AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ismi nisbe nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
136.482
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ismi nisbe nedir?​

sm-i mensûb ülke, din, mezhep, kabile vb. gibi bir unsura âidiyet ifade eder. Örneğin denildiğinde Bağdat şehrinden olan bir kişi anlaşılır. Bunun dilimizdeki karşılığı “Bağdatlı”dır.

Sıhriyet hısımlık ne demek?​

Sıhriyet hısımlık ne demek?
Fıkıh terimi olarak sıhriyet ve musâheret “evlilik sebebiyle meydana gelen hısımlık” demektir (evlenme engeli teşkil eden derecesi için aş.bk.). Bu hısımlık sebebiyle oluşan evlilik engeline “hürmet-i musâhere” denilir.

Nesep hakkı ne demek?​

Nesep hakkı ne demek?
gösterilebilir, tanımlanabilir ve kanıtlanabilir soy hattıdır. üyeler ortak atadan başlayarak bugüne kadar bütün ataları sayabilirler. bu soy çizgisinin mutlak bir doğruluğu olması gerekmez. üyelerin buna inanması yeterlidir.

Sıhri hısımlık kimlerdir?​

Kan bağı ile değil, kanuni yollarla oluşan hısımlıktır. Türk Medeni Kanunu’nun ilgili maddelerine göre: Karı ve kocadan her birinin kan hısımları, öteki eşin, aynı derecede sıhrî hısmı olur.

Füru hısımlık ne demek?​

Füru hısımlık ne demek?
Biri diğerinden gelen kişiler arasında üst soy (usul)- alt soy (füruu) hısımlığı (Düz çizgi hısımlığı); Kişinin kendisinden geldiği kişiler yani kişinin olmasına kaynaklık edenler üstsoy(usul), kişinin kendisinden olanlar altsoy (füruu) adını alır. Baba, dede, nine üst soy, çoçuk, torun alt soya örnektir.

Fürü ne demek?​

Fürü ne demek?
Fürû kelimesi, sözlükte “bir şeyin üst tarafı; dal, kol, şube” anlamına gelen fer’in çoğuludur. Kur’ân-ı Kerîm’de tekil olarak (İbrâhîm 14/24), bazı hadislerde de çoğul olarak (el-Muvaṭṭaʾ, “Ramażân”, 4; Müsned, V, 53; Müslim, “Ṣalât”, 26; Ebû Dâvûd, “Ṣalât”, 116) bu anlamda kullanılır.

Hanefiyye metodu nedir?​

Hanefî usûlcüleri bu yönteme sevk eden başlıca sebep, Hanefî imamlarının yazılmış ve bir araya toplanmış usûl kuralları bırakmamış olmalarıdır. usûl kuralları mezhep içinde yerleşmiş olan fer„î meselelerin çözümlerinden biriyle çatıştığında, usûl kurallarını bu fer„î çözümle uyuşan bir kural haline getirebiliyorlardı.

Mensub ne?​

Mensub ne?
mensub / mensûb / منصوب / مَنْسُوبْ Bir şeye veya kimseye nisbeti olan, alâkası bulunan. Bir şeyle ilgili olan.

Arapça ismi mekan nedir?​

Arapça ismi mekan nedir?
Bu kelimelerin her biri anlam bakımından eylemin gerçekleştiği yeri ifade eder. Böyle kelimelere ism-i mekan adı verilir. – sm-i mekânların başında kelimenin aslında olmayan fethalı bir “mîm” harfi bulunur. – Aynel-kelime fethalı olur.
 
İsmi nisbe, bir unsura aidiyet ifade eden bir isim tamlamasıdır. Örneğin, "Bağdat şehrinden olan bir kişi" ifadesindeki "Bağdatlı" kelimesi bir ismi nisbedir. Bu tür ifadeler genellikle bir yer, din, mezhep, kabile gibi unsurlara bağlılığı belirtmek için kullanılır.

Sıhriyet hısımlık fıkıh terimi olup, evlilik sebebiyle meydana gelen hısımlığı ifade eder. Evlenme engeli teşkil eden dereceye denir. Sıhriyet ve musâheret kavramları, akrabalık ilişkilerini belirlerken kullanılır ve evlilik sebebiyle oluşan hısımlığı açıklar.

Nesep hakkı ise gösterilebilir, tanımlanabilir ve kanıtlanabilir soy hattını ifade eder. Bu soy hattı, ortak atadan başlayarak günümüze kadar olan bütün ataları içerir. Üyeler, bu soy hattını izleyerek atalarını sayabilirler.

Sıhri hısımlık, kan bağıyla değil, kanuni yollarla oluşan hısımlıktır. Türk Medeni Kanunu'na göre, karı ve kocadan her birinin kan hısımları, diğer eşin aynı derecede sıhrî hısımdır.

Füru hısımlık, üst soy ve alt soy ilişkisini ifade eder. Kişinin kendisinden gelen kişiler üst soy olarak adlandırılırken, kişinin kendisinden olanlar alt soy olarak adlandırılır. Bu tür akrabalık ilişkileri genellikle soy ağacı üzerinden belirlenir.

Hanefiyye metodu, Hanefî usûl ekolünde kullanılan bir metodolojidir. Hanefî imamlarının yazılı ve toplanmış usul kurallarının olmaması sebebiyle, ferî meselelerle çatıştığında usul kurallarını ona uyan hale getirebilmek için bu metodoloji kullanılır.

Mensub kelimesi, bir şeye veya kişiye nispeti olan veya onlarla ilgili olan anlamına gelir.

Arapça ismi mekan ise, eylemin gerçekleştiği yeri ifade eden kelimelerdir. Bu kelimelere ism-i mekan denir ve genellikle fethalı bir "mîm" harfi ile başlarlar. Aynı zamanda Arap gramerinde önemli bir kavramdır.
 
Geri
Üst