AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Israr karari ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.159
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Israr kararı ne demek?​

Ramazan Yıldırım tarafından idare hukuku kavramlarına ilişkin çalışmasında ise, ısrar kavramı “ilk derece yargı yerinin Danıştay’ın bozma kararına uymayarak eski kararında direnmesi” şeklinde tanım- lanmaktadır11.

Danıştayda karar Asamasindaki dava ne zaman Sonuclanir?​

Danıştayda karar Asamasindaki dava ne zaman Sonuclanir?
Buna göre dosyalar tekemmül ettikleri sıraya göre ve tekemmül tarihinden itibaren en geç altı ay içinde sonuçlandırılır. Her ne kadar kanunda altı ay kuralı bulunsa da uygulamada fiilen bu süreler aşılmaktadır.

Danıştay bozma kararı sonra ne olur?​

Danıştay bozma kararı sonra ne olur?
Danıştay’ca verilen bozma kararındaki hüküm fıkrası, Mahkeme kararının bozulmasına yönelik olup, DAVA KONUSU İŞLEMİN İPTALİ VEYA DAVANIN REDDİ SONUCUNU DOĞURMAMAKTADIR.

Idari dava süreci nasıl takip edilir?​

Bu işlemlerin tümü https://vatandas.uyap.gov.tr adresine T.C. Kimlik Numarası ve e-Devlet şifresiyle girilerek yapılabilmektedir.

Bölge idare mahkemelerinin ısrar kararları nerede incelenir?​

Bölge idare mahkemelerinin ısrar kararları nerede incelenir?
5.Bölge idare mahkemesi, bozmaya uymayarak kararında ısrar ederse, ısrar kararının temyizi hâlinde, talep, konusuna göre Danıştay İdari veya Vergi Dava Daireleri Kurulunca incelenir ve karara bağlanır.

Danıştay dosyasında düşünce verildi ne anlama gelmektedir?​

Danıştay dosyasında düşünce verildi ne anlama gelmektedir?
Dava daireleri ile idari ve vergi dava daireleri kurullarınca gerekli görüldüğü takdirde, Danıştay savcıları, önceden haber verilmek suretiyle, düşüncelerini sözlü olarak da açıklarlar.”.

Danıştayda dava ne kadar sürer?​

Madde 7 – 1. Dava açma süresi, özel kanunlarında ayrı süre gösterilmeyen hallerde Danıştayda ve idare mahkemelerinde altmış ve vergi mahkemelerinde otuz gündür.

Karar aşaması ne kadar sürer?​

Karar aşaması ne kadar sürer?
Karara Çıkmış Dosya Kaç Günde Sonuçlanır? Karar duruşmasından sonra 1 ay içerisinde gerekçeli kararın yazılması gerekmektedir. Gerekçeli karar yazıldıktan sonra taraflara tebliğ edilir ve istinaf süresi içerisinde istinaf kanun yoluna başvurulmazsa dosya ortalama 2 ay içerisinde sonuçlanır.

Danıştay kararlarına uymak zorunlu mu?​

Danıştay kararlarına uymak zorunlu mu?
Anayasamız, 132 inci madesi ile, yasama ve yürütme organları ile İdare’nin mahkeme kararlarına uymak zorunda olduğunu belirtmiş ve Danıştay Kanunu da 95 inci maddesi ile: «İdare, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 132. maddesi gereğince, Danıştay ilâmlari- nın icaplarına göre işlem veya eylem tesis etmeye mecburdur.

Danıştay kararı ne zaman kesinleşir?​

Kararın kesinleşmesi için hiçbir kanun yolunun kalmamış olması yani tüketilmiş olması gerekmektedir. Daha açık bir ifade ile temyiz edilmemiş karar temyiz süresi geçene kadar kesinleşmemiştir.

Idare mahkemesi dava süreci nasıl işler?​

Idare mahkemesi dava süreci nasıl işler?
İdari Dava Hangi Sürede Açılır? İdare tarafından size yazılı bildirim (tebligat) yapılmasını takiben vergi mahkemelerinde 30, idare mahkemelerinde veya Danıştayda 60 gün içerisinde dava açmanız gerekir. Bu süreler dışında özel kanunlarda düzenlenen dava açma süreleri de vardır.

Dava dosyası nasıl takip edilir?​

Dava dosyası nasıl takip edilir?
Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi adı ile açılan UYAP’ın yanında E Devlet üzerinden de erişebileceğiniz mahkeme sorgulama hizmetleri sayesinde mahkeme takiplerinizi kolayca yapabilirsiniz. E Devlet üzerinden ilgili sorgulamayı yapmak isteyenlerin ilk olarak giriş işlemlerini yapması gerekir.
 
**Israr kararı ne demek?**

İdare hukuku alanında çalışmalar yapan Ramazan Yıldırım'a göre, ısrar kararı; "ilk derece yargı yerinin Danıştay'ın bozma kararına uymayarak eski kararında direnmesi" şeklinde tanımlanmaktadır. Yani, Bölge İdare Mahkemesi gibi bir kurum, Danıştay'ın bozma kararına uymadığı takdirde alınan karara "ısrar kararı" denir.

**Danıştayda karar aşamasındaki dava ne zaman sonuçlanır?**

Danıştay'da karar aşamasındaki dava dosyaları, tekemmül ettikleri sıraya göre ve tekemmül tarihinden itibaren en geç altı ay içinde sonuçlandırılır. Ancak uygulamada bu süreler aşılabilmektedir.

**Danıştay bozma kararı sonrası ne olur?**

Danıştay'ın verdiği bozma kararı, mahkeme kararının bozulmasına yönelik olup, dava konusu işlemin iptali veya davayı reddi sonucunu doğurmamaktadır. Yani bozma kararı sonrasında dava yeniden incelenmek üzere yeniden mahkemeye gönderilir.

**Bölge İdare Mahkemelerinin ısrar kararları nerede incelenir?**

Bir Bölge İdare Mahkemesi, bozmaya uymayarak kararında ısrar ederse, ısrar kararının temyizi halinde, talep konusuna göre Danıştay İdari veya Vergi Dava Daireleri Kurulunca incelenir ve karara bağlanır.

**Danıştay dosyasında düşünce verildi ne anlama gelmektedir?**

Danıştay dosyasında düşünce verilmesi; Dava Daireleri ile İdari ve Vergi Dava Daireleri Kurullarınca gerekli görüldüğü takdirde, Danıştay savcıları tarafından düşüncelerinin sözlü olarak da açıklanabileceğini ifade eder.

**Danıştay'da dava ne kadar sürer?**

Danıştay'da dava açma süresi, özel kanunlarda ayrı süre gösterilmeyen durumlarda genellikle altmış gündür. Ancak vergi mahkemelerinde bu süre otuz gündür.

**Karar aşaması ne kadar sürer?**

Karar aşamasında, karar duruşmasının ardından gerekçeli kararın yazılması için yaklaşık 1 ay süre verilir. Gerekçeli karar yazıldıktan sonra taraflara tebliğ edilir ve istinaf süresi içinde istinaf başvurusu yapılmazsa dosyanın yaklaşık 2 ay içinde sonuçlanması beklenir.

**Danıştay kararlarına uymak zorunlu mu?**

Anayasamıza göre, yasama, yürütme organları ve İdare'nin mahkeme kararlarına uymak zorunluluğu vardır. Danıştay kararları da bu kapsamda değerlendirilir ve İdare, Danıştay ilamlarının icaplarına göre işlem yapmakla yükümlüdür.

**Danıştay kararı ne zaman kesinleşir?**

Bir Danıştay kararının kesinleşmesi için herhangi bir kanun yolunun kalmamış olması, yani temyiz edilmemiş olması gerekmektedir. Kararın temyiz süresi geçene kadar kesinleşmiş sayılmaz.

**İdare Mahkemesi dava süreci nasıl işler?**

İdare Mahkemelerinde dava açma süresi genellikle Danıştay'dan 60 gün, vergi mahkemelerinden ise 30 gündür. İdare tarafından yapılan yazılı bildirimin ardından bu süre içerisinde dava açılması gerekmektedir.

**Dava dosyası nasıl takip edilir?**

Dava dosyasını takip etmek için Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) ya da e-Devlet üzerinden ilgili mahkemelerin sorgulama hizmetlerini kullanabilirsiniz. E-Devlet üzerinden giriş yaparak ilgili dosya takiplerinizi kolayca gerçekleştirebilirsiniz.
 
Geri
Üst