AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Isletmelerin supheli alacaklar icin karsilik ayirmalari nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.247
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Işletmelerin şüpheli alacaklar için karşılık ayırmaları nedir?​

İşletme açısından tahsili şüpheli hale gelmiş alacaklar, şüpheli hale geldiği dönemde değerleme gününün tasarruf değeri ( sahibi için arzettiği gerçek değer ) üzerinden karşılık ayrılabilir. Bu karşılığın hangi alacaklara ait olduğu karşılık hesabında gösterilir.

Şüpheli alacak karşılığı nasıl ayrılır?​

Dava veya icra safhasında bulunan alacaklar, Yapılan protestoya veya yazı ile bir defadan fazla istenilmesine rağmen borçlu tarafından ödenmemiş bulunan dava ve icra takibine değmeyecek derecede küçük alacaklar, şüpheli alacak sayılır.
Bir alacağın şüpheli hale getirilmesi için şart nedir?
Bir alacağın şüpheli alacak olarak sayılabilmesi için dava açılması veya icra safhasında olması ve bu koşulların da mahkeme ilamı ve diğer belgeler ile ispatlanmış olması gerekmektedir.([1]) Şüpheli alacakların dava veya icra safhasında olması için, mahkemeye dava açılmaya ilişkin veya icra takibine ilişkin dilekçenin …

Alacağın tahsilinin şüpheli hale gelmesi unsurları nelerdir?​

Şüpheli hale gelen alacağın; – Dava veya icra safhasında olması, – Protesto edilmesine veya yazılı olarak birden fazla istenilmiş olmasına karşın tahsil edilememiş olması, – Miktarı da dava ve icra takibine değmeyecek kadar küçük olmalıdır.

Şüpheli ticari alacaklar için karşılık ayrılırken hangisi doğrudur?​

Şüpheli hale gelmiş alacaklar için değerleme gününün tasarruf değeri ile pasifte karşılık ayrılır. Ayrılan karşılığın hangi şüpheli alacaklarla ilgili olduğu da karşılık hesabında gösterilmelidir. Kanun maddesi şüpheli alacağa karşılık ayırma işlemini mükellefin ihtiyarına bırakmıştır.
Şüpheli alacaklara karşılık ayırma şartları nelerdir?
Şüpheli hale gelmiş ticari veya zirai alacağa karşılık ayrılabilmesi için alacağın ticari ve zirai kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi ile ilgili olmalıdır. Ayrıca, karşılık ayrılacak alacak, işletmenin kanuni defterlerine hasılat kayıt edilmelidir. Alacakla ilgili teslim veya hizmet gerçeği yansıtmalıdır.

Şüpheli alacaklar hangi finansal tablo?​

Şüpheli alacaklara ilişkin giderler, alacağı doğuran gelirin kâr-zarar tablosunda raporlandığı dönemde raporlanmış olur. Her dönem sonunda tahsili şüpheli hale gelen alacakları “Şüpheli Alacak Gideri Hesabı”na borç, “Şüpheli Alacak Karşılığı Hesabı”na alacak olarak kaydederler.

Şüpheli alacak karşılığı ne zaman ayrılır?​

Gelir İdaresi Başkanlığı öteden beri karşılığın, alacağın şüpheli hale geldiği hesap döneminde ayrılabileceği görüşünde. Alacak için dava açıldığı yıl karşılık ayrılmazsa, sonraki dönemlerde dava devam ediyor olsa da karşılık ayrılmasını İdare kabul etmiyor.
Şüpheli alacak karşılığı nedir?
Maddesinde düzenlendiği üzere vadesinde tahsil edilemeyen ve ileride tahsil edilip edilemeyeceği kesin olarak belli olmayan senetli veya senetsiz alacaklar “şüpheli alacak” olarak tanımlanır.

Hangi durumlarda alacak için karşılık ayrılır?​

Bir alacak neden şüpheli hale gelir?​

1.Dava veya icra safhasında bulunan alacaklar, 2.Yapılan protestoya veya yazı ile bir defadan fazla istenilmesine rağmen borçlu tarafından ödenmemiş bulunan dava ve icra takibine değmeyecek derecede küçük alacaklar, Şüpheli alacak sayılır.
Şüpheli alacak Nedir Muhasebe?
1- Dava veya icra safhasında bulunan alacaklar; 2- Yapılan protestoya veya yazı ile bir defadan fazla istenilmesine rağmen borçlu tarafından ödenmemiş bulunan dava ve icra takibine değmeyecek derecede küçük alacaklar; şüpheli alacak sayılır.
 
Geri
Üst