- Konu Yazar
- #1
İşten ayrılış kaç gün içinde iptal edilir?
Bu şekilde e-bildirge üzerinden verilmiş olan sigortalı işten ayrılış bildirgesi sehven verilmişse, sigortalı işten ayrılmamışsa, 10 gün içerisinde e-bildirge üzerinden silme işlemi yapılabileceği gibi düzeltme işlemleri de yapılabilir.İşten çıkış kodu kaç gün içinde değiştirilebilir?
Yani işçi işten ayrıldıktan sonra 10 günlük süre içerisinde işten çıkış kodu işveren tarafından sistem üzerinden düzeltme beyanı ile değiştirilebilir. 10 günlük sürenin ardından ise kuruma başvuru yapılması gerekmektedir.Kod 46 nasıl değiştirilir?
Kod 46 nasıl değiştirilir?Çıkış tarihinden itibaren ilk 10 gün içerisinde işveren doğrudan online sistem üzerinden işten çıkış kodunu tek taraflı olarak değiştirebilmektedir. İşten çıkış tarihinden itibaren 10 gün geçti ise işten çıkış kodunun düzeltilmesi için işveren bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik Merkezine başvurmalıdır.
İşten çıkış iptal edilir mi?
İşten çıkış iptal edilir mi?İşten ayrılış tarihi belli olan personellerin işten ayrıldığı günden itibaren 10 gün içerisinde SGK’ya bildirilmesi gerekmektedir. Bu bildirimde yanlışlık yapılırsa işten ayrıldığı günden itibaren 10 gün içerisinde bildirge iptal edilip tekrar düzenlenebilmektedir.
İşten çıkış kodu sonradan değiştirilebilir mi?
Çünkü konuya ilişkin olarak 2013/11 sayılı SGK Genelgesinde; “sigortalıların işten ayrılış nedenine yönelik talepleri işverenle birlikte müracaat etmişse değiştirilecek, bunun dışında sigortalı taleplerinde işten ayrılış nedeni ile ilgili herhangi bir değişiklik yapılmayacaktır” açıklamasına yer verilmiştir.İşten çikiş kodu değiştirilebilir mi?
İşçinin işten ayrılmasının ardından 10 gün geçmemişse, hiçbir sorun olmayacaktır ve işveren işten ayrılış kodunu dilediği gibi değiştirebilir.46 kodu ile işten çıkarılan işçi ne yapmalı?
46 kodu ile işten çıkarılan işçi ne yapmalı?İşten Çıkış Kodları
Çıkış Kodu | Açıklaması
46 | İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması.
47 | İşçinin, işyerinde, yedi günden fazla hapisle cezalandırılan ve cezası ertelenmeyen bir suç işlemesi.
İşten ayrıldıktan sonra sigortaya bildirmek gerekir mi?
İşten ayrıldıktan sonra sigortaya bildirmek gerekir mi?5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında işverenin, çalışanın sigortalılığı sona ermesi halinde düzenlediği ve SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu)’ya verdiği belgeye işten çıkış bildirgesi denir. İşten ayrılan bir çalışanın 10 iş günü içinde SGK’ya bildirilmesi gerekmektedir.