Isten ciktiktan sonra sigorta ne kadar devam eder?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.120
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Işten çıktıktan sonra sigorta ne kadar devam eder?​

İşten çıkmadan önce en az 3 ay boyunca ödenen sigorta primleri sonraki aylarda sağlık konusunda büyük kolaylık sağlarken, eğer kişinin primleri bu süreden az olacak şekilde ödenmişse ya da işe yeni girip 1 ayın sonunda çıkmışsa sağlık hizmetlerinden sadece 10 gün boyunca yararlanabiliyor.

SGK işten çıkan kişi sağlıktan ne kadar yararlanır?​

SGK işten çıkan kişi sağlıktan ne kadar yararlanır?
4/a (SSK), 4/b (Bağkur) ve 4/c (Emekli Sandığı) kapsamında zorunlu sigortalı olan kişiler, zorunlu sigortalıklarının sona erdiği tarihten itibaren on gün süreyle genel sağlık sigortasından yararlanırlar.

Işten çıktıktan sonra SGK ne kadar geçerli 2021?​

İşten ayrıldıktan sonra SGK geçerliliği, 3 ay devam eder. İşten ayrılan bir kişi 3 aylık süre boyunca sağlık işlemlerinden SGK kapsamında yararlanmaya devam eder. 10 günlük süre boyunca sigortalılık statüsü kayıtlarda devam ederken, 3 ay süre ile devlet ve özel hastane hizmetlerinden aynı şekilde yararlanılır.

Işten çıktıktan sonra GSS ne zaman başlar?​

Işten çıktıktan sonra GSS ne zaman başlar?
İşten ayrılan kişinin bir yıl içinde geriye dönük 30 günlük net genel sağlık sigortası prim ödeme günü bulunuyorsa, kişi ve bakmakla yükümlü oldukları sigorta çıkışının yapıldığı andan itibaren 10 gün boyunca sağlık hizmetlerinden faydalanabilir.

Işsizlik maaşı biten kişi sağlıktan yararlanabilir mi?​

İşsiz kalan vatandaşlar işsizlik maaşı süresinin bitiminden itibaren sağlık hizmeti alamıyor. Sağlık hizmetinden faydalanmak istedikleri takdirde GSS primlerini kendileri ödemeleri gerekiyor. Ücretin yanında işsiz kalanlar maaş süresi boyunca sağlık hizmetinden de yararlanabilir.

Işten çıktıktan sonra Sgk’ya bildirmek gerekir mı?​

Işten çıktıktan sonra Sgk’ya bildirmek gerekir mı?
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında işverenin, çalışanın sigortalılığı sona ermesi halinde düzenlediği ve SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu)’ya verdiği belgeye işten çıkış bildirgesi denir. İşten ayrılan bir çalışanın 10 iş günü içinde SGK’ya bildirilmesi gerekmektedir.

Işten çıkış hemen görünür mü?​

Haliyle, sigorta çıkışının gerçekleşip gerçekleşmediğini merak eden çalışan; işverenin işten ayrılış bildirgesini vermesini bekleyecektir. İşveren bu bildirgeyi hemen verirse, birkaç gün içinde sistemde de gözükecekken; işçinin beklemesi gereken azami süre de 10 gün olmaktadır.
 
Işten çıktıktan sonra sigorta süreleri ve sağlık hizmetlerinden yararlanma konularında detaylı bilgiler verilmiş. Özetlemek gerekirse:

- İşten çıkmadan önce en az 3 ay prim ödenmişse, sağlık hizmetlerinden sonraki aylarda da yararlanılabilir. Eğer prim süresi kısa ise sadece 10 gün süreyle hizmetlerden faydalanılabilir.
- SGK'ya tabi kişiler, sigortalılıklarının sona erdiği tarihten itibaren 10 gün süreyle genel sağlık sigortasından yararlanabilirler.
- İşten ayrıldıktan sonra SGK geçerliliği 3 ay boyunca devam eder ve bu süre içinde sağlık hizmetlerinden yararlanılabilir.
- İşten ayrıldıktan sonra geriye dönük 30 günlük genel sağlık sigortası prim ödeme günü bulunanlar, 10 gün süreyle sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler.
- İşsizlik maaşı süresi biten kişiler, sağlık hizmetinden hemen sonra yararlanamazlar ve GSS primlerini kendileri ödemeleri gerekir.
- İşten ayrılış durumu, işveren tarafından SGK'ya bildirilmelidir ve çalışanın 10 iş günü içinde SGK'ya bildirilmesi gerekmektedir.
- İşten çıkış bildirgesi hemen verilirse, sigorta çıkışı birkaç gün içinde sistemde görünebilir; ancak işçinin beklemesi gereken maksimum süre 10 gündür.
 
Geri
Üst