Istiap haddini asmak ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
229.864
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Istiap haddini aşmak ne demek?​

Araçların taşıma sınırı üzerinde yolcu alması, azami yüklü ağırlıklarının aşılması gibi durumlar kanunen yasaklanmıştır (KTK.m.65/1). Kara, hava ve deniz taşıtlarının yük ve yolcu taşımaları sırasında taşıyabilecekleri maksimum yük ve yolcu miktarını belirleyen sınıra “istiap haddi” denilmektedir.

Yarı römorklu bir taşıtın azami uzunluğu kaç metredir?​

Araçların azami uzunluğu römorklarda 12,00 metre, yarı römorklu araçlarda 16,50 metre, iki römorklu katarlarda 22,00 metre olarak belirlendi.
Istiab haddi ne demek?
İstiap haddi TDK tarafından “deniz, kara ve hava taşıtlarının yük ve yolcu miktarlarını belirleyen sınır” şeklinde tanımlanmıştır. Binek aracı veya ticari araç fark etmeksizin tüm motorlu araçların ruhsatlarında belirtilen istiap haddi, aracın taşıma kapasitesi anlamına gelir.

Istiap haddi ne kadar aşılabilir?​

2021 yılında belirlenen istiap haddi aşım cezalarına göre para cezası uygulamaları aracın toplam kapasitesinin %5’inin aşılması durumunda başlamaktadır. İstiap haddinin aşılması durumunda ise aşım miktarına göre ceza uygulanmaktadır.

2021 tonaj cezası ne kadar?​

Ağırlık ve boyut kontrol noktalarında işaret, ışık, ses veya görevlilerin dur ikazına rağmen tartı veya ölçü kontrolüne girmeden seyrine devam edenlere (madde 65/4) 2.452 TL idari para cezası uygulanır.
Römork azami yüklü ağırlığı ne demek?
Etiket üzerinde katar ağırlığı bulunmuyor ise araçlara römork takılmaz. Örneğin bir aracın azami yüklü kütlesi 2252 kg ve katar ağırlığı 3600 kg oluyor ise bu araca azami olarak takılabilecek römork azami çekme ağırlığı 3600-2252: 2348 kg olmaktadır. Bu değer azami yüklü römork kütlesi olmaktadır.
kamus-i osmani’de: “bir kabın içine almak, sığmak” şeklinde tanımlanan kelime. içine alma, içine sığma.
Araçlarda aynı dingile bağlı tekerleklerden karayolu yapısına aktarılan ağırlıktır.
Kamyonette katar ağırlığı ne demek?
Karayolunda sadece tek başına bir birim olan bir aracın arkasında yük taşımak için birbirine king-pim ile bağlanmış römorktur. Katar Ağırlığı Ne Demek? Karayollarında araçların birbirine bağlanarak bir birim olarak yolculuk etmesi taşıt katarı olarak isimlendirilir.

Azami toplam ağırlık ne demek?​

Araçların karayolu yapılarından güvenle ve yapıya zarar vermeden geçebilmeleri için saptanan toplam ağırlıktır. Tahriksiz (motordan hareket almayan ) tek dingilde 10 ton.

Azami yük ağırlığı nasıl hesaplanır?​

Ağırlık kontrollerinde aracın azami yüklü ağırlığına bakılır. Her aracın azami yüklü ağırlığı, ruhsat bilgilerinde yer alır. Tonaj hesaplama formülü şu şekilde yapılabilir. Tartı toleransı aracın azami yüklü ağırlığının 3.75’i + aracın azami yüklü ağırlığı + 500 kg olarak düşünülebilir.
Kantara kaç tonla geçer?
Otokopili Kantar Fişi Kamyon, kamyonet ve tır gibi büyük ve ebatlı yükleri taşıyabilecek araçların taşıyabilecekleri yüklerin belli bir ağırlık sınırı vardır. Bu sınır genel olarak kamyonetlerde en fazla 3500 ton, kamyonun ise 45 ton olarak belirlenmiştir.
 
Geri
Üst