AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Istanbul sozlesmesi maddeleri nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Istanbul sözleşmesi maddeleri nedir?​

Sözleşmenin beş temel ilkesi; kadına yönelik her türlü şiddetin ve ev içi şiddetin önlenmesi, şiddet mağdurlarının korunması, suçların kovuşturulması, suçluların cezalandırılması ve kadına karşı şiddet ile mücadele alanında bütüncül, eş güdümlü ve etkili işbirliği içeren politikaların hayata geçirilmesidir.

Kadın Sözleşmesi nedir?​

İstanbul Sözleşmesi ile kısaca kadınların her türlü şiddet ve ayrımcılıktan korunması, kadınlarla erkekler arasında eşitliğin yaygınlaştırılması ve bu amaçlar için kapsamlı bir çerçeve, politika ve tedbirler tasarlanması ve bu konularda uluslararası işbirliğinin yaygınlaştırılması hedefleniyor.
Istanbul Sözleşmesi kaç maddeden oluşuyor?​
12 bölüm 81 maddeden oluşuyor. İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NİN AMACI NEDİR? – Avrupa Konseyi’nin, kadınlara yönelik şiddet ve ev içi şiddetin önlenmesi ve bunlarla mücadeleye ilişkin bu yeni sözleşmesi, ciddi bir insan hakları ihlali oluşturan bu sorunu en kapsamlı şekilde ele alan bir uluslararası anlaşmadır.

İstanbul Sözleşmesi 80 madde nedir?​

İstanbul Sözleşmesi 80 madde nedir?
“İstanbul Sözleşmesi’nin 80. Maddesi Avrupa Konseyi Genel Sekreterliği’ne yapacağı bildirimle Sözleşme’nin feshedilebileceğini belirtir. Kural olarak, bir uluslararası sözleşme nasıl yürürlüğe girdiyse aynı usulle feshedilir.

İstanbul Sözleşmesi sadece kadınlar için mi?​

İstanbul Sözleşmesi sadece kadınlar için mi?
Sözleşme, yalnızca Sözleşme’ye taraf devletlerin vatandaşı olan kadınlar için değil, sığınmacı ve hukuki durumu ne olursa olsun göçmen kadınlar için de koruma sağlamaktadır. Sözleşme, şiddet mağdurlarına eşit koruma sağlanmasını öngörmekte ve mağdurlar arasında her türlü ayrımcılığı yasaklamaktadır.

İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanun nedir?​

6284 sayılı yasaya göre, şiddete uğrayan ya da uğrama tehlikesi bulunan kişilerle ilgili koruyucu tedbir kararı verilebilmesi için, şiddetin uygulandığı hususunda delil veya belge aranmıyor.

İstanbul Sözleşmesi 3 maddesi nedir?​

İSTANBUL SÖZLEŞMESİNİN ÖZELLİKLERİ Sözleşme, hem özel alandaki hem kamusal alandaki şiddeti yasaklamaktadır.Madde 3/a uyarınca, “kadına yönelik şiddetten”, ister kamusal ister özel yaşamda meydana gelsin, toplumsal cinsiyete dayalı tüm şiddet eylemleri anlaşılacaktır.
İstanbul Sözleşmesi kaçıncı madde?​
Zira İstanbul Sözleşmesi, hala yürürlükte olan 6251 sayılı onaylamayı uygun bulma Kanunu uyarınca, 2011 yılında onaylanmış, bu şekilde Anayasa’nın 90.maddesi çerçevesinde yürürlüğe girmiştir. Aynı zamanda Anayasa’nın md.90/son hükmü uyarınca bu uluslararası sözleşme kanun hükmündedir.

Istanbul Sözleşmesi’nin çatışma konusunda bir düzenlemesi var mıdır?​

Istanbul Sözleşmesi’nin çatışma konusunda bir düzenlemesi var mıdır?
Sözleşmenin kapsamı Taraflar işbu Sözleşmeyi tüm aile içi şiddet mağdurlarına uygulamaya teşvik edilirler. Taraflar işbu Sözleşmenin hükümlerini uygularken, cinsiyete dayalı şiddet mağduru kadınlara özel önem atfedilmelidir. İşbu Sözleşme barış zamanlarında ve silahlı çatışma durumlarında uygulanır.

İstanbul Sözleşmesi 90 5 maddesi nedir?​

İstanbul Sözleşmesi 90 5 maddesi nedir?
Anayasa m.90/5 uyarınca, İstanbul Sözleşmesi kanun hükmündedir. Bunun hakkında, Anayasa’ya aykırılık iddiası ile Anayasa Mahkemesi’ne başvurulamaz.İstanbul Sözleşmesi ile kanunların aynı konuda farklı hükümler içermesi nedeniyle çıkabilecek uyuşmazlıklarda, İstanbul Sözleşmesi hükümleri esas alınır.

Türkiye kadına şiddette kaçıncı sırada 2021?​

Türkiye bu kategoride 152 ülke arasında 94. sırada yer aldı.

İstanbul Sözleşmesi Şu anda uygulanıyor mu?​

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ NEDEN KALDIRILDI Türkiye’nin 2011 yılında imzaladığı ve 10 Şubat 2012’de Bakanlar Kurulu Kararı ile onaylanan “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi” Mart ayında Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile feshedilmişti.
 
İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik şiddetin ve ev içi şiddetin önlenmesini, şiddet mağdurlarının korunmasını, suçların kovuşturulmasını, suçluların cezalandırılmasını ve kadına karşı şiddetle mücadelede bütüncül yaklaşımların hayata geçirilmesini hedefleyen bir uluslararası anlaşmadır. Sözleşme, kadınlara yönelik her türlü şiddeti ve ayrımcılığı önlemeyi, kadın-erkek eşitliğini yaygınlaştırmayı, kapsamlı politikalar ve tedbirler tasarlamayı ve uluslararası işbirliğini artırmayı amaçlamaktadır. Sözleşme, 12 bölüm ve 81 maddeden oluşmaktadır.

İstanbul Sözleşmesi, yalnızca kadınlar için değil, Sözleşmeye taraf devletlerin vatandaşı, sığınmacılar ve göçmen kadınlar gibi tüm kadınlar için koruma sağlamaktadır. Ayrıca, şiddet mağdurlarına eşit koruma sağlanmasını öngörmekte ve mağdurlar arasında her türlü ayrımcılığı yasaklamaktadır.

Sözleşmenin feshedilmesi konusunda, Avrupa Konseyi Genel Sekreterliği'ne yapılacak bir bildirim ile Sözleşme feshedilebilir. Feshedilmesi durumunda, uluslararası anlaşmaların yürürlüğe girmesi ve feshedilmesi süreci aynı usullerle gerçekleşmektedir.

İstanbul Sözleşmesi, hem kamusal alanda hem de özel alanda şiddeti yasaklamaktadır. Toplumsal cinsiyete dayalı tüm şiddet eylemleri, madde 3/a uyarınca "kadına yönelik şiddet" olarak kabul edilmektedir.

Ülkemizde kadına yönelik şiddet konusunda yapılan sıralamalarda, 152 ülke arasında Türkiye'nin 2021 yılında 94. sırada yer aldığı belirtilmektedir. Ancak, İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanıp uygulanmadığı konusunda bilgi verilmemiştir.

İstanbul Sözleşmesi hakkında daha fazla detaylı bilgi almak için yetkilendirilmiş kurum ve kaynaklardan destek alabilirsiniz.
 
Geri
Üst