İşsizlik ekonomiyi nasıl etkiler?
İşsizlik kilit bir ekonomik göstergedir. Daha fazla işsiz daha az toplam ekonomik üretim gerçekleşeceği anlamına gelir. İşsizlerin işsizlik dönemlerinde en azından geçimlerini sağlayabilmeleri için tüketim yapmayı sürdürmeleri gerekecektir. Bu durum da temel tüketim oranlarının artışına sebep olacaktır.Ekonomik büyüme hızı nedir?
İktisadi büyüme, bir iktisatta zaman içinde mal ve hizmet üretimi miktarında artış olmasıdır ve para yaratımında artış olmasına bağlıdır. Büyüme, geleneksel olarak reel (gayri safi yurt içi hasıla) veya reel GSYİH artış oranı yüzdeleriyle ölçülür.
Iktisadi büyüme enflasyon ve işsizlik arasında nasıl bir ilişki vardır?
Çalışmadan elde edilen bulgulara göre, panelin geneli için enflasyon ekonomik büyüme üzerinde pozitif ve anlamlı, işsizlik ise negatif ve anlamlı etkiye sahiptir. Ayrıca on yedi farklı bölgede ekonomik büyüme ile enflasyon ve işsizlik arasındaki uzun dönemli ilişkiler anlamlı görünmektedir.İşsizliğin etkileri nelerdir?
İşsizliğin Psikolojik Boyutları Nelerdir?
Enflasyon Hızlandırmayan işsizlik oranı nedir?
Enflasyonu hızlandırmayan işsizlik olarak adlandırılan NAIRU, cari işsizlik oranından düşükse, enflasyonun düşme eğiliminde olduğunu göstermektedir. İşsizlik ve enflasyon arasındaki ilişki uzun yıllardır tartışılmaktadır. Günümüzde yapılan çalışmalarda dahi, birçok farklı sonuçlara rastlanmaktadır.Enflasyon düşünce işsizlik neden artar?
İşsizlik oranları düştüğünde likidite arttığından taleplerde artar. Böylece bu taleplere bağlı olarak fiyatlarda artar. Genel olarak şöyle düşünürsek piyasada fiyatlar artarsa enflasyonda artar. Buna bağlı olarak olaylar bu defa terse döner ve böylece tekrardan talepler azalır, üretim daralır ve işsizlik artar.
Ekonomik büyüme hızı nasıl hesaplanır?
Büyüme hızı ise sabit fiyatlarla hesaplanmış GSYİH’da bir önceki döneme göre ortaya çıkan büyümenin oransal ifadesidir. Bu hesaplamada; (Δ GSYİH/ GSYİHt) = (GSYİHt+1 – GSYİHt ) / GSYİHt formülü kullanılır. Sonucu 100 ile çarparsak büyümenin yüzdesel olarak hesaplanmasını elde etmiş oluruz.Ekonomi büyürse ne olur?
Büyüyen veya daha verimli bir ekonomi, daha fazla mal üretir ve öncekinden daha fazla hizmet sağlar. Ancak, bazı mal ve hizmetlerin diğerlerinden daha değerli olduğu düşünülmektedir. Örneğin, bir akıllı telefon bir çift çoraptan daha değerli olarak kabul edilir.
Iktisadi büyüme ve işsizlik arasındaki ilişki hangi kavram üzerinden nasıl açıklanır?
Ekonomik büyümeyle işsizlik arasındaki ilişkiyi ilk ortaya koyan 1962 yılında Arthur M. Okun’dur. Okun (1962), Amerikan ekonomisinin incelendiği çalışmada reel büyüme ile işsizlik oranı arasında ters yönlü bir ilişkinin varlığını ifade etmiş ve bu da literatüre Okun Yasası olarak geçmiştir.Ekonominin büyümesi ile enflasyon arasında nasıl bir ilişki vardır?
Çalışmanın sonuçlarına göre, enflasyon oranı ekonomik büyümeyi kısa dönemde olumlu, uzun dönemde ise olumsuz yönde etkilemektedir. Uzun dönemde enflasyon oranındaki %10’luk bir artış ekonomik büyümeyi %1.1 oranında azaltmaktadır.