- Konu Yazar
- #1
İşsizlik ve enflasyon ilişkisi nedir?
Philips eğrisine göre işsizlik oranının düşük olduğu ekonomilerde enflasyon artar. İstihdam artışı ya da yüksek ücretler piyasada likidite bolluğuna neden olacağı için kısa dönemde enflasyonist etkiler oluşur. İktisatçılar kısa dönem için işsizlik ve enflasyon arasında bir seçim yapmak zorundadır.İşsizlik ve enflasyon çok düşük düzeyde olması nedir?
Genel olarak enflasyonla işsizlik arasındaki bu ilişki Phillips eğrisi ile analiz edilmektedir ve yüksek enflasyonun düşük işsizliğe, düşük enflasyon oranının ise yüksek işsizliğe yol açtığını göstermektedir. Fiyat değişmeleri ile işsizlik ve üretim düzeyi arasındaki ilişkiler uzun yıllardır tartışılmaktadır.Enflasyon ve türleri nelerdir?
Enflasyon ve türleri nelerdir?Fiyatların artış oranlarına göre enflasyon çeşitleri ise şöyle açıklanabiliyor:
- Ilımlı Enflasyon. En düşük enflasyon çeşidini ifade ettiği için ılımlı enflasyon nedir sorusu yaygın olarak soruluyor.
- Yüksek Enflasyon.
- Hiperenflasyon.
- Talep Enflasyonu.
- Maliyet Enflasyonu.
- Yapısal Enflasyon.
Enflasyon ve faiz arasındaki ilişki nedir?
Talep enflasyonu söz konusuysa şekilde görüldüğü gibi faiz ile enflasyon arasında ters yönlü bir ilişki vardır. Faiz düşerse enflasyon artar yani enflasyon artarsa düşürmek için faizi artırmak gerekir.Enflasyona yol açmayan işsizlik oranı nedir?
Beklenen enflasyon oranının değişmediği işsizlik oranı “denge işsizlik” oranı olarak adlandırılmaktadır.Işsizlik oranı düşerse ne olur?
Işsizlik oranı düşerse ne olur?İşsizlik oranının düşmesi ekonomideki toplam talebi artırmakta ve sonuçta emek piyasasında ücretlerin yükselmesi sonucunu doğurmaktadır. Ücret artışı, verimlilik artışından daha hızlı artarsa, ekonomi reel ücret enflasyonu içerisine girecek ve üretim maliyeti yükselecektir.