yazılı istifa dilekçesi vermesini talep etmesi ve işçinin buna uyması halinde, gerçek bir istifa iradesinden söz edilemez. Bu halde feshin işverence gerçekleştirildiği kabul edilmelidir.İstifa dilekçesi ne zaman geçerli olur?
Buna ihbar süresi denilmektedir. Çalışma süreleri 6 ayı geçmemiş olan kişiler 2 hafta önceden; 6 ay ve 1.5 yıl arasında çalışan kişiler 4 hafta önceden; 1,5 ve 3 yıl arasında çalışanlar 6 hafta önceden; 3 yıldan çok çalışanlar ise 8 hafta önceden istifalarını bildirmek zorundadır.Deneme süresinde istifa nasıl yazılır?
ihbar süresi dahilinde istifalarını işverene bildirmek zorundadır. Ayrıca yeni bir işe girildikten sonra ilk 2 ay deneme süresi olduğu için herhangi bir ihbar süresi söz konusu değildir. Deneme süresi içerisindeki çalışan istediği taktirde istifa dilekçesini vererek işten ayrılabilir.
Isyerine ihtar ne zaman cekilir?
Özellikle ticari sözleşmelerden doğan yükümlülüklerin tebliğ edilmesi için ihtar çekme işlemi çokça kullanılmaktadır. Çalışanlar ile işveren aracında işten ayrılma veya göreve son verme sürecinde ortaya çıkan kıdem ve ihbar tazminatlarının ödenmesi için çalışan tarafından işverene İhtarname çekilebilir.
İhtarname çekildikten sonra işe gidilmeli mi sorusunun yanıtı her dava için değişebilse de genellikle evet olmaktadır. İşçinin ihbarname çektikten sonra işi terk etmesi ya da görevinin başına geçmemesi hak kayıplarına yol açabilir, iş akdinin işveren tarafından sonlandırılmasına sebep olabilir.
İstifa dilekçesi zamanında teslim edilmeli ve işveren mağdur edilmemeli, İş Kanunu çerçevesinde belirtilen ihbar süreleri göz önünde bulundurulmalı, İstifa dilekçesine bekleme süresi sonunda istifa edildiği ve tüm yasal hakların saklı tutulduğu yazılmalıdır.
İstifa dilekçesi vermek zorunlu mu?
Hak kaybı yaşamamak adına, istifa dilekçelerine mutlaka bahsedilen gerekçelerin yazılması gerekir. Örneğin iş sözleşmesini askerlik nedeniyle sonlandıran işçinin bunu istifa dilekçesinde belirtmesi son derece önemlidir. İşverenin ödediği kıdem tazminatı bu gerekçe ile resmiyet kazanacaktır.
İstifa eden işçi hemen ayrılabilir mi?
Aynı şekilde haklı bir sebep olmaksızın işten ayrılmaya karar veren işçinin de işvereni bundan haberdar edip hemen işten ayrılamaz, yani işvereni ortada bırakamaz. İhbar süresi dolana kadar çalışması gerekir ki bu süre zarfında da işveren yerine yeni eleman bulabilsin, işleri aksamasın.