- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 129.375
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
İşten ayrılış bildirgesi ne zaman verilir?
Sigortalılığı bu şekilde sona eren kişiler için işverenlerin işten ayrılış tarihini takip eden on gün içinde Kuruma sigortalı işten ayrılış bildirgesi (EK-10) ile bildirilmeleri gerekmektedir.İşten çıkarken ihbar süresi zorunlu mu?
Haklı sebeple fesihte ihbar tazminatı yükümlülüğü doğmaz. İhbar tazminatının sadece işverence çalışanlara ödendiğine dair yanlış bir kanı bulunuyor. Bu doğru değil. Haklı bir sebep olmadan, ihbar süresine uymadan iş akdini fesheden çalışanlar da işverene ihbar tazminatı ödemek zorundadır.Bir işçi istediği zaman işten çıkabilir mi?
Buna göre, haklı bir sebebi bulunmaksızın işten ayrılmak isteyen işçi, işyerinde 6 aydan az süre çalışmış ise iki hafta önce, 6 aydan 1.5 yıla kadar çalışmışsa 4 hafta önce, 1.5 yıldan ile 3 yıla kadar süren çalışmada 6 hafta önce, 3 yıl ve üzeri çalışmada 8 hafta önce işten ayrılacağını işverene bildirmek zorundadır.
İşten çıkış tarihi nasıl hesaplanır?
10 günlük süreyi saymaya çıkış tarihini takip eden günden başlamalısınız. Yani 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 = 10. gün bu gün olduğu için çıkış yapmanızda bir sakınca bulunmamaktadır.İşten cikis e Devlete ne zaman duser?
İşveren bu bildirgeyi hemen verirse, birkaç gün içinde sistemde de gözükecekken; işçinin beklemesi gereken azami süre de 10 gün olmaktadır. İşçinin işten çıkış bilgilerine e devlet üzerinden sorgulayarak da öğrenilebilinir.İşten çıkış bildirgesi aynı gün verilir mi?
Çalışanların işten çıkışı halinde SGK çıkışlarının yapılması için belirlenen yasal süre 10 gündür. 10 gün geçtikten sonra verilmesi halinde işverene asgari ücretin 1/10’i tutarında idari para cezası uygulanır.
İHBAR TAZMİNATI SÜRELERİ Hizmet Süresi 6 Aydan Az Sürmüş İşçi İçin: 2 Hafta (14 gün) Hizmet Süresi 6 Aydan 1,5 Yıla Kadar Sürmüş İşçi İçin: 4 Hafta (28 gün) Hizmet Süresi 1,5 Yıldan 3 Yıla Kadar Sürmüş İşçi İçin: 6 Hafta (42 gün) Hizmet Süresi 3 Yıldan Fazla Sürmüş İşçi İçin: 8 Hafta (56 gün)
İstifa dilekçesi genel anlamda iş akdini haklı nedenlerle fesih imkanı bulunmayan ve buna rağmen işten ayrılmak isteyen işçiler yapmalıdır. Bunu yaparken de ihbar tazminatı ödenmemesi için şekil ve önel sürelerine uyulmalıdır.
İşten çıkarken ne yapmak gerekir?
HAKSIZ İŞ SÖZLEŞMESİNİN SON BULMASI DURUMUNDA İŞÇİ HANGİ DAVALARI AÇAR
- İşe iade davası
- Kıdem Tazminat davası
- İhbar tazminat davası
- Yıllık İzin Alacağı Davası
- Fazla Mesai Ücret Alacağı davası
- Hizmet Tespit davası
- Primlerin gerçek ücretinde yatırılması tespit davası
- Dini ve Resmi Bayram Çalışma ücret alacağı