AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Istege bagli sigorta nasil yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

İsteğe bağlı sigorta nasıl yapılır?​

İlk defa isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenlerin e-devlet üzerinden veya “İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi” ile ikametgahlarının bulunduğu yerdeki SGK ünitelerine başvurmaları gerekmektedir. Tekrar isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenlerin ise talep dilekçesi ile müracaat etmeleri gerekmektedir.

Isteğe bağlı 4c ne demek?​

Isteğe bağlı 4c ne demek?
İsteğe bağlı sigortalılık konusunda önemli bir istisna, memurlar yani 4/c’li sigortalılar için söz konusu. Belirli bir süre memur olarak çalışmış kişiler, gerekli şartları sağlamaları halinde isteğe bağlı iştirakçi olarak kendi primlerini ödeyerek emekli sandığı mensubu olarak emekli olabiliyorlar.

Isteğe bağlı emeklilikte ikramiye alınır mı?​

Isteğe bağlı emeklilikte ikramiye alınır mı?
Dışarıdan prim ödeyerek, çalışmadan devlet memuru şartlarıyla emekli olmak isteyenlerin kendi ceplerinden ödeyecekleri kesenekler, emekli ikramiyesinin hesabında dikkate alınmaz. İsteğe bağlı iştirakçilikte ödenen primler emekli ikramiyesini artırmaz.

Isteğe bağlı emeklilik kaç lira?​

-Ay içinde 30 günden az çalışan veya tam gün çalışmayanlardan kalan sürelerinde isteğe bağlı sigortaya prim ödeyenler; İşsizlik sigortası primi ödemek istemeyenler; 1/1/2021-31/12/2021 tarihleri arasında, Aylık kazanç alt sınırına göre: 119,25 TL x 30 x %32 = 1.144,80 TL(/30 x gün sayısı);

Isteğe bağlı Bağkurlu ne demek?​

Isteğe bağlı Bağkurlu ne demek?
İsteğe bağlı sigorta 5510 sayılı kanunda; “kişilerin isteğe bağlı olarak prim ödemek suretiyle uzun vadeli sigorta kollarına ve genel sağlık sigortasına tabi olmalarını sağlayan sigortadır.” Şeklinde tanımlanmıştır.

Isteğe bağlı Iştirakçilik nedir?​

Isteğe bağlı Iştirakçilik nedir?
İsteğe bağlı iştirakçilik, kişinin intibakı esas alınarak SGK prim kesintilerini, yani hem Kurum karşılığı olan % 20, hem de kişi kesintisi olan % 16 ve de % 12 Sağlık kesintisi tutarlarını her ay SGK ya ödemek suretiyle yararlanma işlemidir.

Kimler isteğe bağlı sigortalı olamaz?​

Sigortalı olarak çalışmakla birlikte ay içerisinde 30 günden az çalışan ya da tam gün çalışmayanlar, Kendi sigortalılıkları nedeniyle Türkiye’de sosyal güvenlik kanunlarına göre malullük ve yaşlılık aylığı almayanlar, 18 yaşını dolduranlar.
 
İsteğe bağlı sigorta yapmak isteyenlerin dikkate alması gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır. Yukarıdaki bilgilerden de anlaşılacağı üzere, isteğe bağlı sigorta ile ilgili adımları doğru atmak ve gereken süreçleri eksiksiz tamamlamak son derece önemlidir.

İlk olarak, isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenlerin e-devlet üzerinden veya ikametgahlarının bulunduğu yerdeki SGK ünitelerine başvurmaları gerekmektedir. Aynı zamanda tekrar isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenlerin talep dilekçesi ile müracaat etmeleri gerekmektedir.

Isteğe bağlı sigortalılık kapsamında "4/c" bir istisna oluşturur. Bu durum memurlar ya da 4/c’li sigortalılar için geçerlidir. Belirli bir süre memur olarak çalışmış kişiler, belirli şartları sağladıklarında isteğe bağlı iştirakçi olarak kendi primlerini ödeyerek emekli sandığı mensubu olarak emekli olabilirler.

İsteğe bağlı emeklilikte ikramiye alınıp alınmayacağı konusunda ise, dışarıdan prim ödeyerek devlet memuru şartlarıyla emekli olmak isteyenlerin kendi ceplerinden ödeyecekleri kesenekler, emekli ikramiyesinin hesabında dikkate alınmaz. Yani, isteğe bağlı iştirakçilikte ödenen primler emekli ikramiyesini artırmaz.

Aylık kazanç alt sınırına göre hesaplanan isteğe bağlı emeklilik prim miktarı, çalışma durumuna ve ödeme tercihlerine göre değişkenlik gösterebilir. Belirli durumlarda prim ödenmesi gereken miktarlar farklılık gösterebilir.

İsteğe bağlı sigorta hizmeti, kişilere uzun vadeli sigorta kolları ve genel sağlık sigortasına tabi olma imkanı tanır. Kişinin intibakı esas alınarak SGK prim kesintileri her ay ödenmelidir.

Son olarak, isteğe bağlı sigortalı olamayanlar arasında ay içerisinde 30 günden az çalışan veya tam gün çalışmayanlar, Türkiye'de sosyal güvenlik kanunlarına göre malullük veya yaşlılık aylığı almayanlar ve 18 yaşını dolduranlar bulunmaktadır.

Bu bilgiler ışığında, isteğe bağlı sigorta ile ilgili adımları doğru atarak ve gereken şartları yerine getirerek sigortalılık sürecinizi sağlıklı bir şekilde tamamlayabilirsiniz.
 
Geri
Üst