AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Iste gidiyorum cesmi siyahim hikayesi nedir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye

Işte gidiyorum çeşmi siyahım hikayesi nedir?​

Mahzuni henüz yirmili yaşlarında köyünden ayrılırken çeşmi siyahım diye hitap ettiği sevgilisine veda etmiştir. Halk şiirinde “dağ” aşık ile sevgili arasında ya da gurbete giden birisi ile geride kalanlar arasında bir “engel” imgesidir. Mahzuni’nin bu ayrılık nedeniyle çektiği dert onun sermayesi, ahı ise servetidir.

Çeşmi siyahım sözleri ne demek?​

Çeşmi siyahım sözleri ne demek?
Siyah gözlüm, yani kara gözlüm, Çeşm-i siyahım. Nede güzel bir anlamı var Çeşm-i Siyahımın. Gurbete giden bir kimsenin, geriye dönüp dönmeyeceği meçhul olan gidişindeki, duygu yüklü serzenişidir işte gidiyorum Çeşm-i Siyahım. Göz pınarlarından akmayan yaşın kelimelere dökülmesidir.

Çeşmi Siyahım kaç yılında çıktı?​

1964 yılında ilk plağı çıkar.

Çeşm i ne demek?​

Çeşm i ne demek?
Çeşmi ‘GÖZ’ anlamındadır.

Ah ile zar ne demek?​

Ahuzar kelimesinin anlamı; inlemek, ah etmek, ahlayıp vahlamak, ah çekmek, sızlanmak veya dert yanmak olarak tanımlanır. Zayıf ya da sinir bozucu bir ses çıkararak bu şekilde şikayet etmek, sızlanmak “Ah u zar”etmek olarak belirtilir.

Işte gidiyorum kim?​

Işte gidiyorum kim?
Trabzonspor sevgisi ile de bilinen ve Trabzonspor için besteler yapan Kazım Koyuncu’nun İşte gidiyorum sözleri ve diğer şarkıları milyonlarca kişi tarafından hala dinlenmekte.

Işte gidiyorum çeşmi siyahım kim söylüyor?​

İlkay Akkaya – Çeşmi Siyahım (İşte Gidiyorum) – YouTube.

Çeşmi Siyahım ne demek TDK?​

Çeşmi Siyahım ne demek TDK?
siyah gözlüm anlamına gelir.

Çeşm i yaş ne demek?​

farsça gözyaşı mânâsına gelir. yine yukarıdaki bir girdide çeşm-i giryânım için “gözümün yaşı” denmiş fakat farsçada isim ve sıfat tamlamaları türkçe yapının tam tersi inşâ edilir. yani tamlanan önde, tamlayan sondadır. giryan farsîde “ağlayan” demek.

Ağlarım zarı zarı ne demek?​

Ağlarım zarı zarı ne demek?
ağlamakla ilgili bir nitelik: inleyerek *, hüngür hüngür ağlamak, sızlanarak * ağlamak. anladığım kadarıyla zari zari daha okumuş yazmış, zarı zarı daha halk tarzı söylenişi.

Zar etmek ne demek?​

[1] ağlayıp inlemek.

"İşte gidiyorum çeşmi siyahım" hikayesi, Mahzuni Şerif'in genç yaşlarında köyünden ayrılırken sevgilisine veda ettiği bir anıyı dile getirir. Mahzuni'nin sevgilisine hitabı olan "çeşmi siyahım" ifadesi, siyah gözlüm anlamına gelmektedir. Bu vedalaşma, gurbete giden birinin geride kalan sevgilisine duyduğu özlemi ve ayrılık acısını ifade eder.

Şarkının sözlerindeki "çeşmi siyahım" ifadesinin duygusal derinliği, giden kişinin dönüp dönmeyeceği belirsizliği ve ayrılığın yarattığı duygusal yükü hissettirir. Mahzuni'nin bu şarkı ile yaşadığı acı ve özlem, onun sanatında önemli bir yere sahip olmuştur.

Şarkı, 1964 yılında ilk defa plak olarak yayımlanmıştır. "Çeşm-i" kelimesi ise Farsça kökenli olup "göz" anlamına gelmektedir. "Ah ile zar" ifadesi ise inlemek, şikayet etmek ya da dert yanmak anlamlarına gelir.

Bu hikaye, Türk halk müziğinin önemli eserlerinden biri olarak kültürel mirasımızda yerini almış ve duygusal derinliği ile dinleyicilerin gönlünde taht kurmuştur.

Geri