AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Isletmenin surekliligi varsayiminin denetim gorusune etkisi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.338
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

İşletmenin sürekliliği varsayımının denetim görüşüne etkisi nedir?​

İşletme sürekliliğine ilişkin varsayımın geçerli olması halinde denetçi olumlu görüşlü bir rapor düzenleyecektir. Mali tablolarda önemli ölçüde ve genele yayılmış olumsuz hususlar tespit edilmişse denetçinin görüşü olumsuz olacaktır.

İşletmenin sürekliliği nedir?​

İşletmenin sürekliliği nedir?
İşletmenin sürekliliği , işletmelerin faaliyetlerini bir süreye bağlı olmaksızın sürdüreceğini ifade eder. Bu nedenle işletme sahiplerinin ya da hissedarlarının yaşam süreleriyle bağlı değildir.

Ihtiyatlılık ne demek?​

Ihtiyatlılık ne demek?
Önemlilik kavramı, bir hesap kalemi veya mâli bir olayın nispî ağırlık ve değerinin mali tablolara dayanılarak yapılacak değerlemeleri veya alınacak kararları etkileyebilecek düzeyde olmasını ifade eder. Önemli hesap kalemleri, finansal olaylar ve diğer hususların mali tablolarda yer alması zorunludur.

İşletmenin süreklilik amacı nedir?​

6.1.3. Süreklilik Amacı Varlığını devam ettirme bir işletmenin nihai amacıdır. İşletmenin sürekliliği (yaşamını sürekli kılması) ve bunu devam ettirmesi değişen ve gelişen çevre içinde büyümesi ve bununla birlikte karlı olmasına bağlıdır.

Muhasebede işletmenin sürekliliği ne demek?​

Muhasebede işletmenin sürekliliği ne demek?
İşletmenin Sürekliliği Kavramı: İşletmeler hiçbir zaman kapatılmak düşüncesiyle kurulamaz. Sözleşmede aksi bir madde yoksa işletmenin sonsuz bir süre için kurulduğu ve ömrünün belli bir süreye bağlı olmadığı kabul edilir. İşletmenin faaliyet süresi sahiplerinin yaşam süreleri ile sınırlı değildir.

Limited şirketler bağımsız denetime tabi mi?​

Limited şirketler bağımsız denetime tabi mi?
Uygulamaya ait esaslar göz önüne alındığında yukarıdaki üç ölçütten ikisinin sınırlarını art arda iki hesap döneminde aşan şirketler (limited-anonim ve kararda belirtilen diğer şirketler) bağımsız denetime tabi olacaklardır.
GDS 3000 nedir?​
Bu standartlardan bir tanesi güvence denetimine ilişkin kavramsal çerçeveyi ortaya koyan, Güvence Denetim Standardı (GDS) 3000 Tarihi Finansal Bilgilerin Bağımsız Denetimi veya Sınırlı Denetimi Dışındaki Diğer Güvence Denetimleri Standardı” dır.
 
İşletmenin sürekliliği varsayımı, bir işletmenin faaliyetlerini sürdüreceği ve varlığını devam ettireceği kabulüne dayanır. Bu varsayım işletmenin mali tablolarının hazırlanması ve denetlenmesi sürecinde oldukça önemlidir. İşletmenin sürekliliği varsayımının geçerli olması durumunda denetçi, işletmenin mali durumunu ve faaliyetlerini olumlu bir şekilde değerlendirerek olumlu görüşlü bir denetim raporu düzenleyecektir.

Ancak, mali tablolarda işletmenin sürekliliğini tehdit eden önemli ölçüde ve yaygın şekilde olumsuz durumlar tespit edilirse, denetçinin görüşü olumsuz olacaktır. Bu durumda denetçi, işletmenin mali durumunu ve faaliyetlerini sürdürme kabiliyetini sorgulayabilir ve bu durumu raporunda açıkça belirtecektir.

İşletmenin sürekliliği, işletmenin faaliyetlerini belirli bir süreye bağlı olmaksızın devam ettireceği anlamına gelir. İşletme sahiplerinin veya hissedarlarının ölümü gibi durumlar işletmenin faaliyetlerini durduracak faktörler değildir. İşletmenin varlığını devam ettirme amacı, değişen ve gelişen iş çevresinde büyüyerek karlı bir şekilde faaliyetlerine devam etmektir.

Muhasebede işletmenin sürekliliği ise, işletmenin hiçbir zaman kapanacak şekilde kurulmadığı ve varlığını devam ettireceği kabul edilir. İşletmenin faaliyet süresi, sahiplerinin yaşam süresiyle sınırlı değildir ve işletmenin sonsuza kadar var olacağı kabul edilir.

Limited şirketler ise belirli kriterleri sağladıkları durumda bağımsız denetime tabi olabilirler. Özellikle belirli sınırları aşan ve belirlenen kriterlere uyan limited şirketler, bağımsız denetim sürecine tabi tutulabilirler.

GDS 3000 ise bir Güvence Denetim Standardı'dır ve tarihi finansal bilgilerin bağımsız denetimi veya sınırlı denetimi dışındaki diğer güvence denetimlerini düzenleyen standartlardan biridir. Bu standart, güvence denetimine ilişkin kavramsal çerçeveyi açıklar ve bu alanda uygulanan prensipleri belirler.
 
Geri
Üst