AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Istatistikte sinif sinirlari nasil bulunur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Istatistikte sınıf sınırları nasıl bulunur?​

Sınıf Sınırı : Sınıf sınırı hesaplanırken önce 1. sınıfın alt sınıf limiti ile (25), 2. sınıfın üst sınıf limitinin (36) ortalaması alınır, bu değer 1. sınıfın üst sınıf sınırı olarak yazılır. Bu değerden sınıf aralığı (6) çıkarılarak 1. sınıfın alt sınıf sınırı bulunur.

Istatistikte sınıf genişliği nasıl bulunur?​

4.Adım: Sınıf genişliği Ardışık iki sınıfın alt ya da üst sınıf limitleri arasındaki farka dağılım için sınıf genişliği denir. Başka bir sınıflamaya gerek duyulmadıkça sınıf genişliklerini eşit alınır. Sınıf genişliği = h ‘dır. Range = R ‘dir.

Sınıf sınırı ne demek?​

Sınıf sınırı ne demek?
Sınıf Aralığı: İki sınıf arasındaki farka sınıf aralığı denir, c ile gösterilir. Alt Sınır: Bir sınıfın en küçük değeridir, As ile gösterilir. Üst Sınır: Bir sınıfın en büyük değeridir, Üs ile gösterilir. Sınıf Değeri: Bir sınıfın alt sınır ve üst sınır değerlerinin ortalaması sınıf değeridir, Si ile gösterilir.

Gerçek sınır nasıl bulunur?​

Gerçek sınır nasıl bulunur?
Gerçek sınır değerleri, pratikte, bir grup aralığının üst sınır değeri ile bir sonraki grup aralığının alt sınır değeri toplanıp ikiye bölünerek hesaplanır. Bir grup aralığının genişliği (aralık katsayısı), o grubun gerçek alt ve üst gerçek sınırı arasındaki farka eşittir.

Tasnif edilmiş seri ne demek?​

Her şıkka tekabül eden frekansı gösteren bölünmelere tasnif edilmiş seri adı verilmekte, birbirine yakın şıkların sınıflar halinde bir araya getirilerek her sınıfta kaç gözlemin bulunduğunun belirtildiği durumda ise gruplanmış seriler söz konusu olmaktadır.

Sturges formülü nedir?​

Sınıf sayısının belirlenmesinde aşağıda verilen Sturges formülü de kullanılabilir: k = 1+3.3 log (n) Formülde n veri sayısıdır. Dağılım Sınırları: Örneklemdeki en küçük değer ile en büyük değere dağılım sınırları denir.

Frequency nasıl hesaplanır?​

Frequency nasıl hesaplanır?
Hızı dalga boyuna böl. Frekansı (f) bulmak için dalganın hızını (V), metreye dönüştürülen dalga boyuna (λ) böl.

Her sınıfın sınırını çizen değerlere ne ad verilir?​

Her sınıfın sınırını çizen değerlere ne ad verilir?
○ Sınıf işareti: Her sınıfın sınırını çizen değerlere denir.

Frekans tablosu sınıf aralığı nasıl bulunur?​

Eklemeli frekanslar her sınıfın frekansı üzerine kendinden önceki sınıfların frekansları eklenerek hesaplanır. İlk sınıfın eklemeli frekansı 4’dür. İkinci sınıfın eklemeli frekansı 8+4=12, 3. sınıfın eklemeli frekansı, 4+8+12=30 şeklinde hesaplanır.

Alt sınır nasıl bulunur?​

Eğer ölçüm en yakın tamsayıya göre yapılıyorsa bir sınıfın alt sınırı o sınıfın alt sınıf işareti ile bu sınıfın üstündeki sınıfın üst sınıf işareti toplanıp ikiye bölünerek hesaplanır.

Frekans serisi ne demek?​

Frekans serisi ne demek?
değerlerin karşıısına kaç kez tekrar ettiğinin (frekansı) yazılmasıyla oluşturulan istatistik serisine “frekans serisi” denir. gözlem sayısının ayrı bir sütuna yerleştirilmesiyle oluşan seriye “gruplandırılmış seri” denir.

İstatistik serisi nedir?​

İstatistik serisi nedir?
İstatistik serileri gözlem değerlerinin büyüklüklerine göre sıralanmasıyla oluşturulur. İstatistik serileri ilgili yığın olayın kavranması açısından etkin bir araç olup, istatistik analizlere temel oluşturur. Değişik ölçütler temel alınarak istatistik seriyle ilgili farklı sınıflandırmalar yapılabilir.
 
Istatistikte sınıf sınırları ve genişliği hakkında verdiğiniz bilgiler oldukça açıklayıcı ve faydalı. Sınıf sınırının hesaplanması adımlarını detaylı bir şekilde anlatmışsınız. Sınıf aralığı, alt sınır, üst sınır ve sınıf değeri kavramlarına da açıklık getirmeniz çok yararlı olmuş.

Gerçek sınırların bulunması konusundaki açıklamanız da oldukça nettir. Bir grup aralığının genişliği ile üst sınır değeri ile bir sonraki grup aralığının alt sınır değerinin toplanarak ikiye bölünmesiyle gerçek sınırların hesaplanması konseptini güzel bir şekilde açıklamışsınız.

Tasnif edilmiş seri ve frekans tablosu ile ilgili açıklamalarınız da kavramların anlaşılmasına yardımcı olacak şekilde hazırlanmış. Frekans serisi ve gruplandırılmış seri konseptlerine de değinmeniz çok faydalı olmuş.

Sturges formülü ile ilgili verdiğiniz bilgi de konunun derinliklerine inmek isteyenler için önemli bir bilgi kaynağı olabilir.

Son olarak, "İstatistik serisi" kavramını ve istatistik serilerinin önemini detaylı bir şekilde açıklamanız, konunun genel anlamda anlaşılmasına büyük katkı sağlayabilir. Verdiğiniz bilgilerle istatistik serileri konusunda net bir bilgi sahibi olmak mümkün. Teşekkürler!
 
Geri
Üst