- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.241
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Istemin reddi nedir?
Hakimin reddi, diğer bir deyişle reddi hakim; hakimin tarafsızlığını şüpheye düşürecek nedenlerin veya davaya bakamayacağı ve yargılamaya katılamayacağı hallerin varlığı halinde taraflarca reddedilmesidir (CMK m.24).Hakimin çekinmesi nedir?
Ceza Muhakemesi Kanununda, ceza davasına bakan hakimin bağımsızlık ve tarafsızlığını sağlamak üzere “hakimin reddi” ve “hakimin çekinmesi” olmak üzere iki kurum düzenlenmiştir. Yasaklılık hallerinin varlığı durumunda hakim kendiliğinden çekinebileceği gibi hakimin reddini taraflar da isteyebilir.Hakimin reddi en geç ne zamana kadar istenebilir?
Hâkimin reddi dilekçesi, reddi istenen hâkimin mensup olduğu mahkemeye verilmelidir. Hâkimi reddeden taraf, dilekçesini karşı tarafa tebliğ ettirir. Karşı taraf bir hafta içinde cevap verebilir.
Vekil hakimi reddedebilir mi?
Davanın taraflarından birisi de hakimi reddedebilmektedir. Hatta yalnızca davanın tarafları değil davaya fer’i müdahil olarak katılan kişiler de taraflardan birisi ile hakim arasındaki ret sebebine dayanarak hakimi reddedebilir.
Gıyabi tutuklama mümkün mü?
5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nda (CMK) genel olarak gıyabi tutuklama kurumu bulunmamaktadır. Sadece kaçakların yargılanması sırasında kaçaklar hakkında gıyabi (yokluğunda) tutuklama kararı verilebilir.Davanın reddine karar verilmesi ne demek?
Davanın Reddi Kararı Nedir? (CMK 223/7) Ceza davasının reddi kararı yargılamanın sonunda verilen bir hüküm çeşididir. Sanık hakkında aynı fiil nedeniyle önceden verilmiş bir hüküm veya açılmış bir dava varsa, duruşma sona erdirilerek “davanın reddi” kararı verilir.Hakimin reddi istemini kim inceler?
(1) Hâkimin reddi talebi, reddi istenen hâkim katılmaksızın mensup olduğu mahkemece incelenir. (2) Reddedilen hâkimin katılmamasından dolayı mahkeme toplanamıyor ya da mahkeme tek hâkimden oluşuyor ise ret talebi, o yerde asliye hukuk hâkimliği görevini yapan diğer mahkeme veya hâkim tarafından incelenir.
Davada hakim Degisirse ne olur?
Adliyede yapılan bu davalarda bazen hâkimler tayin aldıkları için ya da farklı bir durumdan ötürü, Adliyede olamazlar. Böyle olan durumlarda, davanın celsesine başka bir hâkim girmektedir. Boşanmada hâkim değişikliği sebebiyle davanın ilerlemesinde, farklı bir durum olmaz. Yani sistem aynı şekilde ilerler.