AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Issizlik odenegi sartlari nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Işsizlik ödeneği şartları nedir?​

Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak, Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak, Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak.

İşten istifa etmek işsizlik maaşı alabilir mi?​

İşten istifa etmek işsizlik maaşı alabilir mi?
İşsizlik maaşı, kendi isteği dışında işten çıkartılan ve gerekli şartları karşılayan kişilere sunulan bir sosyal yardım politikasıdır. Normal şartlar altında kendi isteğiyle işten ayrılan, yani istifa eden SGK çalışanlarının bu yardım politikasından faydalanmaları söz konusu değildir.

Deneme süresinde istifa eden işsizlik maaşı alabilir mi?​

Yani deneme süresi içerisinde işten çıkan veya çıkarılan (SGK’ya işten çıkış kodu 01 veya 02 olarak bildirilen) işçinin, diğer şartlar tutsa dahi işsizlik maaşı alma hakkı bulunmamaktadır.

İşçi hangi hallerde işsizlik maaşı alamaz?​

İşçi hangi hallerde işsizlik maaşı alamaz?
Ayrıca İŞKUR, işsizlik maaşı için başvuran kişinin bu iki şart yanında hangi sebeple işten çıktığına veya çıkarıldığına da bakmaktadır….
Bildirgede Belirtilen İşten Çıkış Kodu | İŞKUR Sistemindeki Karşılığı | İşsizlik Ödeneği (Maaşı) Alıp Alamayacağı
15 | 4447/a | Alır
16 | Kapsam Dışı Fesih | Alamaz
17 | 4447/e | Alır
18 | 4447/e | Alır

Kimler işsizlik maaşı alabilir?​

Son üç yılda 600 gün sigortalı çalışmış işsizlere 6 ay, 900 gün çalışmış olanlara 8 ay; 1080 gün çalışmış olanlara da 10 ay işsizlik ödeneği veriliyor. OECD ülkelerinde işsizlik ödeneğinin süresi ortalama 24 ay civarında. Bu sürenin sonunda ise işsizlik yardımı veya sosyal yardım şeklinde destek sağlanıyor.

Deneme süresinde istifa edilebilir mi?​

Deneme süresinde istifa edilebilir mi?
Deneme süresi içinde sözleşme her 2 tarafa da bildirim sürelerine uymadan ve tazminatsız olarak fesih hakkı verir. Fakat işçinin çalıştığı günler için ücret ve diğer hakları saklıdır. Yani ihbar sürelerini beklemeden istifa edebilirsiniz aynı şekilde işveren sizi ihbar süresine uymadan çıkarabilir.
 
İşsizlik ödeneği alabilmek için belirli şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak, hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak ve hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak şartları aranmaktadır.

İşten istifa etmek durumunda genel olarak işsizlik maaşı alamazsınız. Çünkü işsizlik maaşı, kişinin kendi isteği dışında işten çıkartıldığı durumlarda geçerlidir. Deneme süresinde istifa eden kişiler de işsizlik maaşı alma hakkına sahip değillerdir.

İşsizlik maaşı alamayacağınız durumlar arasında, işten çıkış nedeninizin İŞKUR tarafından belirlenen belirli işten çıkış kodlarına (örneğin 16 numaralı kod) dayanması, deneme süresi içinde istifa etmeniz gibi durumlar bulunmaktadır.

Özetle, işsizlik maaşı alabilmek için belirli şartları yerine getirmeniz gerekmektedir ve genel olarak kendi isteğinizle işten ayrıldığınız durumlarda bu maaştan faydalanmanız mümkün olmayabilir.
 
Geri
Üst