- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 126.709
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
İşlemci ne işe yarar?
Diğer adı ile işlemci olarak bilinen CPU, tüm elektronik sistemler içinde varlığını sürdüren, yüklenen sistem ve programların çalışması için gerekli olan ve veri akışı, veri toplama, veri işle gibi görevleri üstlenen bilgisayarın beyni olarak adlandırılmaktadır.İşlemcinin iyi olması ne işe yarar?
Bir işlemcinin GHz hızının ve çekirdeğinin yüksek olması o sistemin daha fazla hızlı işlem yapmasına yardımcı olmaktadır. Kısacası iki işlemci arasında 2.3 GHz ve 2.5 Ghz karşılaştırıldığında, 2.5 GHz her zaman daha hızlı işlem yapacaktır.İşlemci neden önemli?
CPU olarak bilinen işlemci, bilgisayarın işini yapmak için ihtiyaç duyduğu talimatları ve işlem gücünü sunar. İşlemciniz ne kadar güçlü ve güncelse, bilgisayarınız görevlerini o kadar hızlı tamamlar. Daha güçlü bir işlemci edinerek, bilgisayarınızın düşünmesine ve daha hızlı çalışmasına olanak tanıyabilirsiniz.
İşlemci neden yapılır?
İşlemci üretmek için, kum eritilir ve içinde bulunan silisyum yani silikon elementi açığa çıkar. Eritme işlemi tamamlandıktan sonra, “Silicone seed” ile özel kristal oluşturma tohumu eklenir. Sonra işlem tamamlandığı zaman artık silikon külçeniz hazırdır. Silikon külçenin kesilip disk yani “wafer” haline getirilmesi.Işlemciyi neye göre seçmeliyim?
İşlemci seçiminizi kolaylaştırmak için çekirdek sayısı, iş parçacığı sayısı, işlemci temel frekansı, maksimum turbo frekansı, önbellek, veri yolu hızı ve TDP değerlerinin yüksekliğine dikkat edebilirsiniz.İşlemcinin içinde neler var?
Merkezi işlem birimi olarak adlandırılan ve terminolojik kısaltması CPU olan işlemciler, 1970’li yıllarda ilk defa hayatımıza girdiğinde binlerce transistöre ev sahipliği yaparken şimdi milyonlarca transistörün silikon bir çip üzerinde birleştirilmesi ile meydana gelmektedir.