AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ispat yuku nasil belirlenir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.699
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ispat yükü nasıl belirlenir?​

İspat yükünün belirlenebilmesi için önce ilgili maddi hukuk kuralındaki koşul vakıaların doğru bir şekilde tespit edilmiş olması ve buna uygun somut vakıaların ortaya konulmuş olması gerekir. Her bir vakıa bakımından lehine hak çıkarma çerçevesinde ispat yükü kuralları belirlenir.

Ispat yükü kime aittir?​

İlgili madde şu şekildedir: “ İspat yükü, kanunda özel bir düzenleme bulunmadıkça, iddia edilen vakıaya bağlanan hukuki sonuçtan kendi lehine hak çıkaran tarafa aittir.” Buna göre, bir vakıayı kimin ileri sürdüğü değil, kimin bundan lehine bir hak çıkardığı önemlidir[6].

Ispat yükü ne anlama gelir?​

Ispat yükü ne anlama gelir?
İspat yüküyse HMK m. 190 gereği bir vakıanın hukuki sonucundan hak çıkaracak kişinin o vakıayı ispatla yükümlü tutulması ve bu vakıanın ispat edilmemesi sonucu ortaya çıkan ispat- sızlık riskinin ispat yükü kendisinde olan tarafın aleyhine sonuçlanmasını ifade eder.

Ücreti kim ispat eder?​

Ücreti kim ispat eder?
Ücretin ödendiğinin ispat külfeti de işverene aittir. İşveren ücretin ödendiğini işçinin imzasını içeren bordro ya da benzeri belge sunarak ispat etmelidir. Bu hususta tanık deliline dayanılamaz.

Davalarda ispat faaliyeti ne anlama gelir?​

Bir vakıaya dayanan ve o vakıayı ispat yükü altında bulunan tarafın yerine getirildiği ilk gerçekleşen ispat faaliyetidir. Asıl ispatın hedefi, hâkimde iddia olunan vakıaların gerçekleştiği ya da gerçekleşmediği konusunda kanaat uyandırmaktır.

Anayasa ispat hakkı nedir?​

XIV. İspat Hakkı Kamu görev ve hizmetinde bulunanlara karşı, bu görev ve hizmetin yerine getirilmesiyle ilgili olarak yapılan isnatlardan dolayı açılan hakaret davalarında, sanık, isnadın doğruluğunu ispat hakkına sahiptir.

Ispat kelimesinin anlamı nedir?​

Ispat kelimesinin anlamı nedir?
Ispat kelimesi Türkçe’de “Tanıt ve kanıt göstererek bir şeyin gerçek yönünü ortaya çıkarma, kanıtlama, tanıtlama, tanıt.” anlamına gelir.

Elden para alan tazminat alabilir mi?​

Elden para alan tazminat alabilir mi?
İşçiye elden ödeme yapmak hangi ücret türüne ilişkin olursa olsun işçi açısından iş akdinin haklı nedenle feshine sebep oluşturacaktır. Böyle bir durumda İşçi, iş akdini haklı nedenle feshederek işçilik alacaklarının ödenmesi talep edebilir. Yani işçi istifa etse bile kıdem tazminatına hak kazanacaktır.

Ispat hukuku ne demek?​

İspat hakkı, Türk medeni usul hukukunda ilk defa 6100 sayılı HMK ile ayrıca ve açıkça düzenlenmiş bulunmaktadır. Nitekim, HMK m. 27 hükmü, yargılamanın tarafları ve ilgililerinin, hukuki dinlenilme hakkının bir unsuru olarak, açıklama ve ispat hakkına sahip olduklarını düzenlemektedir.

Anayasanın ilk üç maddesi nedir?​

MADDE 4- Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.

Anayasanın 38 maddesi nedir?​

Anayasanın 38 maddesi nedir?
Madde 38 – Kimse, işlendiği zaman yürürlükte bulunan kanunun suç saymadığı bir fiilden dolayı cezalandırılamaz; kimseye suçu işlediği zaman kanunda o suç için konulmuş olan cezadan daha ağır bir ceza verilemez. Suç ve ceza zamanaşımı ile ceza mahkumiyetinin sonuçları konusunda da yukarıdaki fıkra uygulanır.

Ispat etmek TDK ne demek?​

Ispat etmek TDK ne demek?
kanıtlamak. Bir şeyin gerçekliğini kanıtla ortaya koymak, ispat etmek. Prove.

Maaşları bankadan ödeme zorunluluğu kaç kişi?​

İşverenler ile üçüncü kişilerin, Türkiye genelinde çalıştırdıkları işçi sayısının en az 5 olması hâlinde, çalıştırdıkları işçiye o ay içinde yapacakları her türlü ödemenin kanunî kesintiler düşüldükten sonra kalan net tutarını, bankalar aracılığıyla ödemekle yükümlü bulunuyor.
 
İspat yükünün nasıl belirlendiği konusunda detaylı bilgi verilmiştir. İlgili maddeye göre, ispat yükü iddia edilen vakıaya bağlanan hukuki sonuçtan kendi lehine hak çıkaran tarafa aittir. Yani, bir vakıayı ileri süren değil, bu vakıadan hak çıkaran kişi ispat yükünü taşır.

Ayrıca, ücretin kim tarafından ispat edilmesi gerektiği konusunda da açıklama yapılmıştır. Ücretin ödendiğinin ispat külfeti işverene aittir ve bunun işçinin imzasını içeren belgeyle kanıtlanması gerekmektedir. Tanık deliline ise bu konuda başvurulamamaktadır.

Davalarda ispat faaliyeti, bir vakıaya dayalı olarak ispat yükü altında bulunan tarafın yerine getirdiği ilk gerçekleşen ispat faaliyetini ifade eder. İspat hakkı, kamu görev ve hizmetinde bulunanlara karşı yapılan isnatlardan doğan hakaret davalarında sanığın isnadın doğruluğunu kanıtlama hakkını içerir.

"Tazminat alabilir mi?" konusunda elden ödeme yapmanın işçi açısından haklı nedenle fesih sebebi oluşturacağı ve bu durumda işçinin tazminat talep edebileceği belirtilmiştir. İşçi istifa etse bile kıdem tazminatına hak kazanabileceği vurgulanmıştır.

Anayasanın belirli maddeleriyle ilgili açıklamalar da yapılmıştır. Anayasanın 38. maddesi hükümleri, suç ve ceza konularında önemli düzenlemeler içermektedir. Ayrıca, "Ispat etmek" kelimesinin Türk Dil Kurumu tarafından kullanılan anlamı "kanıtlamak" şeklinde açıklanmıştır.

Maaşların bankadan ödenmesi zorunluluğuyla ilgili bilgi verilirken, Türkiye genelinde en az 5 işçi çalıştıran işverenlerin tüm ödemeleri kanuni kesintiler düşüldükten sonra net olarak banka aracılığıyla yapmak zorunda oldukları belirtilmiştir. Bu düzenleme, işçi hakları ve ödemelerin güvenliği açısından önem taşımaktadır.
 
Geri
Üst