AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Isten ayrilinca ozel saglik sigortasi devam eder mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

İşten ayrılınca özel sağlık sigortası devam eder mi?​

İşten ayrılman durumunda kurumsal sağlık sigortan işveren tarafından fesh edilir, yani devam etmez. İşten ayrıldığın gün itibariyle sağlık sigortan iptal olur ve güvencen sona erer. Ayrılma nedenin fark etmeksizin iptal işlemi yapılır.

İşten çıkarılan birinin sağlık sigortası ne kadar devam eder?​

İşten çıkarılan birinin sağlık sigortası ne kadar devam eder?
Eğer kişinin 30 günlük genel sağlık sigorta primi ödemesi var ise bu kişi sigortalılığının sonra erdiği tarihten itibaren 10 gün boyunca Genel Sağlık Sigortası kapsamında SGK’nın çalışanlara sunduğu sağlık hizmetlerinden faydalanabilir.

İşveren sigorta Yatırmazsa ne olur?​

İşveren sigorta Yatırmazsa ne olur?
Buna göre; işverenin işçinin sigorta primlerini tam yatırmaması yahut eksik yatırması İş Kanunu m. 24/2 uyarınca ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırılık teşkil eden bir durum olarak değerlendirilir. Dolayısıyla işçi bakımından haklı nedenle fesih sebebidir.

Sigortasız çalışan işçi ceza alır mı?​

SİGORTASIZ İŞÇİ ÇALIŞTIRMANIN CEZASI İşyerlerinde 1 ay boyunca sigortasız işçi çalıştıran işveren, işe giriş bildirgesinden iki, aylık prim hizmet belgesinden de iki olmak üzere 4 asgari ücrete denk gelen ceza alır. Eğer ki 1 yıl boyunca sigortasız işçi çalıştırıldığı tekrar tespit edilirse bu cezalar daha artar.

İşten ayrıldıktan sonra ne yapmalıyım?​

İşten ayrıldıktan sonra ne yapmalıyım?
İşten ayrıldıktan sonra en geç 30 gün içinde İŞKUR’a müracaat şartı var. Bu süreyi geçirmemek hak ettiğiniz parayı tam olarak almanız demek. Bu süreyi ne kadar geçirirseniz alacağınız para o kadar azalacak. Örneğin bir çalışan son üç yılda 900 gün prim biriktirmişse ona 8 ay maaş verilecek.

Özel sağlık sigortası olan GSS öder mi?​

Özel sağlık sigortası olan GSS öder mi?
Özel sağlık sigortası olmakla birlikte hiçbir sosyal güvencesi olmayan kişilerin ise 60/g kapsamında genel sağlık sigortalısı olmaları zorunludur. Bunlar kendileri GSS kaydını yaptırmasalar dahi SGK bunları re’sen GSS kapsamına almaktadır.

2021 işten çıkınca sigorta ne kadar devam eder?​

İşten çıkmadan önce en az 3 ay boyunca ödenen sigorta primleri sonraki aylarda sağlık konusunda büyük kolaylık sağlarken, eğer kişinin primleri bu süreden az olacak şekilde ödenmişse ya da işe yeni girip 1 ayın sonunda çıkmışsa sağlık hizmetlerinden sadece 10 gün boyunca yararlanabiliyor.

Işsizlik maaşı süresi boyunca sigorta devam eder mi?​

Işsizlik maaşı süresi boyunca sigorta devam eder mi?
İşsizlik parası almaya başlayan kişinin genel sağlık sigortası primleri İŞKUR tarafından ödenir. Örneğin 10 ay boyunca işsizlik parası alan kişi 10 ay boyunca İŞKUR tarafından ödenen genel sağlık sigortası primleri sayesinde sağlık hizmeti alabilir.

Sigortam yatmadı ne yapmalıyım?​

Sigortam yatmadı ne yapmalıyım?
Müracaatlar/şikayetler işçinin çalıştığı işyerinin bağlı olduğu Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüğüne ve yazılı olarak, yani dilekçe ile yapılmalıdır. Sözlü başvurular dikkate alınmaz. Şikayet dilekçesi elden verilebileceği gibi, taahhütlü posta ile de gönderilebilir.

Eski işyerim sigorta girişimi yapmamış ne yapabilirim?​

Sigortasız çalıştırılanların, hizmet tespiti için beş yıllık hak düşürücü süre içinde dava açması gerekiyor. Ancak, bazı durumlarda beş yıllık hak düşürücü süre uygulanmıyor. Çok daha eski tarihlerdeki çalışmalar için hizmet tespiti davası açılabiliyor.

Sigortasız işçi çalıştırma cezasını kim öder?​

Sigortasız işçi çalıştırma cezasını kim öder?
Sigortasız işçi çalıştıran işveren 1 yıl için asgari ücretin 38 katı ceza öder. İşveren defter tutmuyorsa ozel inşaat gibi 1 yıl için 28 asgari ücret katı ceza alır.

İşçi sigortasız çalıştığını nasıl ispatlar?​

İşçi sigortasız çalıştığını nasıl ispatlar?
Sigortasız çalışma nasıl kanıtlanır?
- İş yerinde fiilen çalışıldığına tanıklık edebilecek bir şahit göstermek.
- İş yerinden bir maaş bordrosu ya da dekont gibi maaş alındığına dair bir belgenin bulunması
- İş yerinde çalışma kaydının olduğu kamera kayıtları

İstifa ettikten sonra ne kadar çalışılır?​

Hizmet süresi 6 aydan az süren işçiler için ihbar süresi, 2 hafta (14 gün) olarak belirlenmiştir. Hizmet süresi 6 aydan 1,5 yıla kadar olan bir işçi ihbar süresi, 4 Hafta (28 gün) olarak belirlenmiştir. Hizmet süresi 1,5 yıldan 3 yıla kadar olan işçiler için ihbar süresi ise, 6 Hafta (42 gün) olarak belirlenmiştir.

İşten çıktıktan kaç gün sonra maaş alınır?​

İşten çıktıktan kaç gün sonra maaş alınır?
Bunun yanında işçiye yapılacak ödemenin tarihi için kesin bir kural yoktur. Ancak işçinin maaş gününü hangi gün olursa olsun kesin olarak biliyor olması gerekir. İşçinin ücreti en geç ayda bir defa ödenmek zorundadır.

GSS ödememek için kaç gün gerekli?​

GSS ödememek için kaç gün gerekli?
GENEL SAĞLIK SİGORTASINDAN KİMLER YARARLANIR, KİMLER YARARLANMAZ? Genel Sağlık Sigortası kapsamında sağlık hizmeti alabilmek için 60 günden fazla Sosyal Güvenlik Kurumuna borcunuzun bulunmaması şartı var. 4/a ve 4/c kapsamında sigortalı olanlarda bu şart aranmaz.
 
İşten ayrıldıktan sonra özel sağlık sigortanız devam eder mi, işten çıkarıldıktan sonra sigorta ne kadar devam eder, işveren sigorta yatırmazsa ne olur gibi konulara detaylı cevaplar vermek mümkün. Öncelikle işten ayrılma durumunda kurumsal sağlık sigortalarının genellikle işveren tarafından fesh edildiğini belirtmek gerekir. Dolayısıyla işten ayrıldığınızda sağlık sigortanız da iptal olur ve güvenceniz sona erer. Ayrılma nedeninizin önemi olmaksızın iptal işlemi gerçekleşir.

İşten çıkarıldıktan sonra ise genel sağlık sigortası kapsamında SGK'nın sağlık hizmetlerinden faydalanmanız için 30 günlük genel sağlık sigorta primi ödemenizin olması gerekmektedir. Eğer böyle bir durum söz konusu ise, sigortalılığınız sona erdiği tarihten itibaren 10 gün boyunca SGK'nın sunduğu sağlık hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.

İşverenin sigorta primlerinizi tam olarak yatırmaması veya eksik yatırması durumunda ise İş Kanunu'na göre ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırılık teşkil eden bir durum söz konusudur. Bu durum işçi bakımından haklı nedenle fesih sebebi olabilir.

Sigortasız işçi çalıştırmanın cezası ise oldukça ciddi bir konudur. İşyerinde 1 ay boyunca sigortasız işçi çalıştıran bir işveren, işe giriş bildirgesinden iki, aylık prim hizmet belgesinden de iki olmak üzere 4 asgari ücrete denk gelen ceza alabilir. Bu cezaların 1 yıl boyunca devam etmesi halinde artabileceği de unutulmamalıdır.

Özetle, işten ayrıldıktan sonra yapmanız gerekenler arasında İŞKUR'a en geç 30 gün içinde müracaat etmek, ödemelerinizi kontrol etmek ve sosyal güvenlik haklarınızı korumak gibi adımlar bulunmaktadır. Eğer sigortanızla ilgili bir sorun yaşarsanız, konuyu ilgili mercilere dilekçe ile bildirmeniz önemlidir.
 

Similar threads

Geri
Üst