AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Istiane namazi ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
140.190
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Istiane namazı ne demek?​

İstihâre, bir kişinin yapmayı istediği bir şeyin kendisi için iyi olup-olmayacağı yönünde bir işaret almak gayesiyle yatmadan önce iki rekât şeklinde namaz kılarak Allah’a dua etmesidir.

Hacet namazı ne demek?​

Yaşamında veya ahiret hayatında bir isteği, dileği bulunan Müslümanların bu dilek ve isteklerin gerçekleşmesi amacıyla duaları içeren namaza hacet namazı denmektedir. Bu nedenden dolayı hacet namazına dilek namazı da denmektedir.

Hacet namazı ne okunur?​

Hacet namazı ne okunur?
Hacet namazına niyet ettikten sonra ilk rekatta Subhanallah, Besmele çektikten sonra Fatiha Suresi ve zammı sure okunur. Tekbir getirerek rükuya inilir ve rükuda 3 defa ‘subhane rabbiyel azim’ denir ve tekrar kıyama kalkılır.

Hacet namazı kıldıktan sonra ne yapılır?​

Hacet namazı kıldıktan sonra ne yapılır?
Hacet duası hacet namazından sonra edilmektedir. Herhangi bir isteğimiz olduğunda Allah rızası için namaz kılmak ve namazın ardından dua etmek gerekir.

Istiane ne demek?​

İSTİÂNE. (ﺍﺳﺘﻌﺎﻧﻪ) i. (Ar. ‘avn > i’āne “yardım etmek”ten isti’āne) Yardım isteme: Zehrinden istiâneye geldim bu şeb yine (Cenap Şahâbeddin). Gözüne her ilişen şeyden istiâne etmişti (Ahmet Hâşim).

Yardım namazı nasıl kılınır?​

- Besmele çekilir.
- Fatiha suresi okunur.
- Sırasıyla İhlas, Felak ve Nas sûreleri okunur.
- Rükû ve secde yapılır.
- Oturarak Tahiyyat duası, ardından salli-barik ve Rabbena duaları okunur.
- Sağa ve sola selam verilerek 4 rekatlık hacet namazı tamamlanmış olur.

Hacet secdesi nasıl yapılır?​

Hacet secdesi nasıl yapılır?
Rekatta, ayağa kalkılıp Kıyama durulur ve besmele çekilir. Fatiha Suresini ve sırası ile birer kez İhlas suresi, Felak suresi ve Nas suresi okunup rüku’ya gidilir. Secde’ye gidilir ve doğrulup tekrar Secde’ye gidilir. Oturarak Ettahiyyatu, Allahumme salli, Allahumme Barik ve de Rabbenâ dualarını okunur.

Hacet namazı kabul olur mü?​

Hacet namazı kabul olur mü?
Hacet namazı kişinin bir dilek veya duasının kabul olması için kıldığı bir namazdır. Dilek namazı olarak da bilinir. Müslümanlar için bu namaz farz değil nafile namazdır. Kişi isteğine göre kılabilir.
Hacet namazı kılarken hangi sureler okunur?​
Hâcet namazı dört veya iki rekât olarak kılınabilir. On iki rekât kılınabileceği şeklinde de rivayet vardır. Bu namazı dört rekât kılacak olan kişi, birinci rekâtında Fâtiha sûresinden sonra üç defa Ayetü’l-kürsî, diğer üç rekâtında da birer Fâtiha ile birer İhlas, Felak ve Nâs sûrelerini okur.
En büyük hacet duası nedir?​
Büyük Hacet Duası, “Allâhumme ileyke eş’kû dâ’fe kuvvetiy ve kıllete hiyletiy ve hevâniy alennâs” cümlesiyle başlıyor. Anlamı ise; “Allâh’ım, kuvvetimin yetersiz kaldığını, çaresiz olduğumu, halk nazarında hor hakir hâle düştüğümü görüyorsun.” Şeklindedir.

Hacet namazı kıldıktan sonra nasıl yatılır?​

Hacet namazı kıldıktan sonra nasıl yatılır?
Bu namazdan sonra hiç konusmadan yatmak gerekir. Yatarken kibleyi saga alacak sekilde yatak kurulur. Vücudun ön cephesi kibleye çevrilerek yanüstü yatilir, 3 Âyetel Kürsî okunur ve Allah’tan mürsid istenir.

Hacet namazı kıldıktan sonra nasıl dua yapılır?​

Hacet namazı kıldıktan sonra nasıl dua yapılır?
Elhamdü lillâhi Rabbil âlemin. Es’elüke mûcibâti rahmetike ve azâimi mağfiretike vel ganîmete min külli birrin vesselâmete min külli ismin lâ teda’ lî zenben illâ gafertehü velâ hemmen illâ ferrectehü velâ hâceten hiye leke rıdan illâ kadaytehâ yâ erhâmerrâhimîn.” Duasıdır.

Istiâne etmek ne demek?​

Bir fikri ya da düşünceyi tamamlamak için başkalarının sözlerinden yararlanma.

12 rekat namaz nasıl kılınır?​

12 rekat olan nafile namazı, 2 rekatta bir selam verilerek kılınır. Namazın her rekatında Fatiha ve Kuran-ı Kerim’den bir sure okunarak kılınır. Her 2 rekatta bir selam verildikten sonra 100 kere ‘Sübhanallahi ve`l hamdü lillahi ve lâ ilâhe illallahü vallahü ekber’ denilir.
 
İstiane, Arapça kökenli bir kelime olup "yardım isteme" anlamına gelir. Örnek cümlelerle kullanımı şu şekildedir: "Zehrinden istiâneye geldim bu şeb yine." veya "Gözüne her ilişen şeyden istiâne etmişti."

Yardım namazı ise genellikle hacet namazı olarak da adlandırılır ve Müslümanların dilek ve isteklerinin gerçekleşmesi için kıldıkları bir namazdır. Yardım namazı kılarken Besmele çekilir, Fatiha Suresi okunur, ardından sırasıyla İhlas, Felak ve Nas sureleri okunur. Rükû ve secde yapılır, oturarak Tahiyyat duası ve diğer dualar okunarak namaz tamamlanır. Sağa ve sola selam verilerek namaz sonlandırılır.

Hacet namazı kılarken hangi surelerin okunacağı konusunda ise dört rekât kılacak olan kişinin birinci rekâtında Fatiha Suresinden sonra üç defa Ayetü'l-Kürsî, diğer üç rekâtında ise birer Fatiha ile birer İhlas, Felak ve Nas surelerini okuması gerekmektedir.

Hacet namazından sonra nasıl dua yapılacağı konusunda da Elhamdülillah Rabbil Alemin başlangıcıyla başlayan ve birçok duaları içeren bir dua mevcuttur. Bu dua kılınarak yapılan dilek ve istekler Allah'a arz edilir.

12 rekât namaz kılınırken her rekatta Fatiha ve Kuran-ı Kerim'den bir sure okunduğu bilinmektedir. Her iki rekatta bir selam verildikten sonra 100 kere "Sübhanallahi ve'l hamdü lillahi ve lâ ilâhe illallahü vallahü ekber" denilir. Bu şekilde tamamlanan namazın ardından dualar ve ibadetler yapılabilir.
 
Geri
Üst