Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ispatin gerekli olmadigi haller nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.231
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ispatın gerekli olmadığı haller nelerdir?​

İkrar kısaca; taraflardan birinin ileri sürmüş olduğu vakıanın diğer tarafça doğru olduğunun bildirilmesidir. Bu bakımdan bir taraf usul işlemi olan ikrar ile taraflar arasında çekişmeli olan vakıa artık çekişmeli olmaktan çıkar ve ispata gerek kalmaz.

Yabancı Derdestlik hangi durumlarda dikkate alınır?​

Yabancı Derdestlik hangi durumlarda dikkate alınır?
Buna göre, yabancı mahkeme yetkisizlik kararı vermeden önce, yani yabancı ülke mahkemesince yargılamanın görülmekte olması durumunda, Türk mahkemelerinde aynı davanın açılması durumunda, Türk hakiminin milletlerarası derdestlik sebebiyle davayı reddetmesi gerekmektedir. Yargıtay da bu yönde karar vermiştir.

İddianamede sevk maddesi ne demek?​

İddianamedeki sevk maddesi, sanık hakkındaki olay anlatımına dair savcılığın (iddia makamının) hukuki nitelendirmesidir. Mahkeme, iddianamedeki olay anlatımının, sevk maddesinin işaret ettiği suçtan başka bir suçu oluşturduğu görüşündeyse sanığa ek savunma hakkı vermelidir.

Derdestlik resen dikkate alınır mı?​

Derdestlik resen dikkate alınır mı?
Derdestlik, medeni usûlde olduğu gibi idari yargıda da kamu düzenine ilişkin bir dava şartıdır. Buna göre, yargılamanın her aşamasında taraflarca ileri sürülebilir veya hâkim tarafından re’sen dikkate alınabilir.
Mahkeme iddianameye bağlı mıdır?​
“(1) Hüküm, ancak iddianamede unsurları gösterilen suça ilişkin fiil ve faili hakkında verilir. (2) Mahkeme, fiilin nitelendirilmesinde iddia ve savunmalarla bağlı değildir.” düzenlemesi yer almaktadır.

CMK 170 2 maddesi nedir?​

CMK 170 2 maddesi nedir?
5271 Sayılı CMK’nın 170/2 maddesinde bu keyfiyet, “soruşturma evresi sonunda toplanan deliller, suçun işlendiği hususunda yeterli şüphe oluşturuyorsa; Cumhuriyet savcısı, bir iddianame düzenler.” ifadesiyle hüküm altına alınmıştır. Yani iddianeme tanzimi hususunda en önemli eşik yeterli şüpheye erişilmiş olmasıdır.

Ağır ceza mahkemesi kararı ne zaman kesinleşir?​

-Birincisi, gerekçeli karara karşı kanunda tanımlanan sürede kanun yoluna başvurulmaması halinde karar kesinleşir. -ikincisi, gerekçeli karara karşı kanun yoluna başvurulması ve istinaf ve temyiz incelemesi yapan üst dereceli mahkemelerin de hükmü hukuka uygun bularak onaması halinde karar kesinleşir.

Derdestlik itirazı re’sen dikkate alınır mi?​

Derdestlik itirazı re’sen dikkate alınır mi?
Derdestlik, medeni usûlde olduğu gibi idari yargıda da kamu düzenine ilişkin bir dava şartıdır. Buna göre, yargılamanın her aşamasında taraflarca ileri sürülebilir veya hâkim tarafından re’sen dikkate alınabilir. Bize göre, kesin hüküm gibi derdestlik de ilk incelemede bakılacak hususlardandır.
 
İkrar kavramı, taraflardan birinin ileri sürdüğü bir vakıanın diğer tarafça kabul edilmesi anlamına gelir. Bu durumda, artık çekişmeli olan bir konuda anlaşma sağlandığı için ispata gerek kalmaz.

Yabancı derdestlik ise yabancı bir mahkemenin yargılamada bulunduğu durumda, Türk mahkemelerinde aynı konunun açılması durumunda, Türk hakiminin bu durumu dikkate alarak davanın reddedilmesi gerekliliğini ifade eder. Yani Türk mahkemeleri, yabancı derdestlik sebebiyle davanın hükme bağlanmasını engelleyebilir.

İddianamedeki sevk maddesi, savcının olayı hukuki açıdan değerlendirerek suçlamayı belirttiği kısımdır. Eğer mahkeme, iddianamede belirtilen suçun dışında başka bir suçu oluşturduğunu düşünüyorsa, sanığa ek savunma hakkı verilmesi gerekir.

Derdestlik, herhangi bir mahkeme aşamasında taraflar veya hakim tarafından gündeme getirilebilir ve dikkate alınabilir. Derdestlik, medeni usulde olduğu gibi idari yargıda da kamu düzenine ilişkin bir dava şartıdır.

Mahkeme, iddianamede belirtilen suç ve fail hakkında hüküm verir, ancak fiilin nitelendirilmesinde iddia ve savunmalarla bağlı değildir. Bu durum, mahkemenin olayı bağımsız olarak değerlendirme yetkisini ifade eder.

CMK'nın 170/2 maddesi, soruşturma aşamasında toplanan delillerin suçun işlendiği konusunda yeterli şüphe oluşturması durumunda Cumhuriyet savcısının iddianame hazırlamasını gerektirir. Yani yeterli şüphe oluştuğunda iddianame hazırlanması zorunluluğu ortaya çıkar.

Ağır ceza mahkemesi kararı, gerekçeli karara karşı kanunen belirlenen süre içinde temyiz veya kanun yolu başvurusu yapılmazsa ya da üst dereceli mahkemelerce hükmün onaylanması durumunda kesinleşir.

Derdestlik itirazı da, medeni usulde olduğu gibi idari yargıda da dava açma şartlarındandır. Derdestlik itirazı, yargılamanın her aşamasında taraflar veya hakim tarafından dikkate alınabilir ve ilk incelemede bakılacak hususlardan biridir.
 
Geri
Üst