AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Islemin iptali ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
134.515
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Işlemin iptali ne demek?​

İptal davası, idari işlemlerin yetki, sebep, şekil, konu ve amaç yönlerinden biri ile hukuka aykırı olmaları nedeniyle menfaatleri ihlal edilenler tarafından açılan bir idari dava türüdür.

Iptal davasının sonuçları nelerdir?​

İptal davasında sonuç olarak hukuka aykırı işlem iptal edilir. Ancak iptalden sonra iptale konu işlemin yerine başka bir işlemin yapılmasına karar verilmez. İptal kararının verilmesi ile idari işlem yapıldığı ilk tarihten itibaren ortadan kalkar. İptal kararlarında geriye yürüme söz konusudur.
Iptal davası özellikleri nelerdir?​
İptal davaları, yönetimin hukuka uygunluğunu sağlayan yollar olup, bu yolla idarenin hukuka açıkça aykırı işlemleri iptal edilmektedir. Menfaati ihlal edilen hemen herkese dava hakkı tanınmaktadır. İptal davaları tamamen idari yargıya özgü bir dava türü olup, sonuçlarından ilgili olan her kes yararlanabilmektedir.

Iptal hakkı nedir?​

Iptal hakkı nedir?
Hukuk dünyasında yapılacak işlemlerin hem kurucu unsurları hem de zorunlu unsurları bir eksiklik yahut da sakatlık göstermiyor ise; ancak bu işlemlerin belirli nedenler dahilinde iptal edilebilirliği söz konusu ediliyor ise; uygulamada yapılan yaptırım türü iptal edilebilirlik adını alır.

İdare mahkemelerinde dava açma süresi kaç gündür?​

İdare mahkemelerinde dava açma süresi kaç gündür?
Madde 7 – 1. Dava açma süresi, özel kanunlarında ayrı süre gösterilmeyen hallerde Danıştayda ve idare mahkemelerinde altmış ve vergi mahkemelerinde otuz gündür.

Hangi durumlarda iptal davası açılamaz?​

Hangi Durumlarda Tapu İptal ve Tescil Davası Açılamaz Tescil işleminden sonraki 10 sene boyunca, elindeki taşınmazın tapusunu herhangi bir özel veya tüzel kişiye devretmeden kesintisiz bir şekilde elinde bulunduran kişi aleyhinde; tescil işleminde usulsüzlük tespit edilse dahi iptal davası açılamaz.

Iptal davası hangi durumlarda açılır?​

Tapu iptal ve tescil davası; hukuki ehliyetsizlik, muris muvazaası, vekalet görevinin kötüye kullanılması, ölünceye kadar bakma sözleşmesi, imar uygulamaları, aile konutu, kazandırıcı zamanaşımı ve zilyetlik nedenleriyle açılabilir.
Cayma hakkı süresi ne kadar?​
(5) Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. Cayma hakkının kullanıldığına dair bildirimin bu süre içinde satıcı veya sağlayıcıya yöneltilmiş olması yeterlidir.

Iptal kabul kararı ne demek?​

Iptal kabul kararı ne demek?

Bir idari işlemin geri alınması ne demektir?​

Bir idari işlemin geri alınması ne demektir?
İDARİ İŞLEMİN GERİ ALINMASI İdari işlemin geri alınması kısaca, hukuka aykırılığı temsil etmektedir. Bu aykırılık söz konusu olunca, idare yeni bir işlem yaparak eski işlemi ortadan kaldırır. Yani, bir önceki yapılan işlem hukuka aykırılık nedeniyle işlemin geri alınmasısağlanmış olur.

Valiliğe karşı dava açılabilir mi?​

İlçe müdürlüklerine karşı kaymakamlık davalı olur. Örneğin İl Milli Eğitim Müdürlüğünün bir işlemine karşı valiliğe, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün işlemine karşı kaymakamlığa karşı dava açılır.

Geri alma ne demek?​

Geri alma: ❖ İşlemin tesis edildiği andan itibaren bütün hukuki sonuçları ile birlikte hukuk âleminden kaldırılmasıdır. Geri alma işlemin hiç tesis edilmemiş gibi kabulü sonucunu doğurur.
Hukuka aykırı bir idari işlemin idarenin yapacağı yeni bir idari işlemle geçmişe etkili olacak biçimde ortadan kaldırılmasına ne ad verilir?​
A- Kaldırma Kavramı Kaldırma; idari işlemlerin, idarenin yapacağı yeni bir işlem ile geri almadan farklı olarak geçmişe değil, bu husustaki iradenin açıklandığı ta- rihten itibaren, yani geleceğe yönelik olarak, yürürlükten kaldırılmasıdır45.

Zımni red süresi ne kadar?​

Zımni red süresi ne kadar?
Türk idare hukukunda ise zımni red müessesesi, genel kural olarak, İYUK’da düzenlenmiş olup 10, 11 ve 13. maddelerinde yer almaktadır. Her üç maddede de zımni red süresi idareye müracaattan başlamak kaydıyla 60 gün- dür.

Zımni red süresi değişti mi?​

Zımni red süresi değişti mi?
Düzenlemeden önce 60 gün olan “zımni red” süresi 30 güne düşürülmüştür. Artık ilgililer 30 günün bitiminden itibaren 60 gün içerisinde dava açabileceklerdir.

Iptal davaları ne kadar sürer?​

İdare Mahkemesinde açılan idari davaların ne kadar süreceği, kaç günde/ayda sonuçlanacağına dair kural 2577 sayılı Kanunda bellidir. Buna göre dosyalar tekemmül ettikleri sıraya göre ve tekemmül tarihinden itibaren en geç altı ay içinde sonuçlandırılır.

Kaymakamlığa karşı dava açılabilir mi?​

İl müdürlüklerinin işlemine karşı valilik davalı olur. İlçe müdürlüklerine karşı kaymakamlık davalı olur. Örneğin İl Milli Eğitim Müdürlüğünün bir işlemine karşı valiliğe, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün işlemine karşı kaymakamlığa karşı dava açılır.
Bakanlıklara karşı dava açılabilir mi?​
İdare, yaptığınız başvuruya 60 gün içerisinde cevap verdiği halde cevabın kabul veya red anlamını taşıyacak açıklıkta olmadığı hallerde, doğrudan dava açabilir veya idarenin işlemi tamamlaması için bekleyebilirsiniz.

Mahkeme iptal edildi ne demek?​

Mahkeme iptal edildi ne demek?

Iptal davasının sonuçlarından kimler yararlanır?​

Iptal davasının sonuçlarından kimler yararlanır?
İptal edilen işlemin yerine uygun olan işlemin yapılması yönünde karar verilemez. Bu özelliğe Anayasada kısaca ‘ İdari işlem niteliğinde yargı kararı verilemez. ‘ denilmektedir. – İptal davası sonucu işlemin iptali ile idari işlem ortadan kalkar ve bu sonuçtan yalnızca iptal davasını açan değil herkes yararlanır.

Sicil iptal davası ne kadar sürer?​

Sicil iptal davalarında süre hususu genel kuraldan sapma göstermektedir. İYUK 7. Maddesine göre idari davalarda dava açma süresi altmış gündür. AYİM’de görülen sicil iptal davalarında siciller personele tebliğ edilmediği için işlemin tesis edildiği tarihten itibaren altmış günlük süreye ilişkin kural uygulanmamaktadır.

Bir dava ne kadar sürede açılır?​

2577 sayılı İYUK, m. 7: Dava açma süresi, özel kanunlarında ayrı süre gösterilmeyen hallerde Danıştayda ve idare mahkemelerinde altmış ve vergi mahkemelerinde otuz gündür.
 
**Işlemin iptali ne demek?**

İptal davası, idari işlemlerin yetki, sebep, şekil, konu ve amaç yönlerinden biri ile hukuka aykırı olmaları nedeniyle menfaatleri ihlal edilenler tarafından açılan bir idari dava türüdür. Bu davada hukuka aykırı olan bir işlemin mahkeme kararıyla iptal edilmesi hedeflenmektedir.

**İptal davasının sonuçları nelerdir?**

İptal davasında sonuç olarak hukuka aykırı işlem iptal edilir. İptal edilen işlem yerine başka bir işlemin yapılmasına karar verilmez ve iptal kararı geriye yürüme etkisine sahiptir. Yani, iptal kararı ile idari işlem, işlem yapıldığı ilk tarihten itibaren ortadan kalkar.

**İptal davası özellikleri nelerdir?**

İptal davaları, idarenin hukuka aykırı işlemlerini düzeltmek amacıyla menfaati ihlal edilen herkesin başvurabileceği özel bir idari dava türüdür. İptal davaları idari yargıya özgüdür ve sonuçlarından ilgili olan herkes faydalanabilir.

**Iptal hakkı nedir?**

Iptal hakkı, hukuk dünyasında yapılan işlemlerin belirli nedenlerle iptal edilebilirliği durumunu ifade eder. Eğer bir işlemde eksiklik veya sakatlık var ise ve bu nedenler iptal sebebi olarak kabul ediliyorsa, uygulamada yapılan düzeltme işlemine iptal edilebilirlik denir.

**İdare mahkemelerinde dava açma süresi kaç gündür?**

İdare mahkemelerinde dava açma süresi genel olarak altmış gündür. Ancak özel hallerde farklı süreler de uygulanabilir. Vergi mahkemelerinde ise bu süre otuz gündür.

Bu konularla ilgili daha fazla detaylı bilgiye ihtiyacınız varsa sormaktan çekinmeyin.
 
Geri
Üst