AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Istege bagli sigorta hangi statuye tabidir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Isteğe bağlı sigorta hangi statüye tabidir?​

İsteğe bağlı prim ödenerek kazanılan bu hizmetler 4/a sigortalılık statüsünde değerlendirildiğinden kişiler kolayca zorunlu 4/b (Bağ-Kur) sigortalılığından, isteğe bağlı 4/a (SSK) sigortalılığına geçmiş olacaklardır.
Isteğe bağlı sigorta primi 4A mı 4B mi?
İsteğe bağlı sigorta; 4A kapsamında olup 30 günden az çalışan veya tam gün çalışmayan, herhangi bir şekilde mecburi olarak sigortalı olma zorunluluğu bulunmayanların kendi primlerini ödemesiyle sağlık hizmeti almayı ve emekli olma fırsatı sunar.
Isteğe bağlı sigortalılıkta geçen süreler hangi kapsamda sigortalılık süresi olarak değerlendirilir?
Ancak, 5510 sayılı Kanun ile isteğe bağlı sigortalılık, m. 4/I, b (eski Bağ-Kur) kapsamında sayılmaktadır. Bu bağlamda, 5510 sayılı Kanun yürürlüğe girdiği tarihten sonraki dönemde geçen isteğe bağlı sigortalılık süreleri m. 4/I, b kapsamında değerlendirilmektedir.

4 c isteğe bağlı ödeme nedir?​

İsteğe bağlı sigortalılık konusunda önemli bir istisna, memurlar yani 4/c’li sigortalılar için söz konusu. Belirli bir süre memur olarak çalışmış kişiler, gerekli şartları sağlamaları halinde isteğe bağlı iştirakçi olarak kendi primlerini ödeyerek emekli sandığı mensubu olarak emekli olabiliyorlar.
4B isteğe bağlı sigorta primi ne kadar 2021?
İsteğe bağlı sigortalılıktaki prime esas kazançlar ile prim ödeme gün sayıları kısa vadeli sigorta uygulamalarında dikkate alınmaz. Alt sınırdan prim ödemek isteyenler için isteğe bağlı sigorta primi 1.144,80 TL ve üst sınırı ise 8.586,05 TL olacaktır.
2022 Ödenecek SGK primi ne kadar?
Asgari Ücret – 2022

4a kapsamında sigortalı sayılanlar ne demek?​

5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre sigortalı sayılabilmek için, sigortalının işveren veya işveren vekili ya da alt işveren tarafından işe alınıp, hizmet akdine tabi çalıştırılması veya işe ba şlatılması gerekir.
Isteğe bağlı sigorta primi kaç ay ödenmezse iptal olur?
Dolayısıyla, isteğe bağlı sigortalının, prim ödeme süresi üzerinden 12 aydan fazla süre geçmiş aylara sigortalılıkları otomatik olarak silinir.
Isteğe bağlı sigortalılık kapsamında ödenen primler hangi sigorta kolu için dikkate alınmaz?
İsteğe bağlı sigorta primleri ve ödenmesi Yabancı ülke vatandaşlarından Türkiye’de yerleşik olma hali bir yılı doldurmadıkça genel sağlık sigortası primi alınmaz ve bu kişiler genel sağlık sigortalısı sayılmaz.

İşveren SGK primi ödenmezse ne olur?​

Kanun’a göre, ödenmeyen primleri işverenden tahsil etme görevinin SGK’ya ait olduğuna işaret edilen kararda, ”SGK işverenden her zaman primleri tahsil edebileceğinden işverenden primlerin henüz tahsil edilmemiş olması sigortalıya aylık bağlanmasına engel değildir” değerlendirmesinde bulunuldu.
5510 sayılı Kanuna göre isteğe bağlı sigortalılar hangi kapsamda sigortalı sayılırlar?
İsteğe bağlı sigorta, sigorta olanağı sağlayan bir iş yerinde çalışmayan, 4/a kapsamındaki sigortalılardan olup ayda 30 günden az çalışan veya tam gün çalışmayan, herhangi bir şekilde mecburi olarak sigortalı olma zorunluluğu bulunmayan kişilerin, kendi primlerini kendilerinin ödemesiyle genel sağlık sigortasının …
Isteğe bağlı sigorta primi ödeyen işsizlik maaşı alabilir mi?
CEVAP: İşsizlik parası alırken isteğe bağlı sigortalı olarak prim ödemeniz mümkün. Ancak gelir getirici bir işte çalışmanız durumunda işsizlik ödeneği kesilir.
 
Geri
Üst