Isletmenin tedarik zinciri yonetimi nasil gerceklestirilmektedir?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Işletmenin tedarik zinciri yönetimi nasıl gerçekleştirilmektedir?​

Temel tedarik zinciri yönetim süreçleri arasında satış ve operasyon planlama, talep ve sipariş yönetimi, stratejik iş planlaması, üretim, stok yönetimi, depo yönetimi ve sevkiyat yer almaktadır.

Yeşil tedarik zincirinin firmalar için avantajları nelerdir?​

Yeşil tedarik zincirinin firmalar için avantajları nelerdir?
Yeşil Tedarik Zinciri Yönetimi ve Faydaları
- Tedarikçilerle daha iyi entegrasyon.
- Daha düşük fiyatlar.
- Daha az atık.
- Artan karlılık.
- İyileştirilmiş pazar durumu.
- Varlıkları daha verimli hale getirmek.
- Üretim maliyetlerinde azalma.
- Hammaddelerin geri dönüşüm yoluyla yeniden kullanılması

Tedarik zinciri yönetimi ilk kez hangi yıl?​

Tedarik Zinciri Yönetimi Tarihsel Gelişim Süreci Bilişim teknolojileri, pazarlama ve stratejik planlama da Lojistik uygulamalarına eklenince, 2000′ li yılların başlarından itibaren bu kapsamlı uygulama Tedarik Zinciri Yönetimi olarak kabul edilmeye başlanmıştır.

Tedarik zinciri nedir makale?​

Tedarik zinciri nedir makale?
Kısaca Tedarik Zinciri Yönetimi, hammadde temininden üretime ve dağı- tımla son müşteriye kadar bir malın ulaşabilmesi için bir değer zincirinde yer alan tedarikçi, üretici, dağıtıcı, perakendeci ve müşteriler arasında malzeme/ürün, para ve bilginin yönetimidir.

Yeşil tedarik zinciri yönetimi faaliyetleri nelerdir?​

Yeşil tedarik zincirinin faaliyetleri şu şekilde sıralanabilir; yeşil satın alma, yeşil üretim, yeşil pazarlama, yeşil paketleme ve tersine lojistik.

Yeşil Tedariğin amacı nedir?​

Yeşil Tedariğin amacı nedir?
Geleneksel tedarik zinciri yönetimine ‘yeşil’ bileşenin eklenmesi ile ortaya çıkan yeşil tedarik zinciri yönetimi doğal kaynakların verimli kullanımı, çevre kirliğinin önlenmesi ve atıklarının azaltılması amaçlanmaktadır (Srivastava, 2007: 54).

Tedarik zincirinin ana faaliyetleri nelerdir?​

Ballou (2004: 7) ise, tedarik zinciri faaliyetlerini temel ve destek faaliyetler şeklinde iki gruba ayırmıştır. Buna göre, temel faaliyetler; müşteri hizmetleri, taşıma, stok yönetimi, sipariş süreçlemedir. Destek faaliyetler ise; depolama, satın alma, materyal aktarımı, paketleme, üretim planlama ve bilgi yönetimidir.

Arz zinciri ne demek?​

Arz zinciri ne demek?
Tedarik zinciri ya da lojistik ağı, ürün(ler) ya da hizmet(ler)in tedarikçiden müşteriye doğru hareket(ler)ini kapsayan ve bu süreç içerisindeki örgütler, insanlar, teknoloji, faaliyetler, ve kaynaklar sistemlerinin bütününe verilen isimdir.

Işletmenin bütün fonksiyonlarının bütünleşik olarak çalışabilmesine imkan veren kritik kaynakların yönetilmesi ve analiz edilmesini sağlayan bilgi sistemine ne ad verilir?​

ERP, işletmenin bütün fonksiyonlarının bütünleşik olarak çalışabilmelerine imkan veren, kritik kaynakların yönetilmesini ve analiz edilmesini sağlayan bir bilgi sistemidir (İlter, 2003).

Değer zinciri kavramı nedir?​

Değer zinciri kavramı nedir?
Değer Zinciri Analizi Değer artışının nasıl sağlanabileceğini, bunun için hangi kritik faaliyetlerin ve faktörlerin göz önüne alınması gerektiği, düşük maliyet ve farklılaşmanın nasıl gerçekleşeceği, rakiplerin yetenek ve faaliyetleri ile karşılaştırarak sistematik bir şekilde bu analizle açıklanır.

KTZ desteği nedir?​

Küresel Tedarik Zinciri Yetkinlik Projesi, Türkiye’de üretim yapan ve herhangi bir küresel markaya tedarikçi olan veya olabilecek firmaların, ara mamül üretim ve ihracat yetkinliklerinin arttırmayı hedefleyen bir destek programıdır.

Tedarik zinciri bilgi sistemleri nelerdir?​

Tedarik zinciri bilgi sistemleri nelerdir?
Tedarik zincirinde bilginin analiz edilmesi ve paylaşıl- ması için yaygın olarak kullanılan teknolojiler; Elektronik Veri Değişimi (EDI), İnternet, Kurumsal Kaynak Planlama (ERP), Tedarik Zinciri Yönetimi Yazılımı ve Radyo Frekanslı Kimlik Tanımlamadır (RFID).

Değer zinciri Yönetimi Nedir?​

Değer zinciri yönetimi, bir mal veya hizmetin üretiminden sunumuna kadar olan bütün aşamalarda değer katan örgütsel faaliyetlerinin yönetimidir. Buradan anlaşılacağı üzere sağlık hizmetlerinin değer katılarak üretilmesinde rol oynayan bütün paydaşların faaliyetlerini de içermektedir.

Değer dağıtım zinciri nedir?​

Değer dağıtım zinciri nedir?
Tedarik zinciri müşterilerin isteklerini yerine getirmek için tüm tarafların söz konusu olduğu bir süreç iken, Değer Zinciri ise bu sürecin gerçekleşirken içinde bulunduğu bir dizi birbirleri ile ilişkili etkinliklerin rekabet avantajı yaratabilecek konuma getirilmesi diyebiliriz.

Tedarik zinciri yönetimi, bir işletmenin hammadde temininden üretime, dağıtıma kadar olan süreçlerin etkin bir şekilde yönetilmesini ifade eder. Bu süreçte temel faaliyetler arasında satış ve operasyon planlama, talep ve sipariş yönetimi, stratejik iş planlaması, üretim, stok yönetimi, depo yönetimi ve sevkiyat yer almaktadır.

Yeşil tedarik zinciri ise, çevreye duyarlı bir yaklaşımı benimseyerek işletmelerin çevresel etkilerini azaltmaya çalıştığı bir tedarik zinciri yönetimi yaklaşımıdır. Yeşil tedarik zincirinin firmalar için avantajları arasında şunlar bulunmaktadır:
- Tedarikçilerle daha iyi entegrasyon
- Daha düşük fiyatlar
- Daha az atık
- Artan karlılık
- İyileştirilmiş pazar durumu
- Varlıkların daha verimli hale getirilmesi
- Üretim maliyetlerinde azalma
- Hammaddelerin geri dönüşüm yoluyla yeniden kullanılması

Tedarik zinciri yönetimi kavramı, bilişim teknolojileri, pazarlama ve stratejik planlama gibi alanlardaki gelişmelerin etkisiyle 2000'li yılların başlarından itibaren yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır.

Yeşil tedarik zincirinin faaliyetleri genellikle yeşil satın alma, yeşil üretim, yeşil pazarlama, yeşil paketleme ve tersine lojistik gibi adımları içermektedir. Yeşil tedarik zincirinin amacı, doğal kaynakların verimli kullanımını sağlamak, çevre kirliliğini önlemek ve atıkları azaltmaktır.

Tedarik zincirinin ana faaliyetleri temel ve destek faaliyetler olmak üzere altı kategoride incelenebilir. Temel faaliyetler; müşteri hizmetleri, taşıma, stok yönetimi, sipariş süreçleme gibi işlemleri içerirken, destek faaliyetler depolama, satın alma, materyal aktarımı, paketleme, üretim planlama ve bilgi yönetimi gibi süreçleri kapsar.

Tedarik zinciri bilgi sistemleri ise, tedarik zinciri süreçlerinde bilginin analiz edilmesi ve paylaşılmasını sağlayan teknolojileri ifade eder. Bu sistemler arasında Elektronik Veri Değişimi (EDI), İnternet, Kurumsal Kaynak Planlama (ERP), Tedarik Zinciri Yönetimi Yazılımı ve Radyo Frekanslı Kimlik Tanımlama (RFID) yer almaktadır.

Değer zinciri yönetimi, bir mal veya hizmetin üretiminden sunumuna kadar olan süreçlerde değer yaratmaya odaklanan bir yaklaşımı temsil eder. Değer zinciri analizi ise, bu süreçlerde değer artışının nasıl sağlanabileceğini, kritik faaliyetlerin neler olduğunu ve farklılaşmanın nasıl gerçekleşeceğini sistemli bir şekilde açıklar.

KTZ desteği ise, Türkiye'de üretim yapan ve küresel markalara tedarik sağlayan firmaların yetkinliklerini artırmayı hedefleyen bir destek programıdır. Bu programın amacı, ara mamül üretim ve ihracat yetkinliklerini geliştirmek ve küresel pazarda rekabetçi konuma gelmelerini sağlamaktır.

Geri