AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Istemsiz kilo kaybi neden olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.552
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Istemsiz kilo kaybi neden olur?​

Kilo kaybının en önemli nedenleri arasında ilk akla gelen rahatsızlık kanser hastalığıdır. Hipertiroidi, şeker hastalığı, kalp yetmezliği, kronik obstrüktif akciğer hastalığı, kronik böbrek yetmezliği, böbrek üstü bezinin yetersiz çalışması ise diğer kilo kaybındaki faktörlerdendir.

Zor kilo veren insanlar ne yapmalı?​

Zor kilo verenlerin belli gıdaları tüketmesi gerekiyor. Bu gıdaların mutlaka hem tok tutması hem de kalorisinin düşük olması gerekiyor. Bakliyatlar, avakado, yulaf, yoğurt, greyfurt, fındık ve ceviz, brokoli, elma ve armut, keçi peyniri mutlaka tüketilmesi gereken gıdalar arasında yer alıyor.

Neden çok yavaş kilo veriyorum?​

Neden çok yavaş kilo veriyorum?
Kilo kaybı sürecinde bir süre sonra ortaya çıkan yavaşlamanın başka nedenleri de var. Bunların da çoğu hormonal savunma mekanizmalarıdır. Vücudunuz leptin, oreksin, ghrelin, insülin, kortizol gibi hormonları salgılama süreçlerinde yaptığı değişikliklerde yağ kaybını önlemeye çalışır.

Normal bir insan 1 ayda kaç kilo verebilir?​

Sağlıklı bir kilo kaybı haftada 0.5 kg-1 kg arasında olmalıdır. Yani ayda ortalama 2-4 kilo vermelisiniz. ’luk bir kilo kaybının gerçekleşmesi için ise kabul edilebilir süre 6-12 aydır. Kilo yönetimi tedaviniz sırasında etkin bir tedavi için sıkı bir takip gerekir.

Ani kilo kaybı ne demek?​

İstemsiz olarak ayda 3 kilodan fazla ya da son 6 ay içinde vücut ağırlığının yüzde 10’undan fazla kilo kaybedilmesi ,anormal ve bir doktor ile görüşülmesi gereken bir durumdur. Bilinen herhangi bir hastalık durumu yok ise, mutlaka altta yatan gizli bir hastalığın varlığı araştırılmalıdır.

Ani kilo kaybı hangi kanser belirtisi olabilir?​

Ani kilo kaybı hangi kanser belirtisi olabilir?
Açıklanamayan kilo kaybı Birçok kanserin; özellikle mide, pankreas, yemek borusu (ösefagus) kanseri ve akciğer kanserinin ilk belirtisi açıklanamayan kilo kaybıdır. Tümördeki kanser hücrelerinin metabolizmayı hızlandırması nedeniyle vücut daha hızlı kalori yakar, bu da ani kilo kaybına neden olur.

Kimler kilo veremez?​

Genetik Yatkınlık. Dirençli kilo olarak da bilinen kilo verememenin altında yatan sebep, genetik yatkınlık olabilir.

1 haftada 7 kilo nasıl verilir?​

7 Günlük Su Diyeti Listesi
- Kahvaltı: Taze sıkılmış 2 bardak elma suyu.
- Ara Öğün: Bir bardak papaya suyu.
- Öğle: Bir kase karpuz.
- Ara Öğün: Bir adet taze sıkılmış portakal suyu veya bir su bardağı limonlu su.
- Akşam Yemeği: Bir su bardağı su.
- Son ara Öğün: Bir adet elma ve 2 su bardağı su.

Yavaş kilo vermek sağlıklı mı?​

Yavaş kilo vermek sağlıklı mı?
Yavaş yavaş kilo vermenin daha sağlıklı olduğu inanışı yıkıldı. Uluslararası Obezite Kongresi’nde sunulan çalışmalar hızlı kilo vermenin çok daha yararlı olduğunu gösterdi.

1 ayda 10 kilo nasıl verebilirim?​

Mineralden eksik beslenme programlarından uzak durulduğunda kas kaybı önlenebilir. 1 ayda 10 kilo verdiren diyet programlarını etkili hale getirmek için her gün 1 saat kadar yürüyüş yapılabilir ve günlük hareket düzeyi arttırılabilir. Her sabah aç karnına içilen bir bardak limonlu su yağ yakımını destekler.

1 ayda en az kaç kilo verilir?​

Aslında diyet yaparken bir ayda verilebilecek kilo miktarı kişiden kişiye göre değişmektedir. Ancak bir genelleme yapacak olursak 2-6 kilo arasında kilo verilebileceğini söyleyebiliriz. Ancak bu durum çok fazla kilolu olan ve obez olarak adlandırdığımız kişilerde 8-10 kiloya kadar çıkabilmektedir.

1 ayda en fazla kaç kilo alınır?​

1 ayda en fazla kaç kilo alınır?
Sağlıklı kilo alma için istenilen aylık ağırlık artışı 1-2 kg’dır. Ayda 1-2 kg almak isteyen biri, günlük beslenmesinde fazladan 250-500 kalori alarak bu kilo artışını sağlayabilir.

Hangi vitamin eksikliği kilo kaybı yapar?​

Özelilkle B6, folik asit (B9) ve B12 vitamini eksiklikleri sadece kilo vermemizi zorlaştırarak kendini belli edebilirler. Bazı insanlarda genetik olarak bu vitaminlerin emilimi bozuktur. Bu vitaminlerdeki eksiklikler homosistein denilen bir aminoasidin vücudumuzda artmasına neden olur.

Hangi hastalıklar kilo kaybı yapar?​

Çeşitli kanser türlerinin yanı sıra midenizdeki veya bağırsaklardaki bir tümör veya ülser, sebepsiz kilo kaybına neden olabilecek iltihaplanma veya malabsorbsiyon sorunlarına neden olabilir. Açıklanamayan kilo kaybında doktorların kontrol edeceği ilk şey genelde midesini, kolon ve bağırsaklarda tümör veya iltihaptır.

Hangi kanser türü kilo aldırır?​

Hangi kanser türü kilo aldırır?
Defne Kaya, bu kanser türlerini şöyle sıraladı: “Pankreas, böbrek, yumurtalık, safra yolu, özefagus, kolon ve rektum (kalın bağırsağın makata yakın olan ilk 12 cm olan bölümü), mide, kemik iliği (multiple myelom: fazla hayvansal yağ tüketenlerde ve obezlerde daha sık görülür), akciğer, meme ve rahim kanseri.”
 
İstemsiz kilo kaybı birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Bunların en yaygınları arasında kanser hastalığı gelmektedir. Kanser dışında hipertiroidi, şeker hastalığı, kalp yetmezliği, kronik obstrüktif akciğer hastalığı, kronik böbrek yetmezliği ve böbrek üstü bezinin yetersiz çalışması da istemsiz kilo kaybına yol açabilen faktörler arasındadır.

Zor kilo veren insanlar için belirli türde gıdalar tüketmek önemlidir. Bu gıdaların tok tutucu özelliğe sahip olması ve düşük kalorili olması gerekmektedir. Baklagiller, avokado, yulaf, yoğurt, greyfurt, fındık ve ceviz, brokoli, elma, armut ve keçi peyniri gibi besinler zor kilo verenler için faydalı olabilir.

Kilo kaybı sürecinde yavaş ilerleme yaşanması durumunda hormonal değişiklikler ve vücudun savunma mekanizmaları da rol oynayabilir. Leptin, oreksin, ghrelin, insülin, kortizol gibi hormonların salınımındaki değişiklikler yağ kaybını yavaşlatabilir.

Hızlı kilo vermek yerine yavaş ve sağlıklı bir şekilde kilo vermek daha önerilen bir yöntemdir. Sağlıklı bir kilo kaybı için haftada 0.5 kg - 1 kg arasında kilo verilmesi idealdir. Bunun anlamı ise ayda ortalama 2-4 kilo arasında kilo verebileceğinizdir.

Ani kilo kaybı ise ciddi bir sağlık sorununun belirtisi olabilir. Özellikle ayda 3 kilodan fazla veya son 6 ay içinde vücut ağırlığının yüzde 10'undan fazla kilo kaybı yaşanıyorsa bir doktora başvurmak önemlidir. Anormal kilo kaybının kanser gibi ciddi hastalıkların belirtisi olabileceği unutulmamalıdır.
 
Geri
Üst