- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
İşletmenin kapasitesi nedir?
Kapasite Kavramı: Kapasite kavramı, bir işletmenin belli bir dönemde (çoğunlukla bir yıl olarak alınır) mevcut kaynaklarını kullanarak, elde edebileceği maksimum üre- tim miktarını ifade eder. Kapasite bir işletmenin elinde bulundurduğu üretim faktörlerinin belirli bir ölçü ile ifade edilmesine denir.Emek maliyeti nedir?
bir ekonomide, uretilen birim cikti basina dusen ortalama emek maliyetidir. belli bir zaman diliminde isgucune odenen toplam iscilik (emek) maliyetinin toplam uretim miktarina bolunmesiyle hesaplanir.
Güven marjı ne demek?
İşletmenin zarar bölgesine düşmesi için gerçek satışlarında ne kadar azalma olması gerektiğini gösteren orana güven marjı oranı denir ve bu oran şöyle hesaplanır. Örneğin kara başlama noktası 4.000 birim olan işletmenin, gerçek satış düzeyi 5.000 birim ise güven marjı oranı ‘dir.
Avc ne demek iktisat?
C: cost anlamında maliyeti gösterir. TC: toplam maliyet, MC: Marjinal maliyet, AVC: ortalama değişken maliyet gibi türevleri vardır. İktisatta toplam maliyet, firmaların üretim için kullandıkları değişken ve sabit maliyetlerin toplamı ile elde edilir.Iş kapasitesi nedir?
Bir işletmenin üretim kapasitesi , işletmenin belirli bir süre içerisinde mevcut üretim faktörlerini rasyonel biçimde kullanarak meydana getirebileceği üretim miktarıdır.
Emeğin fiyatı nedir?
Üretim sürecinde kullanılan emekte bir birimlik değişmenin toplam maliyette yol açtığı değişme.
Emek ve sermaye nedir?
Marx’a göre her türlü “değer”i üreten “emek”tir; “sermaye” ise rastlantıların oluşturduğu bir “fazlalık”tır. Onun için “mülk sahipleri (sermaye)” tasfiye edilmeli ve proletarya egemen olmalı, proletarya sermayeye yer olmayan “komünist toplum”u kurmalıdır.Katkı marjı ne demek?
Katkı payı marjı, birim başına ne kadar satış yapacağınızı bilmenize olanak tanır ve ürününüzün bir satış veya fiyat indirimi için ne kadar düşük fiyatta olduğunu bilmenizi sağlar. Katkı marjı yüzdesini hesaplama formülü şöyledir: (Toplam Gelir – Değişken Maliyetler) / Toplam Gelir .
Bbn nedir?
Başabaş noktası bir ekonomi ya da işletmede toplam maliyet ya da harcamaların toplam gelirle eşit olduğu noktaya denilmektedir. Bir işletme için başabaş noktasında maliyet çıkarılmıştır ancak ortada ne bir kâr ne de bir zarar vardır. Kar etmek için başabaş noktasının ilerisine geçilmelidir.
Iktisatta v ne demek?
V, ekonominin dibe vurduktan sonra hızla toparlanmasını; L, krizin sürmesini ve toparlanmanın ne zaman olacağının belirsizliğini; W, hızlı toparlanmanın ardından tekrar küçülmenin ortaya çıkmasını; U ise bir süre durgunluğun devam etmesinin ardından hızlı toparlanmayı ifade ediyor.Mikro ekonomik yaklaşım nedir?
Mikroekonomi, ekonomiyi tüketiciler, firmalar ve endüstriler düzeyinde inceleyen disiplindir.
Kapasite kullanım oranı kaç olmalı?
Mart 2012’de imalat sanayi kapasite kullanım oranı yüzde 73,1 olarak açıklanmıştır. Türkiye’nin uzun yıllar ortalamalarına bakıldığından bu oranın yüzde 80 dolayında olması gerektiği görülmektedir.