AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Isletmede kontrol ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Işletmede kontrol ne demek?​

Üretim Planlama ve Kontrol, işletmede üretilecek ürünü belirleyen, üretim için işletmenin ihtiyacı olan gereksinimleri tespit eden, ürünün hedeflenen kalitede; hesaplanan süre, maliyet ve miktarda elde edilmesini sağlayan, bu doğrultuda eldeki kaynakları en verimli şekilde kullanan ve toplam karı maximize eden bir …

Işletmelerde kontrol görevleri nelerdir?​

Herhangi bir işletmedeki iç kontrol sisteminin başlıca amaçları; işletmenin varlıklarını korumak, bilgilerin doğruluk ve güvenilirliliğini sağlamak, işletme faaliyetlerinin politikalara, planlara, prosedürlere, yasalara ve düzenlemelere uygunluğunu sağlamak, kaynakların ekonomik ve verimli olarak kullanılmasını …

I Kontrol Nedir?​

I Kontrol Nedir?
İç kontrol; kurumun, yönetimi ve personeli tarafından hayata geçirilen, belirlenmiş hedeflere ulaşmasında ve misyonunu gerçekleştirmesinde makul bir güvence sağlamak üzere tasarlanmış ve kurumun genelini etkileyen bütünleşmiş bir süreçtir.

Işletmelerde iç kontrol sistemi nedir?​

Işletmelerde iç kontrol sistemi nedir?
İşletmenin hedeflerine ulaşmadaki başarısını denetlemek, bu konuda yeterli güvence sağlamak ve amaçlara ulaşmadaki etkinliğini ölçümleyerek iyileştirilmesini sağlamak amacıyla oluşturulan prosedürler dizisine kontroller denilmektedir. Bu prosedürler bütünü işletmelerde iç kontrol yapısını oluşturmaktadır.

İşletmenin etkinlik kontrolleri nelerdir?​

Bunlar; a) Bütçeleme b) İşletme içi raporlama c) İş denetim. Etkin bir şekilde hazırlanan ve uygulanan bütçeler, amaçlara ulaşmada ve ortaya çıkan hataların bulunmasında önemli bir kontrol aracıdır.

Imalat sürecinde kontrol nedir?​

Üretim Planlama ve Kontrol (ÜPK), üretilecek ürünü belirlemek, üretim için donanım gereksinimini saptamak ve ürünlerin istenen kalite ve maliyette. istenen sürede, doğru zamanlarda ve istenen miktarlarda oluşumunu sağlayacak çizelgeleme çalışmalarını yapmak gibi faaliyetlerden oluşan bir üretim yönetimi etkinliğidir.

COSO modeline göre iç kontrol sisteminin unsurları nelerdir?​

COSO modeline göre iç kontrol sisteminin unsurları nelerdir?
COSO bazlı iç kontrol sistemi; Kontrol Ortamı, Risk Değerlendirme, Kontrol Faaliyetleri, Bilgi ve İletişim ile İzleme Faaliyetleri olmak üzere beş temel unsura dayanır.

Mali kontrol sistemi ne demek?​

Mali kontrol sistemi ne demek?
Kamu kaynaklarının belirlenmiş amaçlar doğrultusunda, ilgili mevzuatla belirlenen kurallara uygun, etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde kullanılmasını sağlamak için oluşturulan kontrol sistemi ile kurumsal yapı, yöntem ve süreçlerdir.
Işletmelerde iç kontrol sisteminin amaçları unsurları ve yöntemleri nelerdir?​
Bu unsurlar işletmelerdeki iç kontrol sisteminin bileşenleri olarak da adlandırılabilir. Birbiriyle ilişkili ve bütünleşik bir yapının ortaya çıkmasını sağlayan iç kontrol unsurları; kontrol çevresi (ortamı), muhasebe sistemi, Kontrol Usul ve Yöntemleri, Bilgi ve İletişim, Gözlem’ dir.
İç kontrol sistemi için yapılacak test nedir?​
İç kontrol sisteminin işleyip işlemediğini araştırmak için denetçi uygunluk testleri yapar.Bu testlerin amacı yönetim tarafından önceden belirlenmiş ilke ve yöntemlere ne derece uyulduğunu belirlemektir. Uygunluk testlerinin sonucunda kontrollerin etkinliğine inanılırsa daha sonraki testlerin kapsamı daraltılır.

Kontrol prosedürleri nedir?​

Kontrol prosedürleri nedir?
c-İç Kontrol Usul ve Yöntemleri (Prosedürleri): Kontrol prosedürleri, işletme amaçlarına ulaşmak için yönetimin kurduğu işletme çevresine eklenen politikalar,usuller ve yöntemlerdir. Kontrol prosedürleri, çeşitli amaçlara sahiptir ve genellikle aşağıdaki konulara ilişkin usul ve yöntemler olarak sınıflandırılabilir.

Üretim süreci kontrolleri nelerdir?​

Üretim süreci kontrolleri nelerdir?
Üretim kontrol ise, fiili üretimin, planlanan üretime uygunluğunu denetler, eldeki olanaklardan en iyi şekilde yararlanmaya ve aksaklıkları gidermeye çalışır. Üretim planlama daha önceden, üretim kontrol ise üretim sırasında veya üretimin hemen öncesinde yapılan faaliyetlerdir.

Üretim Planlama ve Kontrol Nasıl Yapılır?​

Üretim Planlaması Nasıl Hazırlanır?
- Ürünün talep edilme düzeyinin öngörülmesi.
- Ürünün hangi zaman dilimlerinde daha fazla ihtiyaç duyulacağının belirlenmesi.
- Uygun üretim planlama periyodunun belirlenmesi.
- Uygun ürün imalatında kullanılacak malzemelerin gruplandırılması
- Kısıtlı stokların doğru analiz edilmesi.

Coso kontrol modeli bileşenleri nelerdir?​

Bu bileşenler, “Kontrol Ortamı”, “Risklerin Değerlendirilmesi”, “Kontrol Faaliyetleri”, “Bilgi Paylaşımı ve İletişim” ve “İzleme” olmak üzere beş adettir (Moeller, 2014: 36). COSO’nun ilk baştaki tasarımında iç kontrol unsurları bir piramit olarak tasvir edilmiş ve yukarıda bahsedilen beş ana unsurdan oluşmuştu.
 
İşletmede kontrol, işletmenin operasyonlarını düzenli bir şekilde yönetmek amacıyla belirlenen hedeflere ulaşılmasını sağlayan önemli bir süreçtir. Üretim Planlama ve Kontrol, işletmenin üreteceği ürünleri belirlerken, gereksinimleri karşılar, hedeflenen kalitede ürünleri zamanında ve uygun maliyetle elde etmek için gerekli adımları atan bir süreçtir.

Kontrol görevleri işletmenin iç kontrol sisteminin başlıca amaçlarını yerine getirir. Bunlar arasında varlıkların korunması, bilgilerin doğruluğunun sağlanması, faaliyetlerin politika ve yasalara uygunluğunun sağlanması, kaynakların verimli kullanımı ve işletme karlılığının maksimize edilmesi gibi önemli konular yer almaktadır.

İç kontrol, kurumun belirlenmiş hedeflere ulaşmasında güvence sağlayan bir süreçtir. İşletmelerde iç kontrol sistemi ise işletmenin hedeflerine ulaşmadaki başarısını denetler, güvence sağlar ve sürekli iyileştirmeyi amaçlar.

İşletmelerde iç kontrol sistemi, kontrol çevresi, muhasebe sistemi, kontrol usul ve yöntemleri, bilgi iletişimi ve gözlem gibi unsurlardan oluşur. Bu unsurların bir araya gelmesi işletmenin iç kontrol yapısını oluşturur ve etkin bir denetim sağlar.

Üretim sürecinde kontrol, üretimin planlanan hedeflere uygun şekilde gerçekleşmesini sağlayan süreçlerden oluşur. Üretim Planlama ve Kontrol, ürünlerin istenen kalitede, miktarda ve zamanda üretilmesini sağlayacak faaliyetleri içerir.

COSO modeline göre iç kontrol sistemi unsurları; kontrol ortamı, risk değerlendirme, kontrol faaliyetleri, bilgi ve iletişim ile izleme faaliyetlerine dayanır. Bu unsurlar işletmenin iç kontrol yapısını oluşturur ve etkili bir denetim sağlar.

Mali kontrol sistemi, kamu kaynaklarının belirlenmiş hedefler doğrultusunda kullanılmasını sağlayan kurumsal yapı, yöntem ve süreçlerden oluşur. Bu sistem etkili ve verimli bir şekilde kaynakların kullanılmasını sağlar.

Son olarak, kontrol prosedürleri işletme amaçlarına ulaşmak için yönetim tarafından kurulan politika, usul ve yöntemlerdir. Bu prosedürler çeşitli amaçlara hizmet eder ve işletmenin başarısını destekler.
 
Geri
Üst