AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Issizlik sigortasi issizligi artirir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
136.236
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

İşsizlik sigortası işsizliği artırır mı?​

İyi organize edilmiş olan işsizlik sigortası arızi işsizliği azaltıcı tesir yapabilirken, işsizlik ödeneklerinin yüksek olması halinde bazı işçilerin ödenek alabilmek için işyerlerini değiştirmesi arızi işsizliği artıcı tesir de yapabilir (Zaim, 1990: 180-181).

İşsizlik maaşı alan emekli maaşından kesilir mi?​

işsizlik ödenekleri tekrar başlatılmamak üzere kesilmektedir. İşsizlik ödeneği aldığı süre içinde herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı almaya başlayanların ödenekleri “Emeklilik” gerekçesiyle yaşlılık aylığını almaya başladığı tarih itibarıyla kesilir.

İşsizlik maaşı kim tarafından ödenir?​

İşsizlik maaşı kim tarafından ödenir?
İşsizlik sigortası primi, sigortalının prime esas aylık brüt kazançlarından % 1 sigortalı, % 2 işveren ve %1 devlet payı olarak alınır. İsteğe bağlı sigortalılardan işsizlik sigortası primini ödeyenlerden ise % 1 sigortalı ve % 2 işveren payı alınır.

İşsizlik sigortası nedir nasıl alınır?​

İşsizlik sigortasından yararlanabilmek için;
- Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak,
- Hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak,
- Son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak,

İşsizlik sigortası nedir makale?​

İşsizliği önlemede kullanılan pasif istihdam politikalarından biri de işsizlik sigortasıdır. Bu bağlamda, işsizlik sigortası kapsamında verilen hizmetler işsizliğin önüne geçmeyi amaçlayan politikalardandır. İşsizlik sigortası sosyal güvenlik sistemimizde 1999 yılında 4447 sayılı kanunla uygulanmaya başlanmıştır.

İşsizlik maaşı alan işe girince nasıl kesilir?​

İşsizlik maaşı alan işe girince nasıl kesilir?
İşe girilen aya ilişkin ödenek hesaptan çekilmeden önce İŞKUR birimi ile irtibat kurulması uygun olacaktır. İşsizlik sigortasına ilişkin bildirimler İŞKUR bilgi edinme sayfası veya ALO 170 iletişim merkezi yoluyla da yapılabilir.
İşsizlik maaşının kesildiğini nasıl anlarız?​
E devlet işsizlik maaşı sorgulama www.turkiye.gov.tr adresinden yapılmaktadır. E devlet ve ardından İşkur’a erişerek ilgili metinleri onaylayabilir, ardından size işsizlik maaşı çıkıp çıkmadığını sorgulayabilirsiniz.
İşsizlik sigortası kapsamı nedir?​
İşsizlik sigortası kapsamında bir işyerinde çalışırken; çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen, kendi istek ve kusuru dışında işini kaybedenler; hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak kaydıyla son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi …

Işsizlik sigortası nedir nasıl alınır?​

Işsizlik sigortası nedir nasıl alınır?

Işsizlik sigortası primini kim toplar?​

İşsizlik sigortası primi, sigortalının prime esas aylık brüt kazançlarının % 1 sigortalı, % 2 işveren ve %1 Devlet payından oluşmaktadır. İşsizlik sigortası primlerinin toplanmasından Sosyal Güvenlik Kurumu, diğer her türlü hizmet ve işlemlerin yapılmasından Türkiye İş Kurumu görevli, yetkili ve sorumludur.
 
İşsizlik sigortası, işsiz kalan bireylerin gelirini korumaya yönelik bir sosyal güvenlik mekanizmasıdır. İyi organize edilmiş bir işsizlik sigortası sistemi, arızî (geçici) işsizliği azaltabilir. Ancak işsizlik ödeneklerinin yüksek olması durumunda bazı çalışanlar, ödenek alabilmek için iş değiştirmeyi tercih edebilir, bu da arızî işsizliği artırabilir.

İşsizlik maaşı alan bir kişinin emekli maaşından kesilip kesilmeyeceği konusu, işsizlik ödeneklerinin tekrar başlatılmamak üzere kesildiğini ve işsizlik ödeneği almaya başlayan birinin emekli aylığı almaya başladığında ödeneklerinin "Emeklilik" gerekçesiyle kesildiğini belirtmektedir.

İşsizlik sigortası primleri, sigortalının prime esas aylık brüt kazancından %1 sigortalı, %2 işveren ve %1 devlet payı şeklinde alınır. İsteğe bağlı sigortalılardan işsizlik sigortası primlerini ödeyerek sigortalılıklarını sürdürenlerden ise %1 sigortalı ve %2 işveren payı alınır.

İşsizlik sigortasından faydalanabilmek için belirli şartlar bulunmaktadır. Bunlar arasında kendi isteği ve kusuru dışında işsiz kalmak, hizmet akdini feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak, son üç yıl içinde en az 600 gün süreyle işsizlik sigortası primi ödemiş olmak gibi şartlar yer alabilir.

İşsizlik sigortası, işsizliği önlemeyi amaçlayan pasif istihdam politikalarından biridir. 1999 yılında 4447 sayılı kanunla uygulanmaya başlanmıştır. İşsizlik sigortası, işsiz kalan bireylere mali destek sağlayarak ekonomik güvencelerini korumaya yardımcı olur.

Eğer işsizlik maaşı alan bir birey işe girmeye karar verirse, İŞKUR birimi ile iletişime geçerek durumu bildirmesi ve gerekli prosedürleri takip etmesi gerekmektedir. İşsizlik sigortasıyla ilgili bildirimler, İŞKUR'un bilgi edinme sayfası veya ALO 170 iletişim merkezi üzerinden de yapılabilir.

İşsizlik maaşının kesildiğini öğrenmek için e-Devlet üzerinden sorgulama yapabilirsiniz. Türkiye'nin resmi web sitesi olan www.turkiye.gov.tr adresinden giriş yaparak e-Devlet'e erişebilir ve işsizlik maaşı hakkında bilgi alabilirsiniz.

İşsizlik sigortası kapsamında, istekli, yetenekli, sağlıklı ve yeterli olan bir işçinin kendi isteği ve kusuru dışında işini kaybetmesi durumunda destek sağlanmaktadır. Hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde hizmet akdine tabi olan ve son üç yıl içinde en az 600 gün süreyle işsizlik sigortası primi ödemiş olanlar bu kapsamda yer alabilir.
 
Geri
Üst