AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ismimi begenmiyorum nasil degistirebilirim?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
53.477
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ismimi beğenmiyorum nasıl değiştirebilirim?​

Nüfus Müdürlüklerine dava açmadan vatandaşlar isim değiştirme taleplerini kolayca iletebilirler. Yapılan incelemenin ardından Nüfus Müdürlüğü isim değiştirme yönünde olumlu ya da olumsuz bir karara varır. Kararın olumsuz olması durumunda kişinin dava açma hakkı bulunur.

Ismini degistirmek isteyenler nereye Basvurur?​

İsim değiştirme davası bakımından yetkili mahkeme davacının ikametgahının bulunduğu yer mahkemesi olduğu gibi görevli mahkeme ise Asliye Hukuk Mahkemesidir. İsmini değiştirmek isteyen kişi yetkili ve görevli mahkemeye yazılı bir dilekçe ile başvurmalıdır.

İsim değişikliği davası masrafları ne kadar tutar?​

İsim değişikliği davası masrafları ne kadar tutar?
2020 yılında açılan bir isim değiştirme davası için davanın başında harç ve masraflar dahil 366,60 TL ödeme yapılmaktadır. Dava ilan aşamasına geldiğinde buna ilaveten ortalama 100 TL daha ödenmektedir. Bu nedenle isim değiştirme masrafının 466,60 TL olduğunu söyleyebiliriz.

İsim değiştirme dilekçesi nasıl yazılır?​

İsim değiştirme dilekçesi nasıl yazılır?
İsim Değiştirme Davası Dilekçesi Davacı : (İsim, Soyisim, TC Kimlik Numarası ve Yerleşim Yeri Bilgisi.) Davalı : (Yerleşim Yerinin Bulunduğu Nüfus Müdürlüğü Hasım Gösterilir.) Davanın Konusu : (İsim Değişikliği Talebi Yazılır.) Açıklamalar : (Sıralı Şekilde Haklı Nedenler, Hangi İsmin İstendiği vb.

İsim değişikliği davası kaç kere açılır?​

Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmeden önce, yalnız bir kez isim değiştirilebileceğine dair bir hüküm mevcuttu. Ancak Anayasa Mahkemesi bu hükmü iptal ederek bu davayı ikinci kez açmanın yolunu açmış oldu. Yani şu anda fazla sayıda açmak için bir sayı sınırlaması yoktur. İkinci kez ya da daha fazla da açılabilir.

İsim ekleme davası nasıl açılır?​

İsim değiştirme veya yeni isim beyanı için mahkeme en az dava açan kişiden 2 tane tanık ister. Bu tanıkların Türk vatandaşı olması ve yine önem teşkil etmektedir. kişi mahkeme onayı sonrası hemen nüfus müdürlüğüne veya kaymakamlığa başvurarak yeni isim adı altında kimlikte isim değişikliği yapabilecektir.
İsim Değiştirme Nasıl Yapılır? İsim değiştirme ismini veya soyisimini değiştirmek isteyen kişinin ikametgah adresindeki yetkili ve görevli Asliye Hukuk Mahkemesine yazılı bir dilekçeyle başvurmasıyla yapılır. İsim ve soy ismin değiştirilebilmesi için haklı sebeplerin varlığı şarttır.

Isim değişikliği için ne yapmak lazım?​

Isim değişikliği için ne yapmak lazım?
İsim değiştirmek için öncelerden mahkemeye dava açmak gerekmekteydi. Ancak şimdi sadece bir dilekçe doldurarak ve ardından bu dilekçeyi Adliye Hukuk Mahkemesi’ne göndererek isim değişikliği başvurusunda bulunmak mevcut. Dilekçe gönderildikten sonra da gerekli ödemeler yapılmak zorundadır.

E devletten isim değiştirme 2021 nasıl yapılır?​

E devletten isim değiştirme 2021 nasıl yapılır?
Aşağıda yer alan bağlantıya tıklayarak e-Devlet’e giriş yapın. Ardından; arama kısmına “Ad ve Soyadı” yazdıktan sonra “İl / İlçe İdare Kurulu Kararı ile Ad veya Soyadı Düzeltilmesine İlişkin Başvuruların Alınması” seçeneğine tıklayın. Bu aşamada ise “Mobil İmza” veya “Elektronik İmza” onayınız gerekmekte.

Yeni kimlik alırken isim değişikliği nasıl yapılır?​

Resmi duyuru ile birlikte ad soyad değişikliği yapmak isteyenler e-devlet üzerinden başvuru yapabiliyor. Yeni uygulama ile artık mahkeme açılmadan isim soyad değikliği başvuruları yapılabiliyor. İsim soyad değişikliği yapmak isteyenlerin bu isteklerinin yerine gelmesi için artık mahkeme kararı aranmayacak.

İsimler insanın kişiliğini etkiler mi?​

Evet. Hem kişi isminin ifade ettiği anlamı rol model olarak alabiliyor hem de seçilen isimler kişinin karakter yapısını etkileyebiliyor. Aile ve çevre, ismin anlamı paralelinde kişiye davranırsa o anlam o kişiyle özdeşleşiyor.

İsmin etkisi nedir?​

İsmin etkisi nedir?
İsimlerin, temenniler yönünden de bilinçte ciddi bir yeri vardır. Kişi isminin ifade ettiği anlamı rol model olarak alabilir ve seçilen isimler kişinin karakter yapısını etkileyebilir. Aile ve çevre, ismin anlamı paralelinde kişiye davranırsa o anlam o kişide özdeşleşebilir ve kişiliğinin sembolü haline gelir.
 
İsim değiştirmek isteyenler, isim değiştirme taleplerini Nüfus Müdürlüklerine dava açmadan iletebilirler. Nüfus Müdürlüğü yapılan incelemenin ardından isim değiştirme konusunda bir karara varır. Eğer karar olumsuz ise, kişi dava açma hakkına sahiptir. İsim değişikliği için ise yetkili mahkeme, davacının ikametgahının bulunduğu yer mahkemesidir ve görevli mahkeme ise Asliye Hukuk Mahkemesidir.

İsim değiştirme davası masrafları hakkında bilgi vermek gerekirse, 2020 yılına göre açılan bir isim değiştirme davası için davanın başında 366,60 TL harç ve masraflar ödenmektedir. Dava ilan aşamasına geldiğinde ise ortalama 100 TL daha ödeme yapılması gerekmektedir. Bu nedenle toplam isim değiştirme masrafının 466,60 TL olduğu söylenebilir.

İsim değiştirme dilekçesi nasıl yazılır sorusuna cevap olarak, İsim Değiştirme Davası Dilekçesinde Davacı ve Davalı bilgileri, davanın konusu ve açıklamalar yer alır. Haklı nedenler, hangi ismin istendiği gibi bilgiler bu dilekçede yer almalıdır.

İsim değişikliği davası kaç kere açılır sorusuna ise, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmeden önce sadece bir kez isim değiştirilebileceğine dair bir hüküm vardı. Ancak Anayasa Mahkemesi tarafından bu hüküm iptal edilerek ikinci kez isim değiştirme davası açmanın yolunu açmıştır.

İsim ekleme davasını açmak isteyenlerin en az iki tanıkla mahkemeye başvurması gerekmektedir. Bu tanıklar Türk vatandaşı olmalıdır. Kişi mahkeme onayı aldıktan sonra nüfus müdürlüğüne veya kaymakamlığa başvurarak isim değişikliği yapabilir.

E-devlet üzerinden isim değiştirme işlemi yapmak isteyenler, e-Devlet'e giriş yaparak ilgili başvuruyu gerçekleştirebilirler. Mobil İmza veya Elektronik İmza ile onay almak gerekmektedir.

Son olarak, isimlerin insanın kişiliğini etkileyebildiği ve seçilen isimlerin karakter yapısını etkileyebileceği belirtilmektedir. Aile ve çevrenin ismin anlamına göre davranması durumunda, o isim kişiyle özdeşleşebilir ve karakterin sembolü haline gelebilir.
 
Geri
Üst