AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Isletilme halinde olmayan araclarin sebep olacagi zararlar ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.730
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Işletilme halinde olmayan araçların sebep olacağı zararlar ne demek?​

Buna göre, anılan 85/3 üncü maddenin unsurları, işletilme halinde olmayan bir motorlu aracın sebep olduğu trafik kazası, işletenin, yardımcılarının kusuru ya da aracın bozukluğunun zarara neden olması şeklinde sayılabilir.

Motorlu araç işleten kimdir?​

Karayolları Trafik Kanununun 3. maddesinde “işleten” şu şekilde tarif edilmiştir. Madde 3: “Araç sahibi olan veya mülkiyeti muhafaza kaydıyla satışta alıcı sıfatıyla sicilde kayıtlı görülen veya aracın uzun süreli kiralama, ariyet veya rehini gibi hallerde kiracı, ariyet veya rehin alan kişidir.

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu kim sorumludur?​

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu kim sorumludur?
İŞLETİLME HALİNDEKİ ARACIN VERDİĞİ ZARARLARDAN SORUMLULUK: KTK. m. 85/1 uyarınca bir motorlu aracın işletilmesi bir kimsenin ölümüne, yaralanmasına veya bir şeyin zarara uğramasına sebep olursa, işleten sayılan kişi (veya kişiler) bu zarardan sorumlu olacaktır.

KTK 47 yön 95 nedir?​

KTK 47 yön 95 nedir?
Kırmızı ışıkta geçiş yapan A aracı %100 kusurludur (K.Y.T.K. 47 ve Yön.95). A aracına yeşil ışık yanıyor ve kurala uygun olarak dönüş yapıyor. Yanlış şeritten gelen ya da yanlış şeritte bekleyen B aracı %100 (K.Y.T.K.

Araç işleticisi teşebbüs sahibi kimdir?​

Ancak aracı her zaman araç sahibi (malik) kullanmayabilir böyle bir durumda aracı kullanan kişi ve hakimiyeti olan kimse de işleten olarak kabul edilmektedir Bu durum Karayolları Trafik kanununda işleten ve teşebbüs sahibi olarak tanımlanmıştır ve şöyle denilmektedir; ‘araç sahibi olan veya mülkiyeti muhafaza kaydıyla …

Farazi işleten kimdir?​

Farazi işleten: Karayolları Trafik Kanunu 104’e göre motorlu araçlarla ilgili mesleki faaliyette bulunanlar; mesleki faaliyetlerde bulunan teşebbüslerin sahipleri gözetim, onarım, bakım, alım-satım, araçta değişiklik yapılması amacı ile bırakılan bir motorlu aracın sebep olduğu zararlardan dolayıişleten gibi sorumlu …

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu Nedir?​

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu Nedir?
Amaç : Madde 1 – Bu Kanunun amacı, karayollarında, can ve mal güvenliği yönünden trafik düzenini sağlamak ve trafik güvenliğini ilgilendiren tüm konularda alınacak önlemleri belirlemektir.
 
"Işletilme halinde olmayan araçların sebep olacağı zararlar ne demek?" konusunda açıklama yapayım:
Işletilme halinde olmayan bir araç, kullanım ya da işletme durumunda olmayan bir araçtır. Bu durumda, 85/3 numaralı madde gereğince, bu tür bir aracın sebep olduğu trafik kazalarıyla ilgili olarak zarara neden olan unsurlar şunlar olabilir: işletenin kusuru, yardımcılarının kusuru ya da aracın bozukluğu.

"Motorlu araç işleten kimdir?" konusunda ise, Karayolları Trafik Kanunu'nun 3. maddesi motorlu araç işleteni şu şekilde tanımlamaktadır: Araç sahibi olan kişi ya da aracın uzun süreli kiracısı, ariyet veya rehin alan kişi olarak belirlenmektedir.

"2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu kim sorumludur?" sorusuyla ilgili olarak, 2918 sayılı Kanun'un 85/1 maddesi uyarınca, bir motorlu aracın işletilmesi sonucu ölüm, yaralanma veya zarara yol açıldığında, işleten kişi ya da kişiler bu zarardan sorumludur.

"KTK 47 yön 95 nedir?" konusunda ise, Kırmızı ışıkta geçiş yapan aracın %100 kusurlu olduğu durum (KTK. 47 ve Yön. 95) belirtilmektedir. Yeşil ışıkla dönüş yaparken kusurlu olan araçlar ve bu durumla ilgili örnek olaylar açıklanmaktadır.

"Araç işleticisi teşebbüs sahibi kimdir?" sorusunda, aracı kullanan kişi ya da hakimiyeti olan kişi de işleten olarak kabul edilmektedir. Bu durum, araç sahibi ve kullanan kişiler arasındaki sorumlulukları belirlemektedir.

"Farazi işleten kimdir?" konusunda ise, Karayolları Trafik Kanunu'nun 104. maddesine göre, motorlu araçlarla mesleki faaliyette bulunanlar ve teşebbüs sahipleri de işleten gibi sorumlulukları taşırlar.

"2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu Nedir?" başlığı altında ise, Kanunun amacının karayollarında can ve mal güvenliği için trafik düzenini sağlamak ve trafik güvenliği konularında alınacak önlemleri belirlemek olduğu ifade edilmektedir.
 
Geri
Üst