AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Istanbul Sozlesmesi kimleri koruyor?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Istanbul Sözleşmesi kimleri koruyor?​

Sözleşme, yalnızca Sözleşme’ye taraf devletlerin vatandaşı olan kadınlar için değil, sığınmacı ve hukuki durumu ne olursa olsun göçmen kadınlar için de koruma sağlamaktadır. Sözleşme, şiddet mağdurlarına eşit koruma sağlanmasını öngörmekte ve mağdurlar arasında her türlü ayrımcılığı yasaklamaktadır.

Istanbul Sözleşmesi nde neler var?​

İstanbul Sözleşmesi
Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi
Diller | İngilizce ve Fransızca
Vikikaynak’ta Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi

Istanbul Sözleşmesi kaç maddeden oluşur?​

Istanbul Sözleşmesi kaç maddeden oluşur?
Resmi Gazete’de 8 Mart 2012’de yayımlandı. Avrupa Konseyi üye devletleri ile bazı ülkeler tarafından imza altına alındı. Sözleşme, onay yeter sayısına(10) ulaştığı 1 Ağustos 2014’te yürürlüğe girdi. 12 bölüm 81 maddeden oluşuyor.

Istanbul sözleşmesi nedir oku?​

Istanbul sözleşmesi nedir oku?
Madde 1/1 uyarınca, Sözleşme’nin amacı, kadınları her türlü şiddete karşı korumak ve kadına yönelik şiddet ve ev içi şiddeti önlemek, kovuşturmak ve ortadan kaldırmak; kadına yönelik her türlü ayrımcılığın[2] ortadan kaldırılmasına katkıda bulunmak ve kadınları güçlendirme yolu da dahil olmak üzere kadınlarla erkekler …

Istanbul Sözleşmesi nasil korur?​

Sözleşmede taraflar, bir kişinin ya da çocuğun evliliğe zorlanmasının cezalandırılmasını da temin etmekle görevlendiriliyor. Sözleşme ile zorla gerçekleştirilen kadın sünnetleri yasaklanıyor, kadınların zoraki kürtaja ve kısırlaştırılmaya karşı da korunması isteniyor.

Istanbul sözleşmesi nedir Bianet?​

İstanbul Sözleşmesi hakkında Tam adı “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi” 11 Mayıs 2011’de İstanbul’da imzaya açıldı ve ilk imzalayan ülke Türkiye oldu. Sözleşme 1 Ağustos 2014’te yürürlüğe girdi.

Istanbul Sözleşmesi 90 5 maddesi nedir?​

Istanbul Sözleşmesi 90 5 maddesi nedir?
Anayasa m.90/5 uyarınca, İstanbul Sözleşmesi kanun hükmündedir. Bunun hakkında, Anayasa’ya aykırılık iddiası ile Anayasa Mahkemesi’ne başvurulamaz.İstanbul Sözleşmesi ile kanunların aynı konuda farklı hükümler içermesi nedeniyle çıkabilecek uyuşmazlıklarda, İstanbul Sözleşmesi hükümleri esas alınır.

Istanbul Sözleşmesi ne getirir?​

Istanbul Sözleşmesi ne getirir?
İstanbul Sözleşmesi; kadının güçlendirilmesi, şiddetin önlenmesi, önlenemediği durumlarda etkin soruşturma yürütülmesi, destek ve koruma mekanizmaları sağlanması ve ikincil mağduriyetler oluşturulmaması konularında devlete yol haritası çizer ve denetlenmesini sağlar.
 
İstanbul Sözleşmesi, sadece Sözleşmeye taraf devletlerin vatandaşı olan kadınların değil, aynı zamanda sığınmacı ve göçmen kadınların da korunmasını sağlar. Sözleşme, şiddet mağdurlarına eşit koruma sağlanmasını ve mağdurlar arasında her türlü ayrımcılığın yasaklanmasını öngörür.

Sözleşme, kadınlara yönelik şiddet ve aile içi şiddetin önlenmesi ve bu konuda mücadele için Avrupa Konseyi Sözleşmesi olarak tanımlanır. İngilizce ve Fransızca dillerinde mevcut olan bu sözleşme, kadına yönelik şiddetin önlenmesini ve mağduriyetlerin giderilmesini hedefler.

İstanbul Sözleşmesi, 12 bölümden ve toplam 81 maddeden oluşmaktadır. Sözleşme, 1 Ağustos 2014 tarihinde yürürlüğe girmiştir ve kadınların şiddetten korunması, ayrımcılığın önlenmesi ve kadınların güçlendirilmesi gibi amaçları içermektedir.

Sözleşme kapsamında, evlilik zorlamalarının cezalandırılması, zorla gerçekleştirilen kadın sünnetlerinin yasaklanması, kadınların zoraki kürtaj ve kısırlaştırılmaya karşı korunması gibi konular da yer almaktadır.

İstanbul Sözleşmesi, kadınların güçlendirilmesi, şiddetin önlenmesi, etkin soruşturma yapılması, destek ve koruma mekanizmalarının sağlanması ve ikincil mağduriyetlerin ortaya çıkarılmaması gibi konularda devletlere rehberlik eder ve bu konularda denetlemeyi sağlar.
 
Geri
Üst