AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Issizlik maasi geriye donuk 3 yil nasil hesaplanir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.197
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

İşsizlik maaşı geriye dönük 3 yıl nasıl hesaplanır?​

Alınacak işsizlik maaşının süresini de ödenen primler belirliyor. Buna göre son 3 yıl içinde 600 gün prim ödeyene 6 ay, 900 gün prim ödeyene 8 ay ve 1080 gün prim ödeyene 10 ay maaş ödeniyor. İşsizlik maaşı hesaplanırken son 4 aydaki brüt maaşınızın ortalaması alınıyor. Bunun yüzde 40´ı işsizlik maaşı olarak ödeniyor.

İşsizlik maaşı neden 8 ay?​

İşsizlik maaşı neden 8 ay?
İşsizlik ödeneğinin süresinin az olması da ödenek alanların toplam işsiz sayısına oranının düşük kalmasına yol açıyor. Son üç yılda 600 gün sigortalı çalışmış işsizlere 6 ay, 900 gün çalışmış olanlara 8 ay; 1080 gün çalışmış olanlara da 10 ay işsizlik ödeneği veriliyor.

Dar ve geniş anlamda işsizlik nedir?​

Dar tanımlı işsizlik hesaplama yöntemi zamana bağlı eksik istihdamı, ümitsiz işsizleri ve iş aramayıp çalışmaya hazır olanları kapsamıyor. Oysa geniş tanımlı işgücü hesaplaması (âtıl işgücü oranı) zamana bağlı eksik istihdamı, ümitsiz işsizleri ve iş aramayıp çalışmaya hazır olanları kapsıyor.

Geniş anlamda işsizlik oranı hesaplayabilmek için aşağıdakilerden hangisini işsizlik oranı hesaplamalarına dahil etmek gerekir?​

Geniş anlamda işsizlik oranı hesaplayabilmek için aşağıdakilerden hangisini işsizlik oranı hesaplamalarına dahil etmek gerekir?
Tabloya göre bunu hesaplamak için resmi işsiz sayısına çalışmaya hazır olduğu halde iş aramayanlar ile mevsimlik çalışanların eklenmesi gerekir (Çalışmaya hazır olup da iş aramayanlar aslında işsiz olduğu halde son 4 hafta içinde iş aramak için başvuruda bulunmamış olanlardır.

Son üç yıl içinde 950 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere ne kadarlık bir süre boyunca işsizlik sigortası ödeneği verilecektir?​

İşsizlik Ödeneğinin Süresi Ne Kadardır? İşsizlik ödeneği alma koşullarını sağlana işçiler, iş akdinin feshinden önceki son 3 yıl içinde; 600 gün işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün(6 ay) 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün (8 ay)
 
İşsizlik maaşı geriye dönük 3 yıl nasıl hesaplanır konusunda bilgi verelim:

Öncelikle işsizlik maaşının süresini belirleyen faktörlerden bahsedelim. Son 3 yıl içinde ödenen prim gün sayısı, işsizlik maaşının süresini belirler. Örneğin, 600 gün prim ödeyen birine 6 ay, 900 gün prim ödeyen birine 8 ay, ve 1080 gün prim ödeyen birine 10 ay işsizlik maaşı ödenir.

İşsizlik maaşı hesaplanırken dikkate alınan bir diğer unsur ise son 4 aydaki brüt maaşınızın ortalamasıdır. Bu brüt maaşın yüzde 40'ı işsizlik maaşı olarak ödenir. Yani, işsizlik maaşının miktarı son 4 aydaki brüt maaşınızın ortalamasına ve bu ortalamaya bağlı olarak belirlenir.

İşsizlik maaşının neden belirli bir süre olduğu konusuna gelirsek, işsizlik ödeneğinin süresi, ödenek alanların toplam işsiz sayısına oranının düşük kalmasına bağlı olarak belirlenir. Son üç yılda belirli gün sayısında sigortalı olarak çalışmış olanlara belirli sürelerde işsizlik ödeneği verilir. Örneğin, 600 gün çalışmış olanlara 6 ay, 900 gün çalışmış olanlara 8 ay, ve 1080 gün çalışmış olanlara 10 ay işsizlik ödeneği verilir.

Dar ve geniş anlamda işsizlik konusuna da değinecek olursak, dar tanımlı işsizlik hesaplama yöntemi, zamana bağlı eksik istihdamı, ümitsiz işsizleri ve iş aramayıp çalışmaya hazır olanları kapsamazken, geniş tanımlı işsizlik hesaplama yöntemi, bu durumları da içerir.

Son olarak, 950 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş bir işsiz için işsizlik maaşı süresi belirlenirken 900 gün sınırını aştığı için 8 ay süreyle işsizlik sigortası ödeneği verilir. Bu durum, belirli bir prim gün sayısını aşan işsizler için ödenecek maaş süresini belirler.
 
Geri
Üst