AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Issizler icin saglik sigortasi nasil yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Işsizler için sağlık sigortası nasıl yapılır?​

HABER MERKEZİ
- HABER MERKEZİ
- GSS primini ödeyecek maddi gücü olmayanlar, ikametlerinin bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına müracaat ederek gelir testi yaptırmaları gerekecek.
- Borcu uzatmak lütuf değil.

İşsiz kalan kişi sağlıktan yararlanabilir mi?​

İşsiz kalan fakat işsizlik sigortasından maaş alamayan kişilerin tamamı, işten ayrıldıktan sonra 10 gün daha sağlık hizmetlerinden yararlanabilir. İşsiz kalan herkese 10 gün sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı sağlanmaktadır.
Genel sağlık sigortası kimler ödemez?
Başvuru yapan kişinin, aynı ev içinde yaşayan eşi, bekar çocuğu ile anne ve babası GSS gelir tespiti kapsamına alınmamaktadır.

120 gün hizmet akdine tabi olmak ne demek?​

Buna göre; devamsızlık sebebiyle fiilen çalışılmamış olsa dahi sigortalının son 120 günlük dönemde sosyal güvenlik kuruluşlarına verilen prim ve hizmet belgelerinde işsizlik sigortası kapsamında kayıtlı sigortalı olması hizmet akdine tabi olunması için yeterli kabul edilmektedir.

Hiçbir sağlık güvencesi olmayanlar nereye başvurulur?​

GSS başvuru işlemleri için Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurulması gerekir. Genel Sağlık Sigortası, Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında çalışmayan ve düzenli SGK prim ödemesi yapmayan kişiler adına açılan sigorta koludur.
Sosyal güvencesi olmayanlar sağlık hizmetlerinden nasıl yararlanır 2021?
Sosyal güvencesi olmayan ve geliri düşük vatandaşların sağlık hizmetlerinden yararlandırıldığı ifade edilen açıklamada, “Herhangi bir kapsamda sosyal güvencesi olmayan vatandaşlar, ayda 150,12 lira GSS primi ödeyerek kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler için sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyor.

İşsiz kalınca hastaneye gidilir mi?​

İşsizlik maaşı alan bir kişi işsizlik maaşını aldığı süre zarfı boyunca Genel Sağlık Sigortası’ndan faydalanabilmektedir. Aynı zamanda işsizlik maaşı almaya hak kazanan bu kişinin bakmakla yükümlü olduğu eşi ve çocukları tıpkı işsizlik maaşı alan bu kişi gibi sağlıktan yararlanabilir.

Çalışmayan sağlıktan nasıl yararlanır?​

Çalışmayanlar ise toplam 30 gün genel sağlık sigortası(GSS) prim ödemesi koşulu ile sağlık hizmetlerinden faydalanabilir. Bakmakla yükümlü olunan eş, sigortalı olarak herhangi bir işte çalışmıyor, isteğe bağlı sigorta ödemesi yapmıyor ve emekli aylığı bulunmuyorsa eşinin sigortası ile sağlık haklarından yararlanabilir.
Genel sağlık sigortası tüm aileyi kapsar mı?
Eşi çalışan kadın veya erkek hangi yaşta olursa olsun kendisi çalışmasa bile evli olduğu müddetçe eşi üzerinden genel sağlık sigortasından yararlanabilir.

Genel sağlık sigortası ne zaman aktif olur?​

Dolayısıyla 90 günden fazla hizmeti olanlar için, işten çıkışının yapıldığı tarihten itibaren 100. Günde otomatik olarak Genel Sağlık Sigortası prim borcu tahakkuk etmeye başlar. Bu kişiler ve bakmakla yükümlü olduğu aile bireyleri iş akdi sonlandıktan sonra 99 gün kadar ücretsiz sağlık provizyonu alabilir.

İşsizlik maaşı son 120 gün şartı nedir?​

Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak, Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak, Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak.
İşsizlik maaşı için 120 gün yeterli mi?
İşsizlik ödeneğine hak kazanabilmek için hizmet akdinin fesih şekli dışında aranan şartlardan biri son 3 yıl içinde en az 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi bildirilmiş olmak, diğeri ise hizmet akdinin sona erdiği tarihten önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak.

Hiçbir sosyal güvencesi olmayanlar sağlık hizmetlerinden nasıl yararlanır?​

Sağlık güvencem yok ne yapmalıyım?​

Çalışmadığı için sigortası olmayan, ailesi ya da eşi üzerinden de bir sigorta kaydı olmayan ya da düzenli olarak sigorta primi ödemesi yapılmadığı için devlete Genel Sağlık Sigortası primi borcu olan kişiler de devlet hastanelerinde tedavi görebiliyor.
Hiçbir sağlık güvencesi olmayanlar nereye başvuracak?
 
Geri
Üst